hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Açlıkla terbiye!"

    Açlıkla terbiye
    expand

    Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve cezaevi yönetiminin vegan beslenmesine izin vermediği Osman Evcan, çabalarına duyarsız kalınması üzerine süresiz açlık grevine başladı.

    Osman Evcan, Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde vegan bir mahkum. Yani hayvansal hiçbir besini yemiyor. Uzun süredir bitkisel kaynaklı vegan / vejetaryen yemekler talep etmesine rağmen bu talebi cezaevi idaresince dikkate alınmayarak, beslenme hakkı engellenen Osman Evcan, 4 Kasım Cuma günü süresiz açlık grevine başladı.

    Kendisine destek amacıyla bir süre önce başlatılan kampanya ile kamuoyu gündemine gelen ve geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un ziyaret ederek, durumunu meclis gündemine de taşıdığı Evcan, yazdığı bir mektupla açlık grevine başlama gerekçelerini yazdı.

    Mektubunda cezaevi idaresince çıkarılan yemekleri 1 yıldır yiyemediğini belirten Evcan, şunları anlattı:

    "Yemekleri bozuk ve yenilmeyecek olduğundan dolayı  yememekteyim.  Cezaevi idaresi vegan bir insanın yiyebileceği, sağlıklı ve temiz ve de yeterli düzeyde yemek vermesi gerekmektedir. Bu cezaevinde 4 yıldır bulunmaktayım. Ve bu süre içerisinde vegan yemek verilmesi sorununu hep yaşamış oldum. Cezaevi idaresi vegan yemek sorunumu çözmüyor. Tam tersine et ve hayvan ürünleri yememi sürekli olarak bana telkin etmektedirler. Bu yönde sürekli bir psikolojik baskı 4 yıldır bu cezaevinde uygulanmaktadır."

    Verilen yemeklere de kimyasal bir karışım katıldığını belirten Evcan, idare tarafından, bunu şikayet etmek amacıyla yazdığı dilekçenin imha edildiğini, delil olarak sakladığı yemeğin de imha edildiğini anlattı. Yaşadıklarını anlattığı mektuplarının gönderilmediğini, yazdığı dilekçelerin cezaevi idaresince ilgili kurumlara ulaşmasının engellendiğini ifade eden Evcan, tedavi hakkının da önlendiğini söyledi.

    Kendisiyle benzer durumda olan Kahramanmaraş/Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hükümlü Ahmet Turan'ın durumunu da gündeme getiren Evcan, cezaevi idaresi, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı'nın sorunlara tamamıyla duyarsız ve ilgisiz kaldığını kaydetti.

    Bu gelişmeler üzerine Osman Evcan, 4 Kasım, Cuma günü süresiz açlık grevine başladı. Evcan, sorunları çözülünceye kadar açlık grevini sürdüreceğini açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow