hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YouTube yasağı kalktı

    YouTube yasağı kalktı
    expand

    YouTube'a erişimin önündeki 2. 5 yıllık engel kalktı. Bir telif ajansı Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak, YouTube'dan kaldırdı. Ankara Savcılığı da re'sen harekete geçti ve erişim engelini kaldıracak adımı attı. Savcılık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ''erişime izin verin" dedi.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği'ne yazı yazarak YouTube'un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk'e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu.

    Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak YouTube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi.

    Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) gerekli yazıyı yazdı.

    Yazının TİB'e ulaşmasının ardından internet dairesi uzmanları erişim engelini kaldırmak için gerekli işlemlere başladı.

    YouTube erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 5 Mayıs 2008'den beri engelleniyordu.

    YouTube yetkilileri: "İncelemelerimiz sürüyor"

    Video paylaşım sitesi YouTube, Türkiye'de erişim yasağının nasıl kaldırıldığı konusundaki incelemelerinin sürdüğünü bildirdi.

    YouTube yetkililerince yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de bazı kullanıcıların Youtube'a tekrar erişebildikleri bilgisinin alındığı belirtilerek, bu gelişmelerin izlendiği kaydedildi.

    Açıklamada, "Türkiye'de kapatmaya neden olan videolar, YouTube tarafından değil, üçüncü bir kuruluş tarafından mevcut 'otomatik telif hakları şikayet' uygulamamız kullanılarak kaldırılmıştır. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığı ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir"
    denildi.

    Bakan Yıldırım'ın açıklaması


    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, YouTube adlı internet sitesine erişim yasağıyla ilgili olarak, "Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır" demişti.

    Yıldırım, ilköğretim ve liseler arası kompozisyon, şiir, resim ve fotoğraf dallarında düzenlenen "Denizin Sesi" yarışmasının ödül töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Bir şirketin, YouTube'un yasaklanmasına neden olan içerikleri kaldırdığı ve bu yüzden artık yasaklanmaya neden olacak bir durumun olmadığı yönündeki açıklamayla ilgili soru üzerine Yıldırım, bahsedilen konunun bilgileri dahilinde geliştiğini söyledi.

    Yıldırım, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve bu nedenle herkesin hukuka saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "Nihayet bu paylaşım sitesinin yöneticileri de bu yönde hareket etmeye karar verdiler. Hukukun izlenmesinden başka hiçbir yolun geçerli olmadığını gördüler zannediyorum. Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır. Gördüğünüz gibi herkes yasalara uyunca hiçbir sorun çıkmıyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow