hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliye'de yüzler sonuçlarla güldü

    Maliyede yüzler sonuçlarla güldü
    expand

    Hükümet geçen yılın bütçesinde hedefini aştı. Bütçe açığı 2009 yılına oranla yüzde 25 azaldı, vergi gelirleri yüzde 22 oranında arttı. Üstelik daha iyi de olabilirdi. Ama 'Torba Yasa' ile yeniden yapılandırmanın gündeme gelmesi tahsilatı etkiledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bunu itiraf etti.

    2010 sonuçları Maliye'nin yüzünü güldürdü.

    Çünkü hedeflerinin ciddi oranda ötesine geçildi.

    Bütçe açığı 2009 yılına göre yüzde 25 azaldı ve 39 milyar 600 milyon lira oldu.

    Faiz dışı fazla 20 kat arttı, 8 milyar 697 milyon liraya ulaştı.

    Ekonomide işlerin iyi gittiğinin asıl işareti ise vergi gelirlerindeki artış oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 22 artan vergi geliri 210 milyar lira oldu.

    Üstelik daha da iyi olabilirdi. Ama yıl ortasında başlayan vergi ve borçlara yapılandırma tartışması tahsilatı etkiledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de zaten itiraf etti.

    Oysa Maliye Bakanı bunu önceden görmüştü. Mükellefe sık sık, "Borcunuzu ödeyin, yeniden yapılandırmada milat Başbakan'ın açıklamasından öncesi olacak, beni de kapsar demeyin" demişti.

    Ama öyle olmadı. Tıpkı borcunu düzenli ödeyen tasarıda unutulduğu gibi Başbakan'ın açıklamasının ardından vergisini ödemeyi bırakan da kapsama girdi. Yeniden yapılandırmada tarih 31 Temmuz'dan 31 Aralık 2010'a çekildi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e uyarıları hatırlatıldı, "Çelişki değil mi?" diye soruldu. Şimşek, "Ben bunu yapmak durumundaydım. Benim görevim beklentiyi yönetmek" dedi.

    Şimşek, daha fazla sorun yaratmamak için yeniden yapılandırmanın içinde yer aldığı 'Torba Tasarı'nın görüşmelerinde sürenin uzatıldığını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow