hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Placido Domingo, Allianoi için devreye girdi

    Placido Domingo, Allianoi için devreye girdi
    expand

    Dünya çapında tanınmış tenor ve orkestra şefi Placido Domingo, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a özel bir mesaj göndererek, istisnai değer taşıyan Roma hamamı Allianoi’un sular altında bırakılmasıyla yaşanacak kültürel trajediden kaçınılmasını istedi.

    Yıllarca süren protestolardan sonra, şimdi, artık Batı Anadolu’da, Bergama yakınlarındaki muhteşem bir arkeolojik alanın kurtarılabilme şansı bakımından son noktaya gelinmiş bulunuyor. Yortanlı sulama barajı kapsamında suların toplanmaya başlamasıyla, MS. 2. yüzyıldan kalma Allanoi tarihi alanı tümüyle kaybedilecek.

    Aynı zamanda Europa Nostra’nın (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu) Başkanı olanPlacido Domingo, Başbakan Erdoğan’a mesajında şunları vurguladı:

    “Bugün Allianoi antik kentinin Türkiye’deki yerel halk için uzun vadeli ve sürdürülebilir kazançlar sağlayacağına inanan çok sayıda kişi var. Bir sulama barajı hemen yakınlarda yaşayan ve tarımla uğraşan bazılarına gerçekten fayda sağlayacak olsa da, bu ancak kısa süreli bir hizmet olacaktır.

    Buna karşılık, gerek Türkiye’de, gerekse diğer Avrupa ülkelerinde büyük halk grupları, bu antik hazinenin gelecek kuşaklar için korunmasının hepimizi zenginleştireceğini düşünüyorlar.

    Üstelik, Allianoi gibi değerli bir arkeolojik varlığın, sular altında yok edilmek yerine,  yerel turizmin geliştirilmesi için sürekli bir kaynak olarak kullanıldığında, birçok yeni iş alanı da açabilecek güçte olduğu kanısındalar.

    “Allianoi’un kurtarılması için sürdürülen yerel ve uluslar arası protestolar, insanların tarihe ve belleğe büyük değer verdiklerini açık bir biçimde ortaya koyuyor. Bu tutum, ilgili insanların yaşamına derinlik ve anlam katıyor. Allianoi gibi bizi geçmiş kuşaklara bağlayan tarihi önemdeki mekanların korunması için gerçekleşecek her türlü çabanın gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzun yerine getirilmesine önemli bir katkı olacağını biliyoruz.”



    Placido Domingo, mektubunda, Europa Nostra’nın Allianoi’u su altında bırakmaya alternatif projeler için Türkiye hükumetine yardıma hazır olduğu ve böyle bir yola gidilmesinin tüm taraflar için gurur kaynağı oluşturacağını da yazdı.

    Bu arada Europa Nostra, kendi Başkanının çağrısına paralel olarak, tüm sorumlu Avrupa yurttaşlarını Allianoi’un sular altında bırakılmasına engel olmaya çağırdı. Kurum bu amaçla bu konuda karar verici olan en üst kişi olan Başbakan Erdoğan'a Allianoi'nin kurtarılmasını içeren bir mektup ya da e-posta gönderilmesini istedi.

    Siz de katılın

     “Başbakan Erdoğan, Posta Kutusu 06573 Bakanlıklar – Ankara” adresine ya da bimer@basbakanlık.gov.tr’ ye kısa bir mektup veya mesaj göndererek Allianoi'nin kurtarılmasını talep edebilirsiniz. Mesajınıza isim, meslek, adres bilgisi eklemeye ve bir kopyasını info@europanostra.org adresi aracılığı ile Europa Nostra Uluslararası Sekretaryası’na göndermeyi de unutmayınız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow