hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çetin Doğan'a göre çetenin ucu Atlantik

    Çetin Doğana göre çetenin ucu Atlantik
    expand

    196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı Balyoz davasının 19. duruşmasında tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek, her duruşmada yoklama yapılmasına tepki gösterdi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan da, çapraz sorgusunda, "Kurgulama ve içinde her türlü sahteliği olan bu çetenin bir ucu Atlantik ötesindedir" dedi.

    Çiçek, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda böyle bir yoklama usülü olmadığını söyledi.

    Çiçek, "Bu psikolojik işkenceye bir son verilmesini ve zaman tasarrufu açısından bu konuyla ilgili bir karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

    Silivri Cezaevi'ndeki duruşmada emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın çapraz sorgusu da tamamlandı.

    Atlantik ötesine dikkat çekti

    Emekli Orgeneral Çetin Doğan, çapraz sorgusunda, "Kurgulama ve içinde her türlü sahteliği olan bu çetenin bir ucu Atlantik ötesindedir. Ama oradaki bir devletin olduğunu sanmıyorum. Bu, orada belli konularda eğitim görmüş kişilerin amatörce yaptığı şeylerdir" diye konuştu.

    Çapraz sorguda avukat Şule Nazlıoğlu Erol, Doğan'dan belgeleri ürettiğini iddia ettiği ekibin başındaki kişinin adını söylemesini istedi.

    Adını şimdi de açıklayabileceğini belirten Doğan, "Ama şu an adil yargılamaya ilişkin güven hissetmediğim için bu ismi telaffuz etmeyeceğim" diye konuştu.

    Balyoz harekat planının kaydedilme tarihine baktığımızda 2 Aralık 2002 olduğunu görüyoruz. Bu belgenin aynısı Gölcük'te de bulundu. Gölcük'teki belgenin son kaydedilme tarihine baktığımızda kaydeden Resat Polat olduğunu görüyoruz. Onun hakkında soruşturma açılması gerekiyor. İlk sorgumda savcı Bilal Bayraktar'a size bir yönlendirme yukarıdan bir talimat var mı? diye sordum. Bayraktar da evet. 'Sen gençsin ha bunları tanımazsın ha' dediklerini söyledi. Ona bunu söyleyen kişinin kim olduğunun araştırılması gerekir. Ama şu an adil yargılamaya ilişkin güven hissetmediğim için bu ismi telaffuz etmeyeceğim" diye konuştu.

    Özden Örnek'ten yalanlama

    Davanın tutuklu sanığı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek de, "Bütün bu konularla ilgili kimseyle görüşme yapmadım, hiç kimseye emir vermedim. Belge olarak kabul edilen bütün yazılar iradem dışında yazılmış ve ismim iradem dışında kullanılmıştır" dedi.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasına başlayan Örnek, bir gazetenin haberiyle başlayan, kamuoyunda "Balyoz Planı" olarak bilinen davayla ilgili konuşacağını ve savunmasının yaklaşık 10 saat süreceğini ifade etti.

    Sözde "Balyoz Planı" ve eklerinden, 5-7 Mart'taki plan seminerinden, Suga ve eklerinden, Gölcük Donanma Komutanlığındaki belgelerden haberi olmadığını belirten Örnek, "Bütün bu konularla ilgili kimseyle görüşme yapmadım, hiç kimseye emir vermedim. Belge olarak kabul edilen bütün yazılar iradem dışında yazılmış ve ismim iradem dışında kullanılmıştır" diye konuştu.

    "Balyoz Planı"nı ilk duyduğu 2010 yılının Ocak ayından itibaren düşündüğü yegane olasılığın "Ben yapmadığım halde beni bu konuya dahil ettiklerine göre davaya konu olan bütün olay bir sahtekarlıktır" şeklinde ifade eden Örnek, "Amaçları bu ülkenin başbakanı dahil herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. İşte bu nedenle susmayıp sahtekarların ve sahtekarlarla iş birliği yapanların bütün foyalarını ortaya çıkarma yolunu seçtim. Bu nedenle yegane amacım bütün sahtekarlık kanıtlarını ortaya koymaktır" dedi.

    Savunmasında CD ve sayısal dosyaların değerlendirmesini yapan Örnek, davanın dayanağını Mehmet Baransu tarafından teslim edilen bavuldan çıkan 19 adet CD'nin oluşturduğunu ancak ellerindeki bilgilere göre CD'lerin seminerden sonra kozmik odada emniyete alınıp saklanması gerekirken bu konuda kayda rastlanmadığını ifade etti.

    Savunmasında sivil memurların ifadelerine de değinen Örnek, CD'lerin arşivlendiği iddia edilen kozmik odada CD'lere ait kayıt bulunmadığını, savcılığa teslim edilen belgeler ile kozmik odada arşivlenenlerin aynı olup olmadığının belli olmadığını kaydetti.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Örnek'in savunmasına ara vererek, duruşmayı 24 Mart Perşembe gününe erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow