hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir kap suyunuz var mı?

    Bir kap suyunuz var mı
    expand

    Aşırı sıcaklar, insanları olduğu gibi hayvanları da olumsuz etkiliyor. Çünkü sokak hayvanları için, içme suyu bulmak başlı başına bir sorun. Bu nedenle "Nasıl olsa su bulur" düşüncesinin yanlışlığı vurgulanıyor. Hayvanseverler, "bir kap su" hareketini desteklemeye çağrılıyor.

    Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık, sokak hayvanları için "Onlar için bir kap su koyun" kampanyasıyla, hayvanseverleri duyarlı davranmaya çağırdı. Bu kampanya sayesinde şimdiye dek 200 bin civarında afiş ve broşür bastırıp Türkiye'nin dört bir yanına dağıttıklarını, bu sayede ise dikkat çekmeyi başardıklarını ve kapısının önüne su koyan insanların sayısının arttığını söyledi. 

    HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık, sıcak havalarda bir kap su dahi bulmakta zorlanan sokak hayvanları için, bu konuda neler yapılabileceğini şöyle sıraladı:

    -Doğaya yakın yaşayanlar ağaçlık alanlara bir kap su bırakmalı.

    -Balkonların köşelerine kuşlar için bir kap su koyulmalı.

    -Kullanılmış 1,5 ya da beş litrelik pet şişelerin dipleri kesilerek, hayvanlar için su kapları üretilebilir kolaylıkla.

    -Belediyeler ise eskiden her yerde olan çesmelerin yerine hayvanlar için suluk alanlar oluşturabilir.

    -Yetkililerin barınaklara sık sık gitmesi ve oradaki hayvanları sadece görevlilerin vicdanlarına teslim etmemeleri gerekir.
      
    -Sanatçılar, gazeteciler, işadamları gibi toplumda rol model olmuş insanların bir kap su sloganını sürekli olarak topluma duyurmaları gerekir.

    "Nasıl olsa su bulur demeyin"

    Yapılan kampanya afişinde "Bizim gibi bir can taşıyorlar, bu dünyada bizim kadar yaşama hakkına sahipler, onlar için yaz boyunca kapımızın önünde bir kap su bulunduralım" ifadesi yer alıyor. HAYTAP Başkan Yardımcısı Çıtırık, açıklamasını şöyle sürdürüyor:

    "Bu sıcakta tek bir gün bile su bulamadan, su içmeden yaşamak zorunda kaldığınızı düşünün, sokaklardaki hayvanların neler hissettiklerini o zaman daha iyi anlarsınız. Aşırı sıcaklardan fazlasıyla etkilenen hayvanlar için; nasıl olsa su bulur düşüncesi tamamen yanlış, su bulacakları odaklar da yok oldu çünkü. Hayvanlar açlığa daha uzun süre dayanabiliyorlar fakat, susuzluk böbreklerini mahvediyor, susuz kalan hayvanlar ise kısa bir süre içerisinde ölüyorlar. Bu durumda yardıma muhtaç hayvanlara karşı vatandaşlara düşen görev; kapınıza, gölgelik bir köşeye ve ya sokağınızın kuytularına her gün bir kap su bırakmaktır."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow