hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomi dünyasının gündemi Pazarlama Zirvesi'nde

    Ekonomi dünyasının gündemi Pazarlama Zirvesinde
    expand

    Danışmanlık şirketi Management Centre Türkiye’nin düzenlediği Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi 2011 dünyanın en ünlü pazarlama uzmanlarını İstanbul’da buluşturdu. Zirvenin konferans başkanı ve Apple, Coca-Cola ve Nestle gibi dev markaların ünlü danışmanı Peter Economides, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında tam olarak bir diyalog merkezi olduğunu söyledi.

    Management Center Türkiye’nin geleneksel olarak düzenlediği Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi bu yıl da dünyanın en ünlü pazarlama uzmanlarını İstanbul’da buluşturdu. “Hello I Love You” sloganı ve “Etkileşim Ekonomisinde Pazarlama” ana teması ile İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen zirvede pazarlama dünyasındaki yeni strateji ve yaklaşımlar ilk kez masaya yatırıldı ve dünyaca ünlü pazarlama gurusu Guy Kawasaki, online pazarlama dehası Gary Vaynerchuk gibi isimler de “Etkileşim Ekonomisinde Pazarlama” temasını irdeledi.

    CNN TÜRK Pazarlama Zirvesi’nin yıldızı oldu

    CNN TÜRK Pazarlama Zirvesi boyunca standına uğrayan katılımcılara kendi haberlerini sunma şansı veriyor. Ayrıca CNN TÜRK standında, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Barack Obama ile çekilen özel fotoğrafları katılımcılar facebook.com/cnnturkcom sayfasından arkadaşları ile paylaşabiliyor.

    CNN TÜRK sizi Pazarlama Zirvesi’ne davet ediyor…

    CNN TÜRK, Kurumsal İletişim Direktörü Ayşe Yonca Baltaoğlu’nun 8 Aralık Perşembe günü saat 15.00’te Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın Dolmabahçe C Salonu’nda yapacağı sunuma ücretsiz katılımla oturumu dinlemeye davet ediyor. “Katı Olan Her Şey Buharlaşır” sunumunda iletişimin dönüşümü anlatılacak.

    Etkileşim Ekonomisi’nde dünya artık dev bir kafe

    Zirvenin 7 Aralık tarihinde gerçekleşen ilk günkü oturumları Management Centre Türkiye Genel Müdürü Tanyer Sönmezer’in açılış konuşmasıyla başladı. Geleneksel zirvenin bu yılki teması olan “Etkileşim Ekonomisi”nin önemine değinen Tanyer Sönmezer, internetin ve sosyal medyanın insanların hayatına girmesiyle birlikte artık herkesin görmedikleri insanlarla bile etkileşim içerisinde olduklarını, bu değişimin de dünyayı dev bir kafeye dönüştürdüğünü ifade etti. Etkileşim Ekonomisi adı verilen bu yeni ekonomiye markaların hazır olup olmadığı sorusunun büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Sönmezer, sahneyi bir kafe şeklinde tasarlamalarının ve fonda sürekli olarak İstanbul’un bir sokağının canlı görüntüsünü vermelerinin sebebinin etkileşim ekonomisinin ta kendisi olduğunu sözlerine ekledi. Zirve boyunca dünyanın ünlü pazarlama ustalarının etkileşim ekonomisinde pazarlamanın püf noktalarını katılımcılarla paylaşacağını söyleyen Tanyer Sönmezer, konuşmasının ardından Abdi İbrahim Genel Müdürü Dr. Cüneyt Gedikli ve Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt ile Türkiye ekonomisinin durumuna ve pazarlama kavramının geleceğine dair kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Tanyer Sönmezer bu mini panelin ardından sözü konferans başkanı Peter Economides’e bıraktı.

    İstanbul etkileşimlerin şehri!

    Apple, Sony, Mercedes Benz gibi büyük şirketlerle yaptığı markalama çalışmaları ile dört kıtanın marka danışmanı olarak tanınan Peter Economides, İstanbul’un iki kıtayı ve iki denizi bağlaması ve her noktasında insanların iletişim halinde olmasıyla etkileşimi en iyi yaşayan şehirlerden biri olduğunu söyledi. Bir dönem birlikte çalıştığı Steve Jobs’u saygıyla anan Economides etkileşim ekonomisini Apple örneğiyle anlattı. Apple’ın 1984 yılında prodüksiyonuna 900 bin dolar harcanarak gerçekleştirdiği reklam kampanyasının etkili ve vurucu olduğunu söyleyen Economides, günümüzde online video siteleri aracılığıyla yapılan sıfır maliyetli bir videonun Apple’ın 1984’te ulaştığı 50 milyonluk kitlenin yaklaşık 8 katına ulaşabildiğini vurguladı. Söz konusu videoların herkes tarafından yapılabileceğine dikkat çeken Economides “Ancak çok azımız bu süreci iyi biliyoruz ve daha da azımızın bunu yapmaya yetecek cesareti var” diyerek sözlerini noktaladı.

    Pazarlama Gurusu Guy Kawasaki’den “büyüleyici” marka olmanın 4 yolu!

    Peter Economides’in ardından sahneye Apple’ın günümüzün en değerli markaları arasında yer almasında büyük pay sahibi olan “pazarlama gurusu” Guy Kawasaki geldi. Çok satanlar listesine giren Enchantment (Büyüleme) adlı eseriyle adından söz ettiren Kawasaki etkileşim ekonomisinde ayakta kalmak isteyen markaların tüketicileri ile satış odaklı olmaktan ziyade büyülemeye odaklı bir iletişim kurmaları gerektiğini söyledi. Büyüleyici marka olmanın 4 adımı olduğunu vurgulayan Kawasaki bunları “sevilmeyi başarma”, “güvenilirlik”, “kalite” ve “rüyalara hitap etme” olarak sıraladı. Bir dönem bünyesinde çalıştığı Apple’ın büyüleyici marka alanında en iyi örneklerden biri olduğunu söyleyen Kawasaki markaların müşterilerine samimi gülüş, karşılıklı güven ve bir satış hamlesinden çok bir rüyayı tanımlayan hikayelerle hitap etmesi gerektiğinin altını çizdi.

    Kalitenin bileşenleri, derinlik, zeka, bütünlük, güçlendiricilik ve şıklık

    Büyüleyici marka olmanın 3. adımı “kalite”li ürün kavramının ayrıntılarını katılımcılarla paylaşan Guy Kawasaki, kaliteli bir ürünün “derinliğe”, insanların hayatlarını kolaylaştıran “zekaya”, servisleri ve desteği de kapsayan “bütünlüğe”, “güçlendirmeye” ve tıpkı bir Apple ürünü gibi “şıklığa” sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

    İnsanlara rüyanızı satın

    Tüketicilerini büyülemek isteyen markaların öncelikle tüketicilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Guy Kawasaki, dünyada tüketicilerine beğenmedikleri ürünü iade alırken teslimat masraflarını karşılayan markalardan örnekler verdi ve ekledi: “Steve Jobs iPhone 4’ü tanıtırken kendi rüyasını da tanıttı. Sizin de yapmanız gereken tüketicilere alım-satım ve teknik özelliklerden ziyade kişisel ve bu ürünü neden yaptığınızı insani özelliklerle bağlayan bir hikâye anlatmaktır.”

    Artık önemli olan içerik değil bağlam!

    Guy Kawasaki’nin ardından sahneye, online pazarlama alanında dünyanın en önemli isimleri arasında yer alan Gary Vaynerchuk geldi. Gary Vaynerchuk, ailesinden devraldığı şarap işini online pazarlamayla nasıl 60 milyon dolarlık dev bir markaya dönüştürdüğünü katılımcılarla paylaştı: “1995 yılında üniversitede okurken hayatım değişti. İnternete ilk kez girdim ve ben buradan birçok şey satabilirim, diye düşündüm. 1996 yılında şarap yorumlarımı paylaştığım winelibrary.com’u açtım. İnsanların sosyal medyayı sevmesinin asıl sebebinin sosyal medyanın sattığı olduğu gerçeğini kavradım. Tüketiciler gibi internet de değişiyor, gelişiyordu. Şarap insanlar içindir diye düşünerek, online şarap yorumları yaptığım Winelibrary.tv’yi açtım. Geleneksel yöntemleri de kullandım fakat esasında sosyal medyanın ağızdan ağza pazarlama ve içerikle birlikte bağlama da önem veren yapısından yararlandım. Günümüz dünyasında tüketiciler içerik bombardımanına tutuluyor ve zamanla bu içeriklerin kuru gürültü olduğunu düşünüp tüketmekten vazgeçiyorlar. İçerik önemini koruyor ancak artık asıl önemli olan şey “bağlam.” Ağızdan ağıza (word of mouth) yayılan yorumlar, tüm geleneksel reklamlardan daha etkili.”

    Sosyal medya diye bir şey aslında yok

    Hemen herkesin internetin gerçek gücünü hafife aldığını vurgulayan Vaynerchuk sosyal medya diye bir şeyin aslında var olmadığını, bu terimi insanların internetin bugünkü halini anlatmak için kullandığını ifade etti. Kendisinin “tüketici interneti” olarak adlandırdığı kavramın henüz 17 yaşında olduğuna dikkat çeken Vaynerchuk insanlığın bugüne kadar yaşadığı en büyük kültürel değişimi yaşadığını söyledi. Pazarlama profesyonellerine “Lütfen 2002’deymişiz gibi davranmayın, 2012’nin dünyasında geleneksel yöntemlere yer yok” diyen Vaynerchuk, tüketicileriyle insani ilişkiler kuran ve onların danışmanı gibi hareket eden markaların pazardan en yüksek payı alacağını sözlerine ekledi.

    Pazarlama Zirvesi Twitter’da günün en çok konuşulan konusu oldu!

    Farklı oturumlarla 7-8 Aralık tarihlerinde devam edecek olan Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi 2011, konuları ve konuklarıyla Twitter’ın en çok konuşulan konusu oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow