hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Atatürk Türkiye'dir, Türkiye Atatürk' tartışması

    Atatürk Türkiyedir, Türkiye Atatürk tartışması
    expand

    Malatya İnönü Üniversitesi'nde kütüphane girişinde bulunan 'Atatürk Türkiye'dir, Türkiye Atatürk' yazısı, Rektörlük tarafından kaldırılarak yerine Atatürk'ün 'Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır' sözlerinin bulunduğu yazı yerleştirildi. Malatya Ülkü Ocakları Başkanı Burhan Coşkun bir açıklama yaparak, yazıyı değiştiren Rektörlüğe tepki gösterdi.

    Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan, İnönü Üniversitesi eski Rektörü ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu tarafından kampustaki kütüphane içinde bulunan girişine büyük harflerle yazılan 'Atatürk Türkiye'dir, Türkiye Atatürk' yazısı kaldırıldı.

    Kaldırılan yazının yerine ise Atatürk'ün sözü olan 'Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır' yazısı konuldu.

    Bu duruma tepki için kampüs girişinde basın açıklaması yapan Malatya Ülkü Ocakları Başkanı Burhan Coçkun, değişikliğe tepki göstererek, "Milliyetçi gençlere ceza vermekten kaçınmayan sayın Rektör'ün son icraatı, tarafını belirleme noktasında belirleyici bir işaret olmuştur. Senin rahatsızlığını tahmin ediyorduk ama bu kadar nefretin de ötesinde olduğunu bilmiyorduk" diyerek ağır bir şekilde eleştirdi.

    Ülkücü grup Üniversite önündeki basın açıklamasının ardından dağılırken, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Prof. Dr. Çelik, "Bu yazı ne Atatürk döneminde Atatürk'ün arkadaşları tarafından söylenmiş bir yazıydı. Atatürk'ün hayatında hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından söylenmiş bir ifade değildi" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:



    "Ama tarihe baktığımızda Hitler Almanya'sında Nazi döneminde eğer internete girip 'Hitler Almanyadır, Almanya Hitler' yazdığınız zaman karşınıza onlarca web sitesi çıkacak ve bunun Naziler'in Hitler'e karşı söylediği bir slogan olduğunu biliyoruz. Şimdi üniversitelerin asli görevi, hep diyoruz ya bilim teknoloji üretmektir dolayısıyla görevi bilim üretmek teknoloji üretmek olan bir kurumun üzerinde eğer Türkiye cumhuriyetimizin kurucusu olan büyük önder Atatürk'le ilgili bir şey yazacaksa mutlaka bilimi ve aklı çağrıştıran bir ifadeyi yazmamız gerekirdi.

    Bundan hareketle söylediğim anlamda hiçbir zaman Atatürk döneminde kullanılmayan, tarihçilerinde tasvip etmediği kime ait olduğu belli olmayan bir sözü kaldırarak bunun yerine 'Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır' olan Atatürk'ün ifadesini koyduk. Bir üniversiteye de yakışan budur. Bundan sonrada üniversitemizin değişik yerlerine Atatürk başta olmak üzere bilim insanlarının bilimi çalışmayı teknoloji geliştirmeyi ifade eden sözleri yazmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla Atatürk'e ait olmayan bir söz çıkarılarak bunun yerine bizzat Atatürk'ün bilme ve akla değer veren benim manevi mirasım bilim ve akıldır sözünü kütüphanemizin üzerine asmış bulunuyoruz. Olay bundan ibarettir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow