hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çipli pasaport"ta fesata yalanlama

    Çipli pasaportta fesata yalanlama
    expand

    İçişleri Bakanlığı, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın "çipli pasaport ihalelerine fesat karıştırıldığı" iddiasını yalanladı.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Atilla Kart'ın, düzenlediği bir basın toplantısında, çipli pasaportlarla ilgili aynı konuda farklı tarihlerde iki ayrı ihale yapıldığı ve vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarıldığını iddia ettiği belirtildi.

    Aynı konuda iki ayrı ihale yapıldığı ve devletin zarara uğratıldığı iddiasının gerçeği  yansıtmadığı bildirilen açıklamada, vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarılmasının da söz konusu olmadığı ifade edildi.

    Çipli pasaportlarla ilgili süreç hakkında bilgi verilen açıklamada şöyle denildi: "Vatandaşlara, ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen standartlarda pasaport verilmesi için 2000 yılından itibaren çalışmalara başlandı. Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca pasaportların basım işi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Basımı tamamlanan boş defterlerin vatandaşlara mahsus hale getirilmesi, adı ve soyadı, doğum tarihi, fotoğrafı gibi bilgilerin özel bir yazılım ve donanım kullanılarak kişiselleştirilmesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirildi.

    Bu süreçte Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü kendi sorumluluk alanı ile ilgili çalışmaları yürütürken, Bakanlığımız görev alanına giren kısmıyla ilgili 2004 yılından itibaren Kamu İhale Kanunu'na uygun olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 3 kez ihale açıldı, ancak firmalar yeterli görülmediğinden, ihaleler iptal edilmek zorunda kalındı.

    Son olarak 2007'de yapılan ihalede 16 milyon 495 bin ile 35 milyon lira arasında teklif veren firmalarla yapılan açık eksiltmede, 10 milyon 500 bin lira bedel teklif eden Kunt-IRIS iş ortaklığı ile sözleşme imzalandı.

    Gerçekleştirme süresi sonunda işin sözleşmede istenilen niteliklere uygun yapılmadığı, iki kez yapılan muayene sonucunda anlaşıldığından, hem firmaya ceza uygulandı hem de 11 Eylül 2009'da firmanın sözleşmesi feshedildi.

    Fesih işleminin sonucunda Maliye Bakanlığı'ndan ilgili iş ortaklığının teminatının hazineye gelir kaydedilmesi istendi, ayrıca firma kamu ihalelerinden Bakanlığımızca 2 yıl menedildi. Bu arada Kunt-IRIS iş ortaklığı da yapılan feshin haksızlığının tespiti için idare aleyhine dava açtı. Karşılıklı açılan davalar halen sürüyor. Bu arada firma hakkında Bakanlıkça konulan ihale yasağı da devam ediyor."

    Açıklamada, Türkiye'nin taahhütleri doğrultusunda 1 Nisan 2010'da makinede okunabilen yeni tip e-pasaportların verilebilmesi amacıyla yurt içi müracaatları için Emniyet Genel Müdürlüğü, yurt dışı müracaatları için de Dışişleri Bakanlığı personelinin özverili çalışması sonucu sürecin tamamlandığı ve 1 Nisan 2010'dan itibaren, yeni tip pasaportların verilmeye başlandığı kaydedildi.

    Bugüne kadar yurt içi ve dışındaki 184 binden fazla vatandaşa yeni tip pasaport teslim edildiği belirtilen açıklamada, yeni pasaportlarda uluslararası standartlara uygun olarak sahibinin yüz biyometrisinin de yer aldığı bir çip bulunduğu ve bu çipin optik olarak makinede okunabildiği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow