hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çalışan lise öğrencilerine 1000 TL maaş verilecek!

    Çalışan lise öğrencilerine 1000 TL maaş verilecek
    expand

    Lise öğrencilerine 1000 TL maaş verileceği gelişmesi ilgi çekti. Öğrenciler detayları incelemeye başladı. Lise öğrencilerine 1000 TL maaş uygulamasının meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerde uygulanacağı açıklanırken, uygulama ile öğrencilerin ayda 1000 TL kazanmasının önü açılacak. Peki Lise öğrencilerine 1000 TL maaş ödenmesi ile öne çıkan sistem nasıl işleyecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lise öğrencilerine 1000 TL maaş verilecek. Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler okullarını aksatmadan, pratik tecrübe kazanma imkanı bulacaklar. Belli şartlar getirilen bu uygulamada yapacakları çalışmalara karşın Lise öğrencilerine 1000 TL maaş verilecek. Uygulama ile lise öğrencilerinin üretmesi ve ürettiklerini satabilmesinin önü açılacak. Bu durumda öğrenciler tecrübe kazanırken, kalifiye eleman eksikliğine de çözüm üretilmiş olacak. Peki bu uygulama nasıl işleyecek, kimler faydalanabilecek?

    Meslek lisesi öğrencileri için geliştirilen bu sistem sayesinde Meslek lisesi öğrencileri 1000 TL kazanma fırsatı bulacak. Şu anda sadece özel meslek liseleri ve teknik Anadolu liselerinde uygulanacak sistem ile öğrenciler saatlik brüt 11 TL kazanabilecekler. Okullarından da geri kalmayacak öğrenciler neredeyse bir asgari ücretli çalışan kadar maaş sahibi olacaklar. Ayrıca yarıyıl tatili ve yazın çalışan öğrenciler de gelirlerini artıracaklar.

    Sabah gazetesindebn Safiyer Cantürk'ün haberine göre meslek lisesinde okuyan öğrenciye saat başı brüt 11 TL olmak üzere aylık 1000 TL maaş bağlanacak. Böylece düzenli kazanç sağlayacak öğrenciler maddi zorluklardan dolayı okulu bırakmak ya da asmak zorunda kalmayacaklar. Öte yandan sektörde bulunan kalifiye eleman açığı da bu uygumalarla kapanmaya başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim yapılmasının önü açıldı. Yeni düzenleme ile özel meslek ve teknik Anadolu liselerinde okuyan öğrenciler, belirlenen bölümlerde, standartlara uygun laboratuvar ve atölyelerde ürettimde bulundukları sürece para kazanabilecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulama nasıl işleyecek?

    Öğrenciler hafta içi ve hafta sonunda çalışabilecekler. Ayrıca yaz ya da ara yıl tatilinde de çalışabilecekler. Ancak bu dönemlerde ne kadar çalışabileceklerine dair düzenleme devlet tarafından belirlenen şekilde olacak. Buna göre öğrenci hafta içi günlerde en fazla 3 saat, Cumartesi günü en fazla 8 saat çalışabilecek. Öte yandan yaz tatilinde pazar günleri haricinde bir öğrenci günde en fazla 8 saat çalışabilecek. Buna göre yarıyıl ve yaz tatillerinde çalışmadan bir öğrenci eğitim görürken ayda bin TL maaş alabilecek. Sadece yaz tatillerinde ve yarıyıl tatilinde çalışan bir öğrenci ise toplam 6 bin 688 TL ücret alabilecek.

    Öğrencilere ürettiğini satma imkânı verilen özel meslek liseleri ise biyomedikal, elektrikelektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni modelle özel meslek liselerinin ülke ekonomisine katkısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Şamlıoğlu, "Sektörlerden gelen taleplerle, kamunun ihtiyaçlarını harmanlayarak ihtiyaç olan alan ve dalları belirledik. Buralarda üretilen malların satışından elde edilecek gelir eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinde kullanılacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow