hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genelkurmay'dan Hanefi Avcı açıklaması

    Genelkurmaydan Hanefi Avcı açıklaması
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, dün tutuklananan "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitabının yazarı ve eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 27 Eylül'de ifadesinin alındığını ve ifade sırasında Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun orada olmadığını bildirdi.

    Yazılı açıklamada, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, kitabındaki ve kitabın yayımlanmasından sonrasındaki iddialarının, Askeri Savcılıkça yürütülmekte olan muhtelif soruşturmalar ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisinin tespiti için, tanık sıfatıyla 27 Eylül'de ifadesinin alındığı belirtildi.

    Açıklamada, ancak ifade esnasında "Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da hazır bulunduğu" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

    Açıklamada, bugün yayımlanan bazı gazetelerde, "Halen Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Merkez Emniyet Müdürü olarak görevli Hanefi Avcı'nın 27 Eylül 2010 Pazartesi günü, aralarında Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da bulunduğu askeri yetkililere ifade verdiğine" ilişkin yer alan haber ve yorumların gerçeği yansıtmaması nedeniyle, açıklama yapılması gereği görüldüğü belirtildi.

    Açıklamanın içeriği

    Emniyet Genel Müdürlüğünün 25 Eylül 2010 tarihli cevabi yazısıyla, "Adı geçenin 26 Eylül 2010 tarihine kadar senelik izinde olduğu, kendisine telefon ile ulaşılarak konuyla ilgili bilgilerin iletildiği"nin bildirildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

    "27 Eylül 2010 tarihinde saat 10.30 sıralarında telefonla Askeri Savcılığımızı arayan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, 'Bugün ifade vermeye gelebileceğini' söylemesi üzerine, kendisine, 'Saat 14.00'de askeri savcılığımıza gelebileceği' bildirilmiştir.

    Aynı gün saat 14.00'de Askeri Savcılığımıza gelen Hanefi Avcı'nın ifadesi Genelkurmay Askeri Savcısı Hakim Albay Yavuz Şentürk ve bir yardımcı askeri savcı tarafından alınmış, bu esnada ifade alınan odada askeri savcılar ve zabıt katibi dışında hiçbir kimse bulunmamıştır. Aynı süre içerisinde Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun ifadenin alındığı askeri savcı odasına, hatta Askeri Savcılığın da içinde bulunduğu Askeri Mahkeme binasına gelmesi ve ifadesi tespit edilen Hanefi Avcı ile görüşmesi söz konusu olmamıştır.

    İfade alma işleminin tamamlanmasından sonra Hanefi Avcı, Askeri Savcılıkta görevli bir personelin refakatiyle nizamiyeye kadar götürülmüştür."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow