hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kardak'ta iki ülke savaşın eşiğine gelmişti

    Kardakta iki ülke savaşın eşiğine gelmişti
    expand

    Kardak krizi, bundan 14 yıl önce Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getirmişti. Kriz nasıl başlamış, nasıl gelişmiş ve nasıl sona ermişti?

    Tarih: 25 Aralık 1995

    Ege denizinde seyreden bir gemi 25 Aralık 1995 günü Kardak kayalıklarında karaya oturdu.

    Ve ne olduysa her şey ondan sonra oldu. "Figen Akat" isimli gemi yardım istedi. İlk yardım girişimi Yunanistan'dan geldi. çünkü Yunanistan'a göre Kardak, Yunan sularındaydı.

    Kazanın ardından üç Yunan hücum botu, Kardak kayalıklarına hareket etti. Ancak geminin kaptanı, Türk sularında olduklarını söyleyerek yardım talebini geri çevirdi. Yıllardır karasuları sorunu nedeniyle gerginlik yaşayan iki ülke arasında büyük bir kriz patlamak üzereydi.

    Tarih: 26 Aralık 1995

    Kazadan bir gün sonra iki ülke arasında karşılklı nota savaşları başladı. İlk nota Yunanistan'dan geldi. Yunan hükümeti, Kardak kayalıklarının kendilerine ait olduğunu öne sürdü.

    Bu notaya Türkiye yine bir notayla karşılık verdi ve "Kayalıklar bizim" dedi. Kaza yapan gemi de Türkiye'ye getirildi.

    Tarih: 26 Ocak 1996

    Kazadan bir ay sonra ise, iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren gelişmeler başladı. Yunanistan'a ait Kalimnos adası belediye başkanı, yanına adanın papazını, Yunan Antenna televizyonunu da alarak, Kardak kayalıklarına çıktı ve Yunan bayrağı dikti.

    Bunu gören Türk medyası da hemen harekete geçti. Hürriyet gazetesinin iki muhabiri, bir helikopter eşliğinde adaya gitti, Yunan bayrağını indirdi ve Türk bayrağı dikti. İki kayalık için yaşanan gerilim, medya savaşlarına dönmüştü.

    Tarih: 28 Ocak 1996

    İki gün sonra korkulan oldu ve Yunan ordusu harekete geçti. Kayalıklara gönderilen askeri birlik Türk bayrağını indirmiş ve iki kayalıktan büyük olanına konuşlanmıştı. Artık Kardak'ta Yunan bayrağı dalgalanıyordu.

    Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, "O bayrak iner, o asker gider" sözü adeta iki ülkeyi savaşa davet ediyordu.

    Tarih 31 Ocak 1996

    Geceyarısı saatler 00.00'ı gösterdiğinde, Türk SAT komandoları Kardak'a çıkarma operasyonu yaptı. Üç hücum botta 18 SAT komadosu vardı.

    Yunan askerine farkettirmeden diğer kayalığa çıktılar ve Türk bayrağı diktiler. Artık iki ülkenin komandoları karşılıklı iki kayalıkta karşılıklı merkezden gelecek emirleri bekliyorlardı.

    İki günlük bekleyişin sonunda korkulan olmadı ve gerginlik ABD'nin ve NATO'nun devreye girmesiyle sona erdi. İki komşu ülke, iki küçük kaya parçası için savaşın eşiğinden dönmüşlerdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow