hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yorgun Herakles'in ünlü konukları

    Yorgun Heraklesin ünlü konukları
    expand

    ABD'den Başbakan Erdoğan'ın uçağıyla getirilen üst parçası, Antalya Müzesi'ndeki alt parçasıyla birleştirilerek ziyarete açılan "Yorgun Herakles"i ünlü isimler de ziyaret etti. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve kızı, yazar Ayşe Kulin ve yönetmen Handan İpekçi müzeyi gezdi.

    Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel'in ilgilendiği konuklardan Deniz Baykal, ısrarlara rağmen, müzeye bilet alarak girdi. Müzeyi son olarak iki yıl önce ziyaret ettiğini anlatan Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Herakles'e hoşgeldin demeye geldik" dedi.

    Heykelin diğer yarısının ABD'den getirilmesiyle Antalya Müzesi'nin daha da zenginleştiğini belirten Baykal, "Bunu hepimizin önem verdiği önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Çok sevindirici bir gelişme. Kültür eserlerinin kendi doğal coğrafyalarında halkın izlemesine sunulması gerekiyor. Bunun için iyi niyetle atılmış bir adım. ABD'nin tek taraflı bir kararla bunu göndermek istemesi memnuniyet verici" diye konuştu.

    Baykal, Berlin Müzesi'ndeki Bergama'ya ait eserlerin de Türkiye'ye dönmesini temenni etti. "Yorgun Herakles" heykelini çok beğendiğini vurgulayan Baykal, "Emeği geçen herkesi kutluyorum. Zevkle izledik. Antalya Müzesi daha da zengin, daha da çekici" dedi.

    Yurtdışına kaçırılmış eserlerle ilgili uluslararası anlayışın değişmeye başladığını dile getiren Baykal, "Böyle eserlere sahip olanlar da, 'Ben teşhir edeceğim' kıskançlığını aşmaya başladı. Bu sanata saygının gereği. Eskiden çok daha dirençli tutum ortaya çıkıyordu. Her eser kendi coğrafyasına yakışıyor" diye konuştu.

    Baykal, yurtdışındaki eserleri yeniden Türkiye'ye kazandırmanın yanı sıra müzelerdeki eserlerin teşhir olanaklarının da zenginleştirilmesi gerektiğini belirtti. Kazıları hızla sonuçlandırılmasının önemine işaret eden Baykal, Antalya bölgesinde 12 kazı yapıldığını, bunların hepsinin tarihe ışık tuttuğunu bildirdi.

    Deniz Baykal, "Hiçbirşey bizimle başlayıp bizimle bitmiyor. Büyük bir zincirin halkasıyız" dedi.

    "Avrupa'da dahi ender bulunacak müze"

    Yazar Ayşe Kulin de "Avrupa'da dahi ender bulunacak bir müze. Çok çok beğendik. Yeni gelen heykele de 'Hoşgeldin' dedik. İftihar ettik" diye konuştu. Antalya Müzesi'nin dünya müzeleri arasında en önlerde yerini aldığını belirten Kulin, her kaçırılan eserin kendi coğrafyasına dönmesi gerektiğini söyledi. Eserleri kaçırmanın suç olduğunu hatırlatan Kulin, yurtiçindeki heykellerin de iyi korunması gerektiğini vurguladı. Yönetmen Handan İpekçi de, müzeyi çok beğendiklerini, özelikle "Herakles"in sergileniş şeklinin çok güzel olduğunu söyledi. Öte yandan, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali dolayısıyla kentte bulunan konukların da, "Yorgun Herakles" heykeline büyük ilgi gösterdikleri, aralarında Tarık Akan'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçının müzeyi ziyaret ettiği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow