hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    RTÜK "Muhteşem Yüzyıl"ı uyardı

    RTÜK Muhteşem Yüzyılı uyardı
    expand

    RTÜK, büyük tartışma yaratan "Muhteşem Yüzyıl" dizisine uyarı cezası verdi. Dizide, "tarihe mal olmuş bir şahsiyetin mahremiyeti konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediği" belirtildi.

    Üst kuruldan yapılan yazılı açıklamaya göre, RTÜK'ün bugünkü haftalık toplantısında, Show TV'de geçtiğimiz hafta yayımlanmaya başlanan ve tepkilere neden olan "Muhteşem Yüzyıl" adlı diziyle ilgili hazırlanan uzman raporu da gündeme alınarak değerlendirildi.

    Uyarı cezası kararı, 7 üyenin bu yönde oy kullanması ile alındı.

    Sadece CHP'li üye karara karşı çıktı

    Cezaya muhalefet eden tek üye CHP kontenjanıdan seçilen Hülya Alp oldu.

    "Muhteşem Yüzyıl dizisinin ilk bölümünde müeyyide uygulanmasını gerektirecek hiçbir husus olmadığını düşünüp, bu yönde oy kullandığını" söyleyen Hülya Alp, Yapımın "drama" olduğunu, dramaların "görüntülü tarih dersi" olarak algılanmalarına da gerek bulunmadığını belirtti.

    Dizinin ilk bölümündeki Kanuni Sultan Süleyman algısına da değinen Alp, "Haksızlıklara, azınlık gruplarına karşı gösterilen ayrımcı ve adaletsiz tutuma izin vermeyen, verdiği cezaların infazında dahi duygusallaşacak kadar duygu yüklü, kuyumculuk, taş işlemeciliği gibi işlerle rahatlayacak bir sanatçı, döneminin baskıcı geleneklerine rağmen din değiştirmiş bir yeteneği çok yakınında çalıştıracak kadar demokrat ve 'harem' gerçekliğinin içinde 'şehvet düşkünü' değil 'aşık olmak üzere' bir kişiliğin" söz konusu olduğunu ifade etti.

    Uyarı yazısı ile yayınlanacak

    Karar, dizinin yayınlandığı kanala bildirilecek ve öncesinde RTÜK'ün uyarı yazısının ekrana getirilmesi sağlanacak.

    RTÜK'ün dizileri yayından kaldırma yetkisi yok. Bunun için yapılacak bir suç duyurusu üzerine mahkeme kararı çıkması gerekiyor.

    "Muhteşem Yüzyıl" dizisi, özellikle Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi tarafından protesto edilmiş; dizide Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Osmanlı padişahlarının küçük düşürüldüğü, tarihi gerçeklerin yansıtılmadığı öne sürülmüştü.



    RTÜK'ten konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

    "Yapılan değerlendirmeler sonucunda, söz konusu dizi filmde 3984 Sayılı Yasanın 4. Maddesinin 'yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olmaması'na ilişkin (e) bendinin, tarihe mal olmuş bir şahsiyetin mahremiyeti konusunda gerekli hassasiyet gösterilmemek suretiyle ihlal edilmiş olduğuna ve ilgili yayın kuruluşunun 3984 Sayılı Yasanın 33. Maddesi gereğince uyarılmasına karar verilmiştir.

    3984 Sayılı Yasanın 33. Maddesine göre, Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilkelerine ve bu Kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini ister."

    Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlale konu olan programın yayınının, 1- 12 kez arasında durdurulacağı ifade edilen açıklamada, söz konusu programla ilgili olarak RTÜK'e 11 Aralık 2010 tarihinden itibaren pek çok şikayet geldiği bildirildi. Şikayetlerde genel olarak programın yayından kaldırılmasının talep edildiği belirtilen açıklamada, ancak RTÜK'ün programlara yayınlanmadan önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi bulunmadığı vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow