hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP sordu: "Hani darbecilerden hesap sorulacaktı?"

    CHP sordu: Hani darbecilerden hesap sorulacaktı
    expand

    Anayasa'da yapılan değişiklikler, 12 Eylül darbesini yapanlardan hesap sorulmasını sağlayacak mı sağlamayacak mı? CHP, konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kameraların karşısına geçti. Anadol hem darbecilerden hala hesap sorulamadığını söyledi hem de 12 Eylül'ün yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi için verdikleri yasa teklifinin Meclis'te görüşülmemesinden yakındı.

    Anadol, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün 12 Eylül müdahalesi ile ilgili yasa tekliflerinin TBMM Adalet Komisyonu gündemine alınmamasını eleştirerek, "12 Eyül çocukları, 12 Eylül'den hesap soramazlar" dedi.

    Anadol, Öztürk ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül 2010'da ibret dolu bir referandumun yaşandığını, referandumdan sonra "12 Eylül'ün unutulduğunu" ifade etti.

    Anadol, "CHP olarak, bunun peşini bırakmayacağız. Sonuna kadar, kaçtıkları yere kadar devam edeceğiz. 12 Eylül'de referandum oldu, ses yok, seda yok. Hani AKP grubunda ağlayanlar? Hani kürsüde ağlayan Başbakan? Siyaset film çevirmek, tiyatro oynamak değildir. Bunlar gözyaşları ile milleti kandıranlardır" diye konuştu.

    Öztürk'ün geçtiğimiz aylarda 12 Eylül darbe sürecinin yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi için yasa teklifleri verdiğini anımsatan Anadol, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı'nın bu teklifleri gündeme almadığını söyledi.

    Adalet Komisyonu Başkanı ve Meclis Başkanının, AK Parti Hatay Milletvekili Veysi Kaynak'ın görevi kötüye kullanma suçundan mahkum olanlara ceza indirimi getiren yasa teklifini aynı gün işleme koyduğunu anlatan Anadol, şöyle devam etti:

    "Nerede 12 Eylül? Nerede haksız idam edilenlerin hesabını sormak? Soramazlar? Bakmayın sahte gözyaşlarına. Eğer 12 Eylül olmasaydı AKP olmazdı. 28 Şubat olmasaydı AKP olmazdı. 28 Şubat olduğu vakit sahte karşı çıkanlar, Refah Partisi kapatılırken yeni parti kurmak için ellerini ovuşturuyorlardı. Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını bir an evvel vermesini istiyorlardı. 12 Eylül çocukları, 12 Eylül'den hesap soramazlar. Bunlar 12 Eylül çocuğu. İddiamız bir daha kanıtlanmış oluyor. Şiir okumakla, ağlamakla 12 Eylül'den hesap sorulmaz. Göreve davet ediyorum. Eğer birazcık dürüstlük varsa, darbelere karşı çıkmak konusunda söylediklerinin milyonda birini tutacaklarsa, derhal Öztürk'ün kanun teklifini işleme koyarlar. 12 Eylül'ün hesabını soracağız. Kaçtıkları yere kadar kovalayacağız. Bunlar referandumdan bu tarafa hiçbir işlem yapmadılar. 12 Eylül ile ilgili bir işlem yaptılar; Kenan Evren'in maaşını yükselttiler. 12 Eylül'e bakışları bu. Bunlar 12 Eylül edebiyatı yaparken niyetleri başkaydı. 12 Eylül bir sos, cilaydı. Yargıyı ele geçirmenin sosu, cilasıydı."

    Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyımaya'yı göreve davet ettiklerini belirten Anadol, Öztürk'ün tekliflerinin derhal Komisyon gündemine alınmasını istedi.

    Anadol, "Almadığı takdirde bütün söylenenlerin yalan olduğunu her yerde her fırsatta söyleyeceğiz, teşhir edeceğiz. 12 Eylül'den hesap sormak isteyenler e-muhtıra verenlere madalya vermezler. Bütün davranışları sahte bunların. Eğer darbelere karşı olsalardı Yaşar Büyükanıt'tan hesap sorarlardı. Mustafa Balbay içerde, Büyükanıt'a madalya veriliyor. Bunların hesabını teker teker soracağız. Peşlerini bırakmayacağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow