hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hizbullahçılar yeniden gözaltına alınıyor

    Hizbullahçılar yeniden gözaltına alınıyor
    expand

    İstanbul'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik düzenlenen operasyonda, CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen, örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.

    Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesi'ne girişi sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, suç örgütlerine yönelik operasyonların aralıksız sürdüğünü söyledi.

    Çapkın, terör örgütü Hizbullah'a yönelik düzenlenen operasyon ilgili olarak, "Bu planlı bir çalışmamızdı. Yeni bir operasyon. Sonradan tahliye olanlar da içine girdiler. Adli kararlar çerçevesinde yapılan planlı bir operasyon. Hacı İnan'ın da aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecekler" dedi.

    Hüseyin Çapkın, uyuşturucu operasyonuna ilişkin bir soru üzerine de "Fuhuş, uyuşturucu gibi her türlü suç örgütüne yönelik operasyonlarımız devam edecektir. Elektrik kaçakçılığına yönelik operasyon da bu kapsamda yapılmıştır" diye konuştu.

    Terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyon kapsamında Hacı İnan ve oğlu ile İlyas Kutulman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin gözaltına alınarak, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildiği ve emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, operasyonun da devam ettiği bildirildi.

    Hacı İnan'ın avukatı CNN TÜRK'e konuştu

    Hizbullah sanığı Hacı İnan'ın avukatı, müvekkilinin imzaya gitmediği için değil başka bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı söyledi. CNN TÜRK'ün sorularını cevaplayan Hüseyin Yılmaz, kararı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiğini belirtti. Yılmaz, örgütle ilgili yeni verilere ulaşmak amacıyla Hacı İnan'ın keyfi bir şekilde gözaltına alındığını savundu. (VİDEO İÇİN TIKLAYIN)

    Hizbullah davasının geçmişi...

    Beykoz'da bir villaya 17 Ocak 2000'de düzenlenen operasyonda silahlı çatışma sonucu Hizbullah terör örgütünün elebaşı Hüseyin Velioğlu ölü olarak ele geçirilmişti.

    Üsküdar'da Hasippaşa Mahallesi 2. Çıkmaz Sokak 26 numaradaki gecekondunun çevresinde 19 Ocak 2000'de yapılan kazı çalışmaları sonucu ise 10 ceset çıkarılmıştı.

    Kartal'da Çavuşoğlu Mahallesi Samanyolu Caddesi Görkemli Sokak'taki villa tipi evin bahçesinden de 8 ceset çıkarılmıştı. Tüm bu kurbanların "domuz bağı" yöntemiyle bağlanıp, boğularak öldürüldükten sonra üzerlerine kireç atılıp gömüldükleri belirlenmişti.

    Daha sonra düzenlenen operasyonlarda, Hüseyin Velioğlu'nun ölü olarak ele geçirilmesi ve örgütün yöneticileri arasında yer alan Edip Gümüş ile Cemal Tutar'ın yakalanmasının ardından yeniden yapılanma çabası içinde oldukları iddia edilen Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alınmıştı.

    Sanıklar hakkında yapılan soruşturma sonucunda İstanbul DGM'deki bazı mahkemelerde açılan 3 ayrı dava birleştirilmişti.

    Toplam 24 sanıklı davanın iddianamelerinde, Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman'ın da aralarında yer aldığı 9 sanığın, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırılmaları isteniyor. Ancak Türk Ceza Kanununda yapılan değişiklik, idam cezası yerine müebbet ağır hapis cezası verilmesini öngörüyor.

    İddianamelerde, diğer sanıkların ise "yasa dışı örgüt üyesi olmak" ve "yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek" suçlarından 4,5 ile 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Ocak 2011 tarihinde dosya üzerinden yaptığı inceleme sonucunda, davanın tutuklu sanıklarından Hacı İnan, İlyas Kutulman, İbrahim Evliyaoğlu, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekinci, Sabahattin Alkan, Abdülsettar Yıldızbakan ve Burhan Ekineker'in tahliyesine karar verilmişti.

    Mahkeme heyeti, sanıkların bağlı oldukları polis ya da jandarma birimlerine her hafta pazartesi günü giderek imza atmalarını ve yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasını da hükme bağlamıştı.

    Aynı dava kapsamında tutuklu yargılanan, Üsküdar'da 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı evin kiracısı Cevat Işıklı'yı ise sonradan yakalandığı ve tutuklulukta geçirdiği süre 10 yılı doldurmadığı için tahliye edilmemişti.

    Adana sorumlusu adliyede

    Bu arada Adana Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 15 aylık çalışması sonucu terör örgütüne yönelik olarak Adana ve Ceyhan ilçesi ile Mersin ve Tarsus ilçesinde düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 17 kişi ile İzmir'de yakalanan G.Ö'nün emniyetteki sorgusu tamamlandı.

    Gözaltına alınan A.T'nin terör örgütünün Adana sorumlusu olduğu, zanlılar arasında terör örgütü Hizbullah'a yakın olduğu belirtilen derneklere üye kişilerin de bulunduğu bildirildi.

    Zanlılardan A.S'nin çocuklarının Afganistan'da terör örgütü El Kaide'ye katıldığı, kardeşinin de yurt dışında bu örgütün mensuplarının katıldığı çatışmada öldüğü belirtildi.

    Zanlıların ev ve iş yerlerinde iki adet ruhsatsız tabanca, kurusıkı tabanca ve pompalı tüfek ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

    Zanlılar, "örgütsel faaliyetlerde bulunma, terör örgütü adına propaganda yapma ve sempatizan kazandırma" suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.

    Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 15 Ocakta, Adana ve Ceyhan ilçesi ile Mersin ve Tarsus ilçesinde örgüte yakın dernek ve yayın kuruluşlarına operasyon düzenlemiş, 20 kişi örgüte üye olduğu, yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow