hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fotoğrafsız Dergisi ikinci sayısını yayınladı

    Fotoğrafsız Dergisi ikinci sayısını yayınladı
    expand

    Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi tarafından geçtiğimiz Ekim ayında yayın hayatına başlayan Fotoğrafsız’ın ikinci sayısı “Belgesel Fotoğraf”ı ve dolayımındaki tartışılmaya muhtaç sorunları ele alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Fotoğraf üzerine düşünce dergisi” Fotoğrafsız, yeni sayısında, özellikle ülkemizde  yaklaşık son on yıldır etki alanını genişletme sancıları çeken ve bu nedenle hakkında çokça konuşulmaya ihtiyaç duyulan belgesel fotoğraf konusunu bir dosya halinde gündeme getiriyor.

    Derginin sunuş yazısında tartışmaya duyulan ihtiyaç şu sözlerle gerekçelendiriliyor: “Belgesel fotoğrafın muhalif söylemi barındırması gerektiğine ilişkin düşüncelerimiz, onu bir hobi olmanın dışına çıkartıyor. Kendi hayatlarımıza ve kaçınılmaz olarak parçası olduğumuz başka hayatlara bakmak adına kullandığımız fotoğraf makineleri, bilincimizin görsel yansımalarını üretirken daha fazla içimize kapanamayız. Küçük bir camiada tüketilsin diye üretilen bir rahatlama aracı değil belgesel fotoğraf. Bu alandaki üretimi artırmak için çaba sarfederken, kendimizi yeni bir fotografik modanın konfeksiyon ürünlerinden biri haline getiremeyiz. İşte bu nedenlerle ciddiyetle ve ısrarla düşünmemiz, konuşmamız gerekiyor. Niyetler ve yöntemler artık çok daha açık biçimde tartışılmalı, “projeler”le yüzleşilmeli, ürettiğimiz fotoğrafın hesabını önce kendimize sonra da paylaştığımız diğer insanlara verebilmeliyiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğrafsız Dergisi’nde birbirleriyle de tartışan on makale bulunuyor. Dergide, Beyhan Özdemir, Gülbin Özdamar, İbrahim Akyürek,  Mehmet Kaçmaz, Murat Yaykın, Orhan Cem Çetin, Özcan Yurdalan, Şebnem Eraş ve Yücel Tunca’nın kaleme aldığı makalelerin yanı sıra, çevirisini Zeynep Pınar Ünal’ın yaptığı Hercules Papaioannou’nun “Post-Doc Yaklaşımı” adlı bir makalesi de yer alıyor.

     

    Mehmet Kaçmaz, Murat Yaykın, Özcan Yurdalan, Vedat Ateş ve Yücel Tunca’nın hazırladığı ve Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi tarafından yayımlanan Fotoğrafsız Dergisi’nin üçüncü sayısı “basın fotoğrafçılığı”nı ele alacak.

    Dergiye Galata Fotoğrafhanesi’nin yanı sıra çeşitli kitapevleri ve fotoğraf derneklerinden ulaşılabileceği gibi, www.fotografakademisi.org adresinden de talep edilebiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow