hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Libya tezkeresi TBMM'de kabul edildi

    Libya tezkeresi TBMMde kabul edildi
    expand

    Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK unsurlarının da görev almasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda gizli oturumda kabul edildi. CHP kısmen evet, MHP ve BDP ise hayır oyu verdi.

    Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi konusunda hükümete 1 yıllığına yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

    CHP de MHP de kendi içinde bölündü. Vekillerin büyük bir kısmı evet derken hayır oyu kullananlar da oy vermeyenler de oldu.

    CHP'nin hayırcıları neden bu kararı aldıklarını Kılıçdaroğluna "savaşa evet diyemeyiz" mesajı ile ilettiklerini söylediler.

    DSP ile BDP'li milletvekilleri de hayır dedi yetki tezkeresine.

    AK Parti oylamaya katılmayan birkaç milletvekili dışında fire vermedi evet oyu kullandı.

    Tezkerede, Libya'daki olayların 15 Şubat 2010 tarihinde başladığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

    "Olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı karar ile 17 Mart 2011 tarihli 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve meskur kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere; lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılmıştır."

    CHP de MHP de kendi içinde bölündü. Vekillerin büyük bir kısmı evet derken hayır oyu kullananlar da oy vermeyenler de oldu.

    CHP'nin hayırcıları neden bu kararı aldıklarını Kılıçdaroğluna "savaşa evet diyemeyiz" mesajı ile ilettiklerini söylediler.

    DSP ile BDP'li milletvekilleri de hayır dedi yetki tezkeresine.

    AK Parti oylamaya katılmayan birkaç milletvekili dışında fire vermedi evet oyu kullandı.


    TEZKERE EYLEMİ


    TBMM Genel Kurulu'nda Libya ile ilgili tezkere görüşülürken, Meclis önünde ise çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri eylem yaptı.

    Meclis'ten tezkerenin geçmemesini isteyen eylemciler, "Türkiye-Libya kardeştir, ABD kalleştir" sloganları attı.
    TBMM İçtüzüğü gereği gizli oturumdaki görüşmeler en az 10 yıl süreyle dışarıya yansıtılamayacak ve devlet sırrı olarak saklanacak. Ancak tezkere metni ve oylama sonuçları açıklanacak.

    Irak operasyonu için 1 Mart 2003’te TBMM’ye getirilen tezkere de gizli oturumda görüşülmüş ve kabul için gerekli oyu alamamıştı.

    Denizaltı da yola çıktı...

    Öte yandan Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK unsurlarının da görev alması kapsamında yola çıkan "Çanakkale" isimli denizaltı da Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Ege Denizi'ne doğru ilerlemeye başladı.

    TÜRK ASKERİ HANGİ ÜLKELERDE GÖREV ALDI?

    Can Dündar: "Tezkere görüşülmeden gemiler niye yola çıktı?"

    CNN TÜRK'te yayınlanan "Medya Mahallesi" programına katılan gazeteci Can Dündar, tezkere görüşülmeden gemilerin yola çıkmasını sorguladı. Dündar burada açık bir emrivaki olduğunu söyleyerek daha mecliste görüşülmeden gemilerin gönderilmesini milli iradeye saygı gösterilmediği anlamına geldiğini söyledi.

    Can Dündar teskerede geçen "çok boyutlu katkı" ifadesinin de "ne iş olsa yaparım" anlamına geldiğini savundu.

    İŞTE CAN DÜNDAR'IN TEZKERE YORUMLARI.. İZLE

    Libya konusunda kırmızı çizgiler

    Ankara'nın Libya'ya müdahale konusunda birtakım kırmızı çizgileri mevcut. "Komuta NATO'da olmalı." Bu, Türkiye'nin NATO'daki müzakerelerde kırmızı çizgisi. Libya'ya yönelik uçuşa yasak bölge denetiminin komutası NATO'da olmalı.

    Diğer iki başlık, silah ambargosunun denetimi ve insani yardım konusunda mutabakata varıldı ama uçuşa yasak bölgenin denetimi için NATO'da hala çözüm yok.

    Türkiye talebinden geri adım atmayacağını bildirdi. Brüksel'e bu koşullarda uçuşa yasak bölge kararına "evet" demeyeceğini de iletti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çarşamba gecesi hem NATO Genel Sekreteri hem de ABD, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanlarıyla telefonda görüştü.

    Aynı akşam Ankara'ya gelen NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Amiral James Stradivis ile de konutunda bir araya geldi. Hepsine "Tek komuta NATO'da olmalı" mesajı verdi.

    Uçuşa yasak bölge düğümü Türkiye'nin istediği gibi çözülürse, Ankara ittifaka uçak desteği verecek. Ama sadece yakıt ikmali, devriye ve hava sahası denetimi için.

    Şüpheli bir durum görürse, Türk F-16'ları ateş açmayacak, sadece NATO'da muharip güç olarak görev alacak müttefik uçaklara bilgi verecek. O uçaklar hedefe bomba atacak.

    Diplomatik kaynaklar henüz mutabakat olmadığı için uçak sayısı  ile ilgili bilgi vermedi.

    Ama Türkiye'nin silah ambargosunun denetimi için oluşturulacak 17 gemilik deniz filosuna 5 gemi ve 1 denizaltısıyla katkı verecek. Uçakların aksine, gemilerin müdahale yetkisi olacak.

    Silah taşıdığı düşünülen şüpheli gemi ihtarlara uymazsa ateş açılabilecek. Bunun için Meclis'ten tezkere geçecek.

    Pakistan resepsiyonunda konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, 2 geminin zaten Libya açıklarında olduğunu söyledi, "Tezkere çıktığında göreve başlamak için gerekli önlemleri aldık" dedi, diğer 2 gemi ve denizaltının da yola çıktığını açıkladı.

    Gemilerin içinde personel sayısının bin ila 2 bin arasında olacağı belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow