hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İBB-Diyarbakırspor maçında olay

    İBB-Diyarbakırspor maçında olay
    expand

    Turkcell Süper Lig'de oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor- Diyarbakırspor maçı çıkan olaylar nedeniyle hakem Hüseyin Göçek tarafından tatil edildi.

    Turkcell Süper Lig'de İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçında, 87. dakikada Tum'un attığı golden sonra olaylar çıktı.

    Karşılaşmanın 87. dakikada Tum'un attığı golden sonra Diyarbakırsporlu taraftarlar sahaya yabancı maddeler atarken, yaklaşık 50-60 kişi tribünlerden sahaya indi.

    Özel güvenlik güçleri Diyarbakırsporlu taraftarı durdurmakta güçlük çekerken, tribünün yan tarafında bekleyen Çevik Kuvvet ekipleri de hemen tribünün önüne gelerek, taraftarları engellemeye çalıştı.

    Bazı taraftarlar reklam panolarını da geçerek sahaya kadar girerken, Diyarbakırsporlu bazı futbolcular da taraftarları engellemeye çalıştı.

    Bu sırada hakemler, İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcular ve bazı Diyarbakırsporlu futbolcular koşarak soyunma odasına gitti.

    Özel güvenlik ve çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle taraftarlar tekrar tribüne çıkarken, "Hakem çıkarsa, sahaya ineriz" diye bağırdılar.

    Diyarbakırspor Kulübü Basın Sözcüsü Suat Önen ve amigo Ramazan Tugay taraftarlara stat hoparlörlerinden seslenerek, sakin olmalarını istedi.

    Önce hoparlörlerden taraftarlara seslenen Suat Öner, ilk defa haksızlığa uğramadıklarını belirterek, "Her şeyin karşısında durduk, şimdi de duracağız. Herkese örnek olmamız lazım. Bizim takım sahaya çıkacak alkışlayın. Bizler sizin için varız. Lütfen takımınıza sahip çıkın. Takımlar sahaya çıkacak, destekleyin. Söz mü?" diye konuştu.

    Daha sonra mikrofonu alan Diyarbakır amigosu Ramazan Tugay, taraftarlardan takımlarını desteklemelerini isteyip, "Diyarbakır" diye tezahürat yaptırmaya çalıştı.

    Anonsların ardından bir süre daha tribünde bekleyen taraftarlar, sonra tribünleri boşalttı. Bu sırada maçın tatil edildiği bildirildi.

    Futbol Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçının tatil edildiğini açıkladı.

    Federasyonun internet sitesinde yapılan açıklamada, "Turkcell Süper Lig'de İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Diyarbakırspor arasında oynanan 25. hafta müsabakası, 88. dakikada seyircilerin sahaya girmesi nedeni ile hakem Hüseyin Göçek tarafından tatil edildi. Söz konusu müsabaka ile ilgili kararı Türkiye Futbol Federasyonu verecek" denildi.



    Sümer: "Diyarbakırspor taraftarı değil"

    Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer, karşılaşmanın son dakikalarında olay çıkaran taraftarların, Diyarbakırspor taraftarı olmadığını söyledi.

    Maçtan sonra stattan ayrılırken açıklama yapmak istemeyen Sümer, basın mensuplarının ısrarları üzerine "Bunlar yanlış. Bu taraftar bizim taraftarımız değil" dedi.

    Sümer, "Bundan sonra ne karar verilecek" şeklindeki soruya, "Buna Futbol Federasyonu karar verecek" yanıtını verdi.

    Bu arada, Diyarbakırsporlu futbolcular stattan ayrılırken herhangi bir açıklama yapmazken, teknik direktör Güvenç Kurtar, "Maç bitti konuşacak bir şey yok" diyerek takım otobüsüne bindi.

    İBB Teknik Direktörü: "Şık durmuyor"

    İstanbul Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Diyarbakırspor ile yaptıkları maçın 87. dakikasında çıkan olayların sporla bağdaşmadığını söyledi.

    Tum'un 87. dakikada attığı golden sonra çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçından sonra basın toplantısı düzenleyen Avcı, maç öncesi Diyarbakırsporlu seyircilerin iki takım taraftarlarını da tribünlere çağırdığını belirterek, "Maç iyi başlamıştı. Oyun içinde de ne sertlik oldu, ne fair play dışı bir şey oldu" dedi.

    Golden sonra seyircinin sahaya girmesinin ardından soyunma odasına gittiklerini anlatan Abdullah Avcı, "Golden sonra seyircinin sahaya girmesiyle, kime doğru gittiklerini bilmiyoruz, ama oyuncular ve bizler tünele gittik. Sonra böyle bir karar verildi. Bu konuyla ilgili konuşmak istemiyorum. Sporla bağdaşmayan şeyler olduğu için şık durmuyor. TFF karar verecektir" diye konuştu.

    Abdullah Avcı, maçla ilgili olarak ise oyunun büyük bölümünün rakibin sahasında oynandığını belirterek, "Rakipten çok daha fazla gol pozisyonuma girdik. Son dakikalarda da olsa kazandık" dedi.

    Avcı, bir soru üzerine, Bursaspor'un da geçen hafta tatil edilen maçtan sonra 3 puan almış gibi hesap yaptığını ifade ederek, "O yüzden biz de 'kazandık' diye konuşuyoruz. '3 dakikaya çık' derlerse çıkacağız. Şu anda prosedür böyle görünüyor" şeklinde konuştu.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcu Serhat Gülpınar ise maç öncesi Diyarbakırsporlu taraftarların kendilerini tribünlere çağırıp alkışladığını kaydederek, "Maç iyi başlamıştı. Ne olduysa golden sonra oldu. Bundan zarar gören Diyarbakır şehridir, oynayan arkadaşlarımızdır. Yazık günah. Onlar da ekmek parası yiyor. Taraftarların tepkisi böyle olmalıydı. Buna bir şekilde önlem alınması gerekiyor" diye konuştu.

    Oğuz Sabankay ise yaşanmaması gereken olaylar yaşandığını, federasyonun gerekli kararı vereceğini söyledi.

    Vali Güler: "Hakem aceleci davrandı"

    İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçının tatil edilmesine ilişkin "Can güvenliği yönünden futbol müsabakasının devamını engelleyen hiçbir husus olmadığını ve her türlü güvenlik önleminin sağlandığını ifade etmemize rağmen hakem burada maalesef aceleci davranmıştır diye düşünüyoruz" dedi.

    Güler, Olimpiyat Stadı'nda oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor - Diyarbakırspor maçının 87. dakikada hakem tarafından tatil edildiğini hatırlatarak, sahaya girilmesinin yanlış bir olay olduğunu, bunu yapanları kınadığını söyledi.

    Bunun bir provokasyon olduğunu dile getiren Güler, maçtan önce de bu tip provokasyonların her iki taraftar grubunun arasına giren bazı kişilerce yapılacağına dair istihbaratları bulunduğunu, bununla ilgili de her maçta aldıkları tedbirin çok üzerinde tedbir aldıklarını kaydetti.

    Vali Güler, şimdiye kadar Olimpiyat Stadı'ndaki maçlarda 300 civarında polisle tedbir alınırken, bu maçta 950 kişilik polis gücüyle tedbir aldıklarını, sahanın içinde 325, sahanın dışında da 625 kişiyi görevlendirdiklerini ifade ederek, ayrıca sahanın içinde 200 kişilik özel güvenlik ekibinin görev aldığını anlattı.

    Olimpiyat Stadı'nda herhangi bir fiziki engel bulunmadığını ancak, sahayla tribünler arasında hem bir veledrom hem de bir atletizm pistini içeren çok geniş bir mesafe olduğunu ifade eden Güler, dolayısıyla seyircilerin sahaya uzak kaldıklarına dikkati çekti.

    Güler, buna rağmen maçın 87. dakikasında bir frikik golünden sonra Diyarbakırspor seyircilerinin bulunduğu bölümden 2-3 kişinin, özel güvenlik görevlilerinin hatası ve bir anlık gafletinden istifade ederek sahaya girdiklerini dile getirerek, bu kişilerin derhal peşlerinden koşularak enterne edildiklerini söyledi.

    Sahaya giren 20-25 kişilik bir grubun da sahanın ortasına gelmeden güvenlik güçlerince enterne edildiklerini ifade eden Güler; hakeme, rakip takım veya ev sahibi takımı futbolcularına, diğer görevlilere veya güvenlik görevlilerine yapılmış hiçbir fiziki saldırı olmadığını anlattı.

    Güler, bu sırada bazı seyircilerin bulundukları yerlerde 55 koltuğu kırarak sahaya atmak istediklerinin de tespit edildiğini ancak sahanın çok uzak olması nedeniyle sahaya isabet ettirilmesin mümkün olmadığını kaydederek, "Hakem, hemen olayın akabinde soyunma odasına gitmiş ancak o sırada hem saha güvenlik amiri hem futbol federasyonu temsilcisi, hem kulüp başkanları ve daha sonra da bize intikal ettikten sonra il emniyet müdürümüz ve şahsen ben, hakeme can güvenliği yönünden futbol müsabakasının devamını engelleyen hiçbir husus olmadığını ve her türlü güvenlik önleminin sağlandığını ifade etmemize rağmen hakem burada maalesef aceleci davranmıştır diye düşünüyoruz" dedi.

    Diyarbakırspor'u bekleyen tehlike

    Diyarbakırspor, Turkcell Süper Lig'in son iki haftasında taraftarının neden olduğu olaylar sebebiyle küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

    Tribün olayları nedeniyle tatil edilen Bursaspor maçıyla ilgili Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararını bekleyen kırmızı-yeşilli ekip, İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında da taraftarının sahaya girmesi ve karşılaşmanın tatil edilmesiyle büyük bir tehlikeyle küme düşme tehlikesiyle karşılaştı.

    Tatil edilen iki maç nedeniyle federasyon yönetim kurulu kırmızı-yeşilli ekibe hükmen mağlubiyet kararı verirse, Diyarbakırspor Futbol Müsabaka Talimatı'nın 20. maddesi gereği bir alt lige düşürülebilir.

    Futbol Müsabaka Talimatı'nda, güvenlik nedeniyle müsabakaların tamamlanamamasını içeren 20. madde şöyle:

    "(1) Müsabaka hakemi; a) Müsabakanın, kulübün futbolcusu, yöneticisi, teknik adamları ile diğer kişilerin ayrı ayrı veya birlikte hakeme veya rakip takım futbolcu ve mensuplarına fiili eylemde bulunmaları, kavgaya sebebiyet vermeleri ve bu eylemleri dolayısıyla müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması,

    b) Seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya müdahaleleri sonucunda müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması, hallerinde müsabakayı tatil ettiğini ilan eder. Bu hallerde TFF Yönetim Kurulu, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına ve ayrıca olayın durumuna göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilir.

    Eğer müsabaka eleme usulüne göre düzenlenmişse, takım bu müsabakalardan ihraç edilir ve ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamaz.

    Play-Off sisteminde oynanan müsabakalarda ertesi yıl aynı mahiyetteki müsabakalara katılamama kararı verilemez.

    (2) TFF Yönetim Kurulu, 1. fıkrada öngörülen tüm durumlarla ilgili olarak karar verirken, müsabakanın hakemlerinin, gözlemcilerinin, temsilcilerinin, Merkez Hakem Kurulu ve Temsilciler Kurulu Üyelerinin, Disiplin Müfettişlerinin ve ilgililerin raporlarını ve her türlü delili göz önünde bulundurur.

    (3) TFF Yönetim Kurulu, yaptığı değerlendirmede, maçın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın tekrarlanmasını veya yarıda kaldığı anki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir.

    (4) Bu maddede belirtilen sebeplerle aynı sezonda ikinci kez müsabakanın tamamlanamamasına sebebiyet veren takımlar, bulunduğu sezonda müsabakalardan çıkarılarak, bir alt lige düşürülür ve bu takımla müsabakası olan takımlar müsabaka yapmaksızın hükmen galip sayılırlar. Bu durumda olan takımların takip eden sezonda müsabakalara alınıp, alınmaması konusunda TFF Yönetim Kurulu karar verir. Alt lig bulunmaması halinde kulüpler bir yıl (sezon) müsabakalara alınmazlar."

    Daha önce de Diyarbakırspor-Bursaspor maçı 17. dakikada yardımcı hakemin başına isabet eden yabancı madde nedeniyle önce durduruldu, daha sonra da tatil edilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow