hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bergen kadına karşı şiddetin simgesi oldu

    Bergen kadına karşı şiddetin simgesi oldu
    expand

    İstanbul Moda Haftası cumartesi günü sona erdi. Pek çok modacı tasarımlarını sergiledi. Ancak moda haftasında belki gözlerden kaçan küçük bir ayrıntı vardı. Modacı Özgür Masur'un tasarımlarını sergileyen mankenlerin yüzlerinin bir kısmı siyaha boyanmıştı. Bunun sebebi kadına karşı şiddeti protestoydu. Bu protestonun çıkış noktası da yıllar önce son derece trajik olaylar yaşayan şarkıcı Bergen'di. Peki Bergen kimdi ve neler yaşamıştı...

    Gerçek adı Belgin Sarılmışer'di... Sahnedeki adı ise Bergen... Ankara Devlet Konservatuarı Piyano bölümü mezunuydu Bergen. Ancak maddi zorluklar onu PTT'de çalışmak zorunda bırakmıştı...

    80'li yılların hemen başıydı. Arkadaşlarıyla eğlenmek için gittiği gazinoda bir gecede keşfedildi ve sahneye çıkmaya başladı.

    Bergen, 1982 yılının Ekim ayında yine sahnedeyken yaşamını kökten değiştirecek bir saldırıya maruz kaldı. Kocasının azmettirmesiyle yüzüne kezzap atıldı. Bergen bu saldırıda bir gözünü kaybederken, vücudunun büyük bir bölümü yanıklar içinde kaldı.

    Ama o yılmadı: 1987 yılında albümü en çok satan arabesk sanatçı ödülüyle Altın Plak aldı. Aynı yıl, "Acıların Kadını" filmiyle bu kez kameraların karşısındaydı.



    Daha önce eşinin kezzaplı saldırısına maruz kalan Bergen, bu olaydan yedi yıl sonra boşandığı eşinin bu kez silahlı saldırısına uğrayacak ve kurtulamayacaktı.

    29 yıla sığan kısacık yaşamına11 albüm 129 şarkı sığdırmayı başardı. Bugün hala pek çok şarkısı dillerde... Yaralı yüzü ise ölümünden 21 yıl sonra bu kez podyumlarda kadına uygulanan şiddetin simgesi oldu.

    GÜNDEMİN RENGİ / CNN TÜRK
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow