hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuk koltuğu zorunluluğu geliyor

    Çocuk koltuğu zorunluluğu geliyor
    expand

    Çocuklar bugünden itibaren zorunlu olarak otomobillerde "çocuk oto güvenlik koltuğu"nda seyahat edebilecek ve uygulamaya aykırı hareket edenlere 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.

    9 Haziran 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar, "çocuk oto güvenlik koltuğu"nda yolculuk edebilecek.

    Çocukların can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için hayata geçirilecek uygulama, 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale gelecek. Uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.

    Para cezası almak istemeyen ve zorunlulukla da olsa çocuklarının güvenliğini sağlamak isteyenler, 1 Haziran öncesindeki hafta sonunda çocuk koltuğu almak için marketlere, bebek ve çocuk mağazalarına gitti.

    Çocuk koltuğu kullanımının zorunlu hale getirilmesi, çocuk mağazalarında ve marketlerin ilgili reyonlarında canlılığa yol açtı. Bebek ve çocuk mağazaları, vitrinlerini çocuk koltuklarıyla doldururken, uyarı yazılarını da ihmal etmedi.

    Birçok firma, bu dönemde pazardan daha fazla pay alabilmek, satış rakamlarını artırmak için kampanyalar düzenlerken, bazıları da hediyeli satışlara
    yöneldi.

    Euro NCAP testinden geçmiş koltuklar

    Piyasada koltuk fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Avrupa standartlarında Euro NCAP testinden geçmiş bin 200 liralık koltuklar kadar çocuğa istenilen güvenliği sağlayamayan 100 liranın altında satılan koltuklar da bulunuyor.

    Bursa'da kurulu bir mağazanın satış müdürü Erkan Kızılkaya, zorunluluğun 1 Haziran'dan itibaren başlayacağı yolundaki haberlerin geçen hafta gazete ve televizyonlarda yayımlanmasının ardından çocuk koltuğu satışlarının önemli oranda arttığını söyledi.

    Talebin artması üzerine mağazalarındaki çeşitliliği artırdıklarını dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:

    "Çocuk oto koltuklarının fiyatları, güven ve konfor, kullanıldığı malzeme ve kumaşına göre 200 lira ile bin 200 lira arasında değişiyor. Bin 200 liralık koltuklar, üstün özellikleriyle çocuğa, güvenliğin yanı sıra konfor da sağlıyor. Otomobilin şasesine sabitlenebilen bu koltuklar, yerinden hiç oynamıyor. Özel malzeme kullanılan başlıkları, darbe emici özelliğiyle çocukların başını koruyor. Muhtemel kazalarda koltuğun öne doğru savrulmasını önleyen sisteme sahip bu koltuk, yanmaz, tutuşmaz, terletmez kumaşı, kademeli yatış pozisyonlarıyla çocuğa yüksek konfor da salıyor. Dalgalı köpük kullanılan kemerleri, omuz ve göğüs kısımlarına zarar vermiyor. Euro NCAP testinden geçen bu koltuk kadar daha ucuza satılanlar da bulunuyor. Ancak bunlarda güvenlik ve konfordan söz etmek biraz zor."

    Kızılkaya, son günlerde genellikle 500 ile 750 lira arasında satılan koltuklara talep olduğunu belirterek, ailelerin de ucuz olanlarının yeterli güvenliği sağlamayacağını düşündüğünü anlattı.

    250 liranın altında satılan koltuklar

    Uygulamanın başlamasıyla emniyet güçlerinin ilk bakacakları şeyin seyir halindeki otomobilde bulunan çocuğun oto koltuğu kullanıp kullanmadığı olacağını dile getiren Ültanır, "Çocuğun boyu, kilosu ya da oto koltuğunun standartlara uyup uymadığını kontrol etmesi mümkün değildir. Bu durumda hayati görev, tabii ki ebeveynlere düşecek. Ebeveynler, herkesten önce ve yasaların yaptırımına ihtiyaç duymadan, çocuklarının boy ve kilolarına uygun ve Türkiye'de de uygulanacak standartlara göre bir oto koltuğu edinmelidirler" dedi.

    Ültanır, Avrupa standartlarına uyan gerçek bir oto koltuğunun fiyatının 250 liradan başladığını belirterek, "250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltuklarının, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmesi çok mümkün değil" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow