hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay'dan çipli pasaport savunması

    Atalaydan çipli pasaport savunması
    expand

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, pasaportta yeni bir sisteme geçildiğini, uygulamada bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Bunların hepsi adım adım düzeltiliyor" dedi. Bakan Atalay da diğer ilgili bakanlar gibi daha önce de CNNTurk.com'dan gündeme getirdiğimiz "Pasaport için neden Avrupalının neredeyse 5 katı para ödüyoruz" gibi sorulara hiç değinmedi.

    Bakan Atalay, Tuzla RMK Marine'de "TCSG Dost" sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin denize indirilmesi dolayısıyla düzenlenen töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Atalay, bir soru üzerine, yeni pasaport uygulamasıyla ilgili bugün bazı yazılı basın organlarında yanlış bilgiler yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

    "Pasaportta yeni bir sisteme geçtik. Tabii ki uygulamada bazı sıkıntılar olabilir. Bunların hepsi adım adım düzeltiliyor. Vatandaşlarımız belki iyi bilmiyorlar. Mevcut pasaportlar 2015 yılına kadar kullanılabilir. Bütün vatandaşlarımızın hemen aynı anda pasaport değiştirmesi gerekli değil. Pasaportunun süresi olanlar o süre bitene kadar kullanabilir. İsteyenlerin pasaportlarının süresini temdit ediyoruz. Telaşa gerek yok."

    Bakan Atalay, yeni sisteme geçişte yaşanan aksaklıkların "çipli pasaport işkencesi" diye basına yansımasını kınadığını belirterek, yeni ve güzel bir sisteme geçildiğini, basının araştırmadan, ne olduğunu sormadan başlık attığını söyledi.

    Bakanların cevaplamadığı sorular

    Peki Bakan Atalay ve diğer bakanların, uzun süreden beri bu platformda duyurduğumuz ama ne hikmetse hiç kimsenin üzerine alınmadığı, duymamazlıktan geldiği ve yanıtlamadığı sorular nelerdi? Bir de bunlara bakalım...

    1- Neden 5 yıl süreli bir pasaport almak isteyen Türk vatandaşı 754 TL ödemek zorundayken, "elin Almanı" 10 yıl süreli pasaport için 81 euro (160 TL) ödüyor?

    2- Pasaportlara uygulanan fiyatlar yüksek tutularak alım gücü düşük olan T.C. Vatandaşlarının yurtdışına çıkış hakkı engellenmiş olmuyor mu? Ayrıca her T.C Vatandaşının Anayasal bir özgürlüğü olan seyahat etme özgürlüğü kısıtlanmış olmuyor mu? Bu durum Anayasa'ya aykırı değil mi?

    3- Pasaportlar neden sadece Ankara'da üretiliyor ve çipler neden ta Almanya'dan alınıyor?

    4- Türkiye'de 5 yıllık süre uzatım ücreti 616,30 TL'yken örneğin Türkiye'nin Irak'taki konsolosluğunda neden 127 dolar (200 TL)?

    5- Eskiden çocuklar Aile bireylerinin pasaportuna kaydettirilebilirken şimdi neden 1 yaşındaki bebek için bile pasaport çıkartma zorunluluğu çıkarılarak ailelerin birlikte seyahat etme maliyeti artırılıyor?

    Şimdi halk bu sorulara yanıt verecek yanlışlıkları düzeltecek babayiğit bir Bakan bekliyor...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow