hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şarkının başarısı önceden bilinecek

    Şarkının başarısı önceden bilinecek
    expand

    Gençlerin, yeni bir şarkıyı dinlediklerinde verdikleri beyin tepkilerinin, şarkının başarısının tahmin edilmesine yardımcı olabileceği belirlendi.

    ABD'nin Emory Üniversitesi'nden Gregory Berns ve ekibinin yaptığı araştırma, beyin görüntüleme tekniklerinin, bir şarkının beğenilip beğenilmeyeceğini bilimsel olarak tahmin etmeyi sağlayabileceğini gösterdi.

    İnternetteki bir müzik sitesinden 2006 yılına ait, bilinmeyen 120 şarkıyı seçen bilim adamları, 12-17 yaşındaki 27 gence bu şarkıları dinletti. Şarkıları dinledikleri sırada beyin faaliyetleri incelenen gençlerden, bu şarkılara 1-5 arasında puan vermeleri istendi.

    Araştırmaya, akranlarının baskısının, gençlerin düşüncelerini nasıl etkilediğini belirlemek için yola çıkıldı. Ancak 3 yıl sonra Berns, yeni yeteneklerin keşfedildiği bir televizyon programını izlediği sırada, araştırmada kullanılan bazı şarkıların "tutulduğunu" farketti.

    Böylece, farklı bir amaçla yola çıkan bilim adamları "şarkıların meşhur olup olmayacağının bir ölçüde tahmin edilebileceğini" gördü.

    Araştırma, "Journal of Consumer Psychology" dergisinin son sayısında yayımlandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow