hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan 'protokol dondurma'ya ilk yorum

    Erdoğandan protokol dondurmaya ilk yorum
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin onay sürecine ilişkin Ermenistan'daki gelişmeler konusunda "Onay sürecini nasıl yönetecekleri tabiatıyla kendilerinin takdiridir, kendilerinin bileceği bir iştir. 'Niye şöyle söylediniz, bunu niye böyle söylemiyorsunuz' diyecek bir halim yok" dedi.

    Erdoğan ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

    Bir gazetecinin Ermenistan'ın protokol sürecini durdurduğuna ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, "Ermenistan'ın protokol süreciyle ilgili olarak, onay süreciyle ilgili olarak alacağı kararlar konusunda yetkili makam malumunuz olduğu üzere Ermenistan Parlamentosud'ur. Ermenistan koalisyon partilerinin bugünkü açıklamasını ben bu çerçevede not edilmiş olarak burada ifade etmek istiyorum. Onay sürecini nasıl yönetecekleri tabiatıyla kendilerinin takdiridir, kendilerinin bileceği bir iştir. 'Niye şöyle söylediniz, bunu niye böyle söylemiyorsunuz' diyecek halim yok" dedi.

    Erdoğan, "Biz protokollere, protokollerin lafzına ve ruhuna, bunların hayata geçirilmesi hedefine bağlığımızı bundan önce bir çok açıklamalarımızda ifade ettik. Kendilerine özel temsilcim vasıtasıyla göndermiş olduğum özel mesajımda uluslararası hukukun ahdevefa ilkesi çerçevesinde süreci devam ettirdiğimizi bunun yanında hiçbir ülkenin veya milletin kendi hafıza kayıtlarını bir başka millete dayatma hakkının olmadığını ifade etmiştim. Ama aynı şekilde hiçbir ülkenin, milletin de Türkiye'ye kendi hafıza kayıtlarını dayatma hakkının olmayacağını söylemiştim" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan sözlerine, "Tabii protokollerin onay sürecine ilişkin bizim tutumumuz bellidir. Onay sürecinin nasıl ilerletilebileceği ve bölgede, buranın altını özellikle çiziyorum, bölgede kapsamlı barış hedefine nasıl ulaşılabileceği tüm ilgili taraflara açıklıkla izah edilmiştir. Buradaki kararlılığımız da aynı şekilde devam ediyor" diye devam etti.

    Ermenistan tarafından yapılan açıklamanın zamanlamasına dikkat çekilerek bunun ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı konuşmayı etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya da Erdoğan, "Sayın Obama'nın yapacağı açıklamayla ilgili olarak böyle bir gün kala, iki gün kala yapılacak açıklamaların siyasi liderleri hele hele ABD'nin Başkanı'nı etkileyebilecek güce, kabiliyete sahip olduğuna inanmıyorum" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow