hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyadan yeni yıl manzaraları

    Dünyadan yeni yıl manzaraları
    expand

    Dünya 2012'yi görkemli kutlamalarla karşıladı. Yeni yıla ilk giren ülke Güney Pasifik'teki Samoa adası oldu. Kutlamalar, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde son buldu. 2012'ye "merhaba" renkli görüntülere sahne oldu.

    Öpüşenler, havayı fişek.... New York'ta Times meydanı, Brezilya'da Coppa Cabana plajı, Fransa'da Champs Elysees, Avusturalya'da Sidney plajı... Dünya yeni yıla ışıl ışıl girdi.

    Yeni yılı ilk kutlayan ülkeler Pasifik'teki 3 ada ülkesi, Kiribati, Samoa ve Toke-Lau oldu. Tokelau ve Samoa, 29 Aralık'ta saatlerini tam 21 saat ileri almış ve tarih çizgisinin diğer tarafına geçmişlerdi. Böylece, geçen yıl, yeni yıla son giren iki devlet olmuşken, bu yıl 2012'yi ilk kutlayanlar onlar oldu.

    Coşkulu kutlamaların başladığı adres ise, Yeni Zelanda'ydı.

    Avustralya'da ise yeni yıl kutlamalarının merkezi, Sidney plajı çevresiydi. 2012'ye girerken Sidney havai fişek gösterisiyle aydınlandı.

    Çin'in Hong Kong kenti, Uluslararası Finans Merkezi binasındaki geri sayımla yeni yıla girdi. Victoria Limanı ışıl ışıldı. Başkent Pekin'de ise, saatler tam 12'yi gösterdiğinde, Pekin'deki kutsal tapınakta geleneksel olarak gong çalındı.

    Güney Asya'da Çin'in yanısıra, Tayvan, Japonya ve Güney Kore'de de renkli görüntüler vardı.

    Dubai'de ise, kutlamaların merkezi dünyanın en büyük binasıydı.

    Gökyüzündeki bir diğer ışık gösterisinin kaynağı, 800 metre yüksekliğindeki Burj Halife'den ateşlenen havai fişeklerdi.

    Rusya ise yeni yıla Türkiye'den bir saat önce girdi. Hem Ruslar hem de turistler, soğuğa aldırış etmeden Kızıl Meydan'a akın etti. Onbinlerce kişi havaifişeklerin altında buz üstünde kayarak, yeni yıla girdi.

    Avrupa'da birçok başkent yeni yılı havaifişeklerle kutladı. Fransa'da kutlamaların merkezi, Paris'in sembolü Eyfel Kulesi çevresiydi. Parisliler ellerindeki içkilerle sokak partisi yaptı.

    Almanlar ise her yıl olduğu gibi, bir zamanlar Doğu ile Batı Berlin'i ayıran Brandenburg Kapısı çevresine akın etti.

    Gökyüzünde şölen, yeryüzünde coşku vardı. Hollanda'nın başkenti Amsterdam ise, geleneksel kutlamaya ev sahipliği yaptı. Temsili olarak gökten indirilen iki bebek, öpüştürüldü.

    İngiltere'nin başkenti Londra'da ise Thames nehri çevresindeki gösterileri binlerce kişi izledi. Tarihi saat kulesi Big Ben'de saat tam 12yi gösterirken gökyüzü aydınlandı.
     
    Türkiye'de sabah saatlerine gelinirken bir kıta daha yeni yıla giriyordu. Brezilya'nın başkenti Rio de Janerio'da kutlamaların adresi ise ünlü Coppa Cabana plajıydı. Yüzbinlerce kişi, plaja akın etti. Yeni yıla renkli görüntülerle merhaba dedi.

    Televizyon ekranlarında yeni yılı son karşılayan ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'ydi. Her yıl olduğu gibi coşkunun merkezi New York'un ünlü Times Meydanı doldu taştı.

    Yeni yıla girişi simgeleyen kristal parti topunu düğmeye basarak indiren isimler bu yıl, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve ünlü şarkıcı Lady Gaga'ydı.

    Çiftler, yeni yıla konfeti yağmuru ve havaifişek gösterileri altında öpüşerek girdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow