hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Necmettin Erbakan vefat etti

    Necmettin Erbakan vefat etti
    expand

    Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan hayatını kaybetti. Erbakan'ın cenazesi salı günü İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanlığına defnedilecek.

    Sol ayak damarlarındaki iltihaplanma nedeniyle uzun zamandan beri özel Güven Hastanesi'nde tedavi gören Milli Görüş lideri 54. Hükümet Başbakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Erbakan, kalp yetmezliği nedeniyle öğle saatlerinde yaşamını yitirdi.

    Erbakan'ın cenazesi hastaneden alınarak evine getirildi.

    Bu arada cenazenin eve getirilişinden yaklaşık yarım saat kadar önce, Erbakan'ın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz ile bazı yakınları da Erbakan'ın evine geldi.

    Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da taziye ziyaretinde bulunmak üzere Erbakan'ın evine geldi.

    Erbakan'ın cenazesi 1 Mart 2011 Salı günü İstanbul Fatih Cami'nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanlığına defnedilecek.

    Devlet töreni istemedi

    Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, gazetecilerin "İstanbul'daki törenin ne zaman yapılacağı ve Erbakan'ın cenazesinin Ankara'dan ne zaman götürüleceğine" ilişkin sorusu üzerine, "Erbakan'ın cenazesi Salı günü sabah saat 8'de özel uçakla İstanbul'a gidecek. Öğle vakti Fatih Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedilecek" diye konuştu.

    "Cenaze burada ambulansın içinde mi kalacak o zamana kadar?" sorusuna Kutan, "Evet" yanıtını verdi.

    Kutan, "Devlet töreni yapılmamasıyla ilgili" soruyu ise "Devlet töreni istemedi hoca" diye yanıtladı.



    Gül taziye ziyaretinde


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Necmettin Erbakan'ın Balgat'taki evine taziye ziyaretine gitti.

    Cumhurbaşkanı Gül'ü, kapıda Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman ile damadı Mehmet Altınöz karşıladı. Gül'ün taziyelerini, evde bulunan eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın kabul ettiği öğrenildi.

    Erbakan'ın evinden ayrılırken gazetecilere açıklama yapan Gül, "Siyasi hayatım içinde çok beraber olduk, çok beraber çalıştık. Birçok hatıralarımız vardır. Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Tüm aileye, sevenlere, herkese, milletimize başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

    "En son ne zaman görüştünüz?" sorusuna Gül, "En son hastanede konuşmuştuk" yanıtını verdi. Gül, "Cenaze törenine "katılıp katılmayacağı" yönündeki soruyu ise "Katılacağım" diye yanıtladı.

    Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da taziye ziyareti için Erbakan'ın evine taziye ziyaretinde bulundu.

    Çıkışta açıklama yapan  Kurtuluş, Erbakan ile aralarında bir kırgınlık olmadığını belirtirken, "Helallik almış mıydınız" sorusuna verdiği cevapta, "Bir kırgınlık yok ki helallik alalım. Allah mekanını cennet etsin" dedi.

    Bu arada, Türk Kızılayı, Erbakan'ın evinin önüne çadır yerleştirerek, taziyeye gelenlere çay ikramında bulundu. Yetkililer, Türk Kızılayının bütün bağışçılarına aynı hizmetin sunulduğunu belirtti.

    Keçiören Belediyesi de evin önüne çay ocağı kurdu. Bazı vatandaşlar ise evin etrafında bekleyenlere lokum dağıttı, taziyeye gelenlere çıkışta pide ve ayran ikramı yapıldı.

    Öte yandan, eve gelen Erbakan'ın sevenleri de taziye ziyaretinde bulunarak, dua okudu.

    Kılıçdaroğlu ve Bahçeli Genel Merkez'i ziyaret etti

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Erbakan'ın vefatı nedeniyle Saadet Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulundu.

    Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Erbakan ile en son hastaneye yattığında telefonla görüştüğünü ve kendisine acil şifalar dilediğini söyledi.

    Kılıçdaroğlu, Erbakan'ın da "kendisini, yakından izlediğini" ifade ettiğini ve başarılar dilediğini belirtti. Erbakan'ın vefatını Ankara'ya dönerken yolda öğrendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Türk siyaseti için önemli bir kayıp. Yakınlarına, ailesine, partililerine ve Türk milletine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

    Erbakan'ın cenaze törenine katılamayacağını, daha önce belirlenen bir programı nedeniyle yurt dışında bulunacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, parti yöneticilerinin cenaze töreninde hazır olacağını bildirdi.

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, de partisinin yurt gezilerini yarıda keserek, Saadet Partisi Genel Merkezine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

    Bahçeli, Saadet Partisinden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Türk milletinin çok büyük bir acı içerisinde olduğunu söyledi.

    Bahçeli, bir soru üzerine de Erbakan'ın İstanbul'daki cenaze törenine katılacağını söyledi.

    Taziye mesajları

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ı telefonla arayarak başsağlığı diledi, üzüntüsünü iletti.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı
    yayımladı.

    Gül mesajında şunları kaydetti:

    "Aziz milletimizin başı sağolsun. Siyasette bulunduğum dönemde yakın tanıma ve uzun süre birlikte çalışma mutluluğuna eriştiğim Necmettin Erbakan, hiç şüphe yoktur ki yakın tarihimize damgasını vurmuştur. Hayatı boyunca üstlendiği tüm görevlerde millete hizmet etmeyi her şeyin üstünde tutan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Türkiye'nin her alanda gelişmesine ve kalkınmasına değerli katkılarda bulunmuştur.

    Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı daima sevgi, saygı ve şükranla yad edeceğiz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, milletimize, Saadet Partisi camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dönemi Başbakan Yardımcısı, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın adının aziz milletin hafızasından asla silinmeyeceğini, kişiliği, mücadelesi ve geride bıraktığı eserleriyle gençlere örnek olacağını bildirdi. VİDEO

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölümünü üzüntüyle karşıladığını söyledi. Katıldığı Çocuk Hakları Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Ülkeye çok önemli hizmetler kazandırmış biriydi. Tüm Türkiye'nin başı sağolsun" dedi. VİDEO

    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın okul arkadaşı ve meslektaşı olduğunu belirterek, "Geçen 60 yıl içinde pek çok yakınlığımız olmuştur. Çeşitli siyasi hadiseler içinde beraber göründük. Son defa hastayken 7 Şubat günü Güven Hastanesinde kendisini ziyaret edip helalleşmiştim. Allah rahmet eylesin, üzüntülerimi ifade etmek istiyorum" dedi. VİDEO

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Erbakan'ın vefatıyla ilgili olarak "Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz" diye konuştu. VİDEO

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Erbakan'ın vefatını Aydın'dan değerlendirdi. Bahçeli, kentteki programını yarıda kesip Ankara'ya döneceğini söyledi. VİDEO

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.


    ERBAKAN İÇİN EDİLEN DUALARA GÖZYAŞLARI KARIŞTI... FOTO GALERİ


    TANSU ÇİLLER 28 ŞUBAT SÜRECİNİ BİRLİKTE YAŞADIKLARI ERBAKAN'I ANLATTI... VİDEO

    NUMAN KURTULUŞ VE ABDÜLLATİF ŞENER, ERBAKAN'IN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN CNN TÜRK'E KONUŞTU

    ERBAKAN'IN YILLARCA BİRLİKTE SİYASET YAPTIĞI YASİN HATİPOĞLU DUYGULARINA HAKİM OLAMADI... VİDEO

    NAZLI ILICAK, ERBAKAN'I VE BUNDAN SONRA OLABİLECEKLERİ CNN TÜRK'E ANLATTI... VİDEO

    TAHA AKYOL, ERBAKAN'I CNN TÜRK'E ANLATTI... VİDEO

    ÖZGEÇMİŞİ

    Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğdu.

    İlkokula Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başlayan Erbakan, babasının Trabzon'a tayin olması nedeniyle ilköğrenimini burada tamamladı. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde bitirdi.

    1948'de İTÜ Makine Fakültesi'nden mezun olan Erbakan, aynı yıl burada asistan olarak göreve başladı. 1965'te profesör olan Erbakan, 1966'da Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığı'na getirildi.

    Daha sonra Genel Sekreter olan Erbakan, 1968 Mayıs'ında Odalar Birliği İdare Heyeti Üyesi, bir yıl sonra da Odalar Birliği Başkanı oldu.



    1969 seçimlerinde Konya'dan bağımsız olarak adaylığını koydu ve seçilerek TBMM'ye girdi.

    Necmettin Erbakan, 24 Ocak 1970'de Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurdu. Parti, Nisan 1971'de kapatıldı. 11 Ekim 1972'de kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) ise Erbakan başkanlığında girdiği 1973 seçimlerinde 51 parlamenterle TBMM'ye girdi.

    MSP-CHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Erbakan, bu hükümetin 1974 yılı başında bozulmasının ardından kurulan dörtlü koalisyonda da yine Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerini üstlendi.

    5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra oluşturulan 3'lü koalisyonda da bu görevini sürdüren Erbakan ve liderliğini yaptığı MSP, böylece toplam 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu.

    1978 yılı başından 12 Eylül 1980'e kadar muhalefette kalan MSP'nin Genel Başkanlığını yürüten Erbakan, Eylül 1987'deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde etti.

    Erbakan, 19 Temmuz 1983 tarihinde kurulan Refah Partisi'nin 11 Ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oybirliğiyle Genel Başkanlığa seçildi.

    20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya'dan Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde de tekrar Konya'dan milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi.

    Erbakan, 28 Haziran 1996'da Başbakan olarak RP-DYP koalisyon hükümetini kurdu. 21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve parti Ocak 1998'de kapatıldı.

    Yüksek Mahkeme'nin RP'nin kapatılmasına ilişkin kararı ile birlikte Erbakan'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003'te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi.

    Erbakan, kamuoyunda "Kayıp Trilyon" davası olarak bilinen davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002'de "özel evrakta sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu.

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erbakan'ın cezasını onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kayıp Trilyon Davası"nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.

    Ankara Numune Hastanesi'nden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan'ın "Kayıp Trilyon" davasında aldığı hapis cezası TCK'da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun "sürekli hastalık" raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008'de affedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow