hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz davası: Çetin Doğan'ın talebi reddedildi

    Balyoz davası: Çetin Doğanın talebi reddedildi
    expand

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Balyoz Planı" davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının yaptığı reddi hakim taleplerini ve Çetin Doğan'ın ki de dahil bazı yakalama emri kararının geri alınması yönündeki talepleri reddetti.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

    102 sanıktan yaklaşık 90'ının avukatı yakalamanın kaldırılması, 30 sanığın avukatı da reddi hakim talebinde bulunmuştu.

    Alınan bilgiye göre, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, haklarında yakalama emri çıkarttığı sanıklardan 87'sinin avukatlarının 26 ve 27 Temmuz tarihlerinde yaptıkları, kararın geri alınması, aksi takdirde itiraz olarak değerlendirilmesi için üst mahkemeye gönderilmesi yönündeki taleplerini inceledi.

    Mahkeme heyeti, verilen yakalama emirlerinde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle kararın kaldırılması yönündeki talepleri reddetti.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Balyoz Planı" davası kapsamında haklarında yakalama kararları çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının kararın geri alınması yönündeki taleplerini de reddetti.

    Mahkeme, taleplerin itiraz olarak değerlendirilmesi amacıyla dilekçeleri İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

    Çetin Doğan'ın talebi de itiraza dönüştürüldü

    Heyet, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan hakkında çıkarılan yakalama emrinin sağlık sorunları nedeniyle durdurulması ve kaldırılması yönündeki talebi de değerlendirdi.

    Doğan'ın hasta kabul kartları, takip formları ve raporlarını inceleyen mahkeme heyeti, yakalama kararının kaldırılmasını veya geri alınmasını gerektirecek yeni bir delil sunulmadığını belirtti.

    Sanık lehine yeni bir delil sunulmadığından bu yöndeki talebin reddine karar veren mahkeme heyeti, bu yöndeki talebi de itiraz olarak değerlendirilmesi için İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

    Koramiral Öğütçü'nün talebi de reddedildi

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Balyoz Planı" davası kapsamından haklarında yakalama kararı çıkarılan eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 5 kişinin tutuklama kararının kaldırılması yönündeki taleplerini de reddetti.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklardan 85'inin, bu kararın kaldırılması yönündeki yaptığı başvuru ile yine bu kişiler arasında yer alan aralarında Feyyaz Öğütçü ile eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın avukatları tarafından yapılan tutuklama kararının kaldırılması yönündeki taleplerini değerlendirdi.

    Mahkeme heyetinin, dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sanıkların üzerlerine atılı suçun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması, belirtilen bu nedenlerle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağından bahisle sanıklar adına CMK'nın 98/3'üncü maddesi uyarınca yakalama emri çıkardığı hatırlatıldı.

    Çıkarılan yakalama emirlerinin CMK'nın yakalama emri ve nedenlerini düzenleyen 98 ve tutuklama nedenlerinin yer aldığı 100. maddesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden mahkeme heyeti, belirtilen bu sebeplerle mahkemece verilen yakalama kararlarında isabetsizlik bulunmadığını kaydetti.

    Mahkeme heyeti, bu nedenlerle yakalama emrinin kaldırılması yönündeki taleplerin reddine karar vererek, talepleri itiraz olarak değerlendirilip incelenmesi için İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

    Heyet, aralarında Feyyaz Öğütçü'nün de bulunduğu 5 kişinin avukatlarının yaptığı tutuklama kararına itirazları konusunda "mahkeme tarafından verilen herhangi bir tutuklama kararı bulunmadığı, verilmeyen veya infazı olmayan bir karara itiraz edilmesinin de fiilen imkansız olması nedeniyle" karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

    Mahkeme heyeti, bu yöndeki itirazın değerlendirilmesi için evrakı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine yolladı.

    "İhsas-ı rey anlamına gelmez"

    "Balyoz Planı" davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının yaptıkları
    reddi hakim talebini kabul etmeyen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçesinde, "İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin bir kısım sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarmasının, hakimler yönünden ihsas-ı rey anlamına gelemeyeceği" ifadesine yer verdi.

    İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, reddi hakim taleplerinin reddine ilişkin verilen kararda, haklarında yakalama emri çıkarılan 102 sanıktan 30'unun avukatları aracılığıyla yaptıkları başvuruda, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin üye hakimleri Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'nün, ihsas-ı rey teşkil edecek şekilde önceden görüşlerini açıkladıklarının belirtildiği kaydedildi.

    Hakimlerin, bir kısım sanık vekillerinin dilekçelerinde belirtilen hususların, ihsas-ı rey anlamını taşımadığı ve bu nedenle hakimin reddi talebinin reddine karar verilmesi gerektiği düşüncesinde görüş bildirdikleri ifade edilen kararda, savcının görüşünde de ret sebeplerinin herhangi birinin bulunmadığından, bu yöndeki taleplerin kabul edilmemesini talep ettiği belirtildi.

    Kararda, Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 23. maddesinde, "hakimin yargılamaya katılamayacağı hallerin tek tek belirtildiği, yine 163. maddenin de soruşturmanın Cumhuriyet savcısı yerine sulh ceza hakimi tarafından yapılması halinde, bu hakimin kovuşturmada görev alamayacağı" şeklinde düzenlendiği dile getirilen kararda, uygulamada da nöbete katılan hakimlerin dava kendilerine geldiklerinde duruşmaya girmeye devam ettikleri ve bu yönde Yargıtay tarafından aksi bir karar verilmediği anlatıldı.

    Bu nedenle tutuklamayı yapan hakimin duruşmaya katılmasına ve tensip yapmasına engel bir durum bulunmadığı vurgulanan kararda, heyetin bir kısım sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarmasının, söz konusu hakimler yönünden ihsas-ı rey anlamına gelmeyeceği kaydedildi.

    Kararda, üç hakim hakkındaki "hakimin reddi taleplerinin", bu taleplere bakacak mahkemenin belirlenmesini düzenleyen CMK'nın 27. maddesi gereğince oy birliğiyle reddine hükmedildiği belirtildi.

    Kararın sonunda, ret istemi üzerine verilecek kararlar ve başvurulacak kanun yollarını düzenleyen CMK'nın 28. maddesi gereğince de itiraz edilebilineceği yer aldı.

    Doğan'ın avukatı üst mahkemeye itiraz edecek

    Bu arada, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ve Mart aylarında hakkında pek çok haber çıkan, müvekkilinin tutuklama kararına imza atan Hakim Peksak'ın, tarafsız ve bağımsız hareket etmediği yönünde kamuoyu algılamaya yol açtığını kaydetti.

    Ersöz, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin bu konudaki taleplerine, hiç değinmeksizin sadece CMK'nın ilgili yasalarına göre bir değerlendirmeyle karar verdiğini, bu kararın eksik olduğunu kaydetti.

    YAŞ öncesi 102 kişi hakkında verilen yakalama kararlarının halen tartışılmaya devam ettiğini ifade eden Ersöz, "Tutuklamaya dönük olarak verilen yakalama kararları birçok insanın maddi ve manevi olarak mağduriyetine neden olmuştur. Bunların başında da ciddi sağlık sorunları ile boğuşan müvekkilimiz gelmektedir. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı hukuka aykırıdır. Bu sebepten reddi hakim taleplerinin reddi hususundaki karara İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde itiraz edeceğiz" dedi.

    Doğan'ın tedavisi sürüyor


    Öte yandan, emekli orgeneral Çetin Doğan'ın tedavisi Siyami Ersek Hastanesi'nde devam ediyor.

    Avukat Hüseyin Ersöz,  "Çetin paşanın sağlık durumunda hala bir düzelme yok. Anjiyo olma durumu var" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow