hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail şart koştu, 'Göktürk uydusu' tehlikede

    İsrail şart koştu, Göktürk uydusu tehlikede
    expand

    Göktürk uydusu projesinde "kamera" krizi yaşanıyor. Türkiye'nin anlaştığı İtalyan firmanın bilgi toplayacak kameraları İsrail'den yapmasını istediği iddia ediliyor. Tel Aviv yönetiminin de "Bizim topraklarımızı görüntüleyemez" şartını koştuğu... En başta İsrail ile bu şart yüzünden anlaşamayan Türkiye, kameraların İsrail tarafından üretilmesini istemiyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Techizatların tek bir tedarikçisi olmaz. Mutlaka alternatifi vardır" dedi.

    Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde elini güçlendirecek bir proje Göktürk 1 uydusu.

    Ama uydu bir türlü faaliyete geçemiyor.

    Edinilen bilgilere göre, bu kez sıkıntı Türkiye'nin uyduyu yapmak için anlaştığı İtalyan firmasının görüntü ve istihbarat toplayacak kameraları İsrail'den istemesi.

    İsrail "kameraları veririm" dedi ama "uydu bizim topraklarımızı görüntüleyemez" şartı koştu.

    Proje bu yüzden bir kez daha sıkıntıya girdi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İtalyan firma taahhüdünü yerine getirmek zorunda aksi takdirde proje feshedilir" dedi ama İsrail seçeneğine üstü kapalı karşı çıktı.

    Türkiye, uydusunda İsrail'in ürettiği elektrooptik kameraları istemiyor. İsrail'in "uydu bizim topraklarımızı gözetlemeyecek" şartını kabul etmiyor.

    Zaten İtalyan firma ile 2009 yılında anlaşma imzalamadan önce de bu yüzden İsrail seçeneğine karşı çıkmıştı, İtalyanlarla anlaşmıştı.

    Şimdi İtalyanların atacağı adım merak ediliyor. Ankara, İtalya'nın İsrail dışında gözlem uydusu için kamera üreten ülkelerin kapısını çalıp çalmayacağını dikkatle izliyor.

    İsrailli kaynaklar ise, kameralar için İtalya'dan henüz resmi bir talebin gelmediğini söyledi. Ama gelirse şartlarından geri adım atmayacaklarını da ifade etti. İsrailli yetkililer, projenin durması için Tel Aviv yönetiminin baskı yaptığı iddialarını da reddetti.

    İtalyan firmanın 270 milyon euro'luk Göktürk uydusunu 2013'te teslim etmesi bekleniyor. Ama takvim şimdilik zora girmiş durumda.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow