hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boğaziçi Üniversitesi'nde Starbucks işgali

    Boğaziçi Üniversitesinde Starbucks işgali
    expand

    Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerinde bu dönem açılan zincir kahve dükkanını protesto ederek işgal etti. Öğrenciler dün gece evlerinden getirdikleri kek ve börekleri yiyerek kahve dükkanında sabahladılar. Rektörlükten ise henüz açıklama gelmedi.

    Üniversitelerin ticarileşmesine karşı çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, yemekhanelerinde devlet üniversitelerinin en pahalı ve en kötü yemeklerinin satıldığını ifade ederek "Okulda sağlıklı ve ucuz yemek bulabilmek artık imkansız hale geldi" diyerek Starbucks'ı işgal ettiler.

    Dün öğle saatlerinden itibaren işgali sürdüren öğrenciler, mekanda çay demleyip, evden getirdikleri kek ve börekler eşliğinde işgale devam ediyorlar. Eylemi duyurmak için açtıkları blogda "Kimilerimiz ders çalışıyor, kimilerimiz müzik dinliyor, kimizlerimizse uyuyor. Güvenlikler gelip gidiyor ve biz nöbetimizi tutmaya devam ediyoruz" dediler. 

    Son olarak ise şu mesaja yer verdiler: "Merhaba, biz uyandık. Geceyi Starbucks'ta geçirdik. Döşeğimiz, battaniyemiz, yastıklarımız yanımızdaydı. Gece temizlik de yaptık bir ara. Bir yarım saat önce de rektör güvenlik görevlileri vasıtasıyla ilk uyarısını gönderdi: "Bu yüklüğü kaldırın!" Dün gelen kantinin bir parçası olan "Starbucks'ta yemek yemeyin." uyarısından sonra bu uyarıyla türlü acayip uyarılara bir yenisi daha eklendi. Yüklük burada, biz de buradayız. Oturmaya bekleriz."

    Cnnturk.com'a konuşan Boğaziçi Üniversitesi Basın Danışmanı Ali Özlüer, henüz rektörlük tarafından alınmış bir karar olmadığını söyledi. 



    Nasıl başladı?

    Kahve dükkanının işgali "Neden okulda öğrenci kantini diyebileceğimiz mekanların sayısı azalıyor, neden ucuz ve sağlıklı yemek yiyemiyoruz ve neden okul hakkındaki kararlarda okulun temel bileşeni olan öğrencilere sorulmuyor?" sorusuyla başladı. Bu konuyu ve üniversitedeki diğer sorunları da tartışan öğrenciler özellikle işgal ettikleri markanın "Adil Ticaret" kavramını tartışmak üzere kahve dükkanında "Black Gold" filmini izlediler. Ancak filmi izlerken projeksiyon aleti ve perdenin varlığının mekanın güvenliğini tehdit ettiği ve ‘misafirleri’ rahatsız ettikleri gerekçesiyle dükkanın başka bir şubesinden gelen güvenlik görevlileri gösterinin bitirilmesi talep edildi. Bununla birlikte öğrencilerin tepkisi büyüdü.

    Starbucks'tan açıklama
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Starbucks Türkiye adına ise şu açıklama yapıldı:
    "Boğaziçi Üniversitesi’nde kurallara uygun şekilde ve talebe istinaden hizmet vermeye çalışan bir işletme olarak, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin üniversiteden beklentileri ya da kampüs içinde yaşadıkları sıkıntılar ile alakalı, öğrenciler ve üniversite yönetimi arasında bir taraf olmadığımızın altını önemle çizmek isteriz.

    Bu nedenle; mağazamızda üniversite öğrencileri tarafından gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili olarak, çalışanlarımız ve misafirlerimizin güvenliği için gerekli önemleri alarak, konuyu yakın olarak takip etmekteyiz.

    Öğrencilerin isteklerini dile getirmelerine sonsuz saygı duymaktayız. Ancak onların bu haklarının kısıtlanmaması kadar, Starbucks mağazamızda da misafirlerimizin hizmet alma özgürlüklerinin kısıtlanmaması ve tepkilerin mağaza dışında gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

    Öğrencilerin üniversiteden beklentilerinin en kısa zamanda karşılanacağına, üniversite ve öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkların en kısa sürede çözüleceğine; böylece tüm üniversite öğrencilerine ve çalışanlarına en iyi şekilde hizmet vereceğimize inanıyoruz.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow