hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kaddafi'nin ölümü savaş suçu sayılabilir"

    Kaddafinin ölümü savaş suçu sayılabilir
    expand

    Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölümünün savaş suçu olduğu konusunda "ciddi şüpheler" bulunduğunu belirtti.

    Ocampo, New York'ta BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ne mektup göndererek, hükümete, ülkedeki iç savaş sırasında, eski muhalifler de dahil tüm tarafların işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili soruşturma açma planlarını sorduğunu belirtti.

    Libya'da 42 yıllık Kaddafi rejimine karşı ayaklanma, Kaddafi'nin 20 Ekim'de yakalandıktan sonra öldürülmesiyle sona ermişti. Kaddafi'nin kimin tarafından öldürüldüğü hala bilinmiyor.

    Kaddafi'nin Ağustos ayında Cezayir'e kaçan kızı Ayşe Kaddafi de Ocampo'ya yazdığı mektupla babasının ölümüyle ilgili soruşturma başlatıp başlatmadığını sorgulamıştı.

    HRW, sivil ölümlerini sordu

    Öte yandan İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, NATO'dan, Libya'da 8 ay süren askeri operasyonlarda sivillerin ölümüyle ilgili soruşturma başlatmasını istedi. Merkezi New York'ta bulunan örgütün yetkilisi Fred Abrahams, Libya'da NATO saldırılarında sivillerin öldüğü iddia edilen bölgeleri ziyaret ettiğini belirtti. Abrahams, Mart ayında başlayan Ocak'ta sona eren NATO operasyonlarında kaç sivilin ölmüş olabileceğini belirlemeye çalıştığını kaydetti.

    HRW yetkilisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, kendi sayımlarına göre 50 kadar sivilin öldüğünü, bu sayının daha fazla olabileceğini söyledi. Bu olayları soruşturmanın, doğrunun ortaya çıkması ve yanlışların düzeltilmesi için NATO'nun görevi olduğunu düşündüklerini ifade eden Abrahams, NATO'nun tazminat ödeme konusunu da değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. NATO üyesi ülkelerin Batılı diplomatları, ittifakın hiçbir zaman sivilleri hedef almadığını belirtiyor.

    NATO sözcüsü Oana Lungescu da operasyonlar sırasında ölen siviller konusunda ittifakın elinde sayı bulunmadığını, ancak bu dönemde sivil kayıplarının önlenmesi için her türlü önlemi aldıklarını bildirdi. Libya'nın BM temsilcisi İbrahim Dabbaşi Reuters'a yaptığı açıklamada, Libya savaşı sırasında 40 binden fazla Libyalı'nın öldüğünü tahmin ettiklerini belirterek, bu ölümlerden devrik lider Muammer Kaddafi'nin sorumlu olduğunu söyledi. Dabbaşi, Libya hükümetinin, NATO'dan sivil ölümlerine ilişkin soruşturma talebinde bulunmadığını, buna gerek olmadığını belirtti. Libyalı yetkili, yanlışlıkla bazı sivillerin öldürülmesinin muhtemel ve kabul edilebilir olduğunu da ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow