hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Saadet zinciri operasyonu: 60 gözaltı

    Saadet zinciri operasyonu: 60 gözaltı
    expand

    Bir döneme damgasını vuran Titan saadet zinciri benzeri gibi çalışan uluslararası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi. Milyarlarca lira kar eden çetenin 60 üyesi gözaltına alındı.

    Yüzlerce vatandaşı dolandıran Titan oluşumunun ardından, aynı sistem ile çalışan ve Türkiye'de de onbinlerce insandan milyonlarca dolar topladıkları belirlenen uluslararası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi.

    Merkezi Hong Kong'da bulunan Asya'nın en hızlı büyüyen internetten pazarlama şirketi olarak lanse edilen  "quest.net" şirketinin, Türkiye yapılanmasında büyük vurgun yapıldığı ortaya çıktı.

    Organizasyon, formula, Atina 2004 Olimpiyatları, Euro 2006 Futbol Şampiyonası gibi birçok organizasyonda resmi sponsor olarak kendini göstermişti.

    1998 yılında hizmete sokulan saadet zincirinin Türkiye yapılanmasında dolandırıcılık yapıldığı ihbarını alan İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri şikayetler üzerine çalışma başlattı.

    Alt alta eklenen halkalar yoluyla üyelerini zengin olma vaadiyle kandırdığı belirlenen sistemin, Amerika başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan'da yasaklandığı belirlendi.

    Bunun üzerine sistemle ilgili Türkiye'de de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da çalışma başlattı.

    Yüzlerce dolar ödeyerek sisteme üye olan vatandaşlara, ucuz telefon konuşma paketleri gibi ürünler satıldığı ve böylelikle yasadaki açıklardan faydalanıldığı öğrenildi.

    Türkiye yapılanmasının özellikle İstanbul'da Bahçelievler, Kadıköy, Esenler, Zeytinburnu ve Güngören'de açtıkları ev ofislerde üye topladıkları tespit edildi.

    Üyelerin altlarında belirlenen halka sayısında sisteme üye kazandırması durumunda aylık olarak para almaya başlayacaklarına inandırıldıkları ve böylece kısa süre içerisinde onbinlerce üye sayısına ulaştıkları ortaya çıktı.

    Sistemin hedef kitle olarak özellikle gençleri ve öğrencileri seçiyordu. Birçok ülkede yasaklanan quest.net sisteminin Türkiye yapılanmasının, başarılı grup yöneticilerini İstanbul ve Ankara'daki otellerde ağırlayarak dansözlü eğlenceler düzenledikleri de biliniyor.

    İstanbul polisinin yaptığı ön çalışmanın ardından önceki gün 15'e yakın ev ve ofise gece yarısı baskınları düzenlendi.

    Aralarında quest.net'in Türkiye sorumlularının da bulunduğu 60 kişi polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen şüpheliler, polis tarafından sorguya alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow