hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÖDER: "Şifre çözmeye kalkmayın!"

    TÖDER: Şifre çözmeye kalkmayın
    expand

    Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, "ÖSYM Başkanımızın açıklamalarıyla şüpheler, düşünceler yerini sakinliğe değil, daha fazla kafaları karıştırmaya sevketmiş; şüpheleri artırmıştır" dedi. Yücel, ikinci sınav için öğrencilere de seslendi: "Şifre çözmeye çalışmayın"

    Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) tarafından Yüksek Öğretime Giriş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

    Toplantıda konuşan TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, 2011 YGS'sinde şifre kullandılıdğı iddiasıyla öğrencilerin, velilerin, kamuoyunun bir telaşa düştüğünü belirterek, "ÖSYM Başkanımızın açıklamalarıyla bu şüpheler, düşünceler yerini sakinliğe değil, daha fazla kafaları karıştırmaya sevketmiştir" dedi.

    Yücel, "1 milyon 700 bin öğrencimiz sınava girmiş, sınav kitapçıkları dağıtılmış, sınavlar yapılmış, güvenli bir şekilde de merkeze ulaştırılmıştır. Daha sonra basına verilen kitapçıkta, soruların cevaplarının doğru olduğu cevap anahtarı listesi, yerlerini küçükten büyüğe doğru sıralandığı zaman, matematik için söylüyorum, 21 tanesinin bulunabilyor olması ve bununla birlikte de bir şifre iddiası ortaya atılmıştır. ÖSYM Başkanımız, böyle bir iddia karşısında süreci, düşünceleri iyi yönetememiştir. Çünkü söylemlerinde, açıklamalarında şüpheleri biraz daha artıracak beyanlarda bulunmuştur. Eğer bu teknik açıklamayı, ÖSYM Başkanımız bir teknisyene, bir algoritmacıya, bir test uzmanına yaptırmış olsaydı, böyle bir problem olmayacaktı. Çünkü, basına dağıtılan kitapçık, cevap anahtarları öğrencilerde yoktur" diye konuştu.

    "Basın kitapçığı öğrencilere verilmemiş"

    Gençlerden suç duyurusuCHP İstanbul Gençlik Örgütü, YGS ile ilgili iddialara ilişkin sorumluların cezalandırılması istemiyle suç duyurusunda bulundu. Kadıköy adliyesi önündeki basın açıklamasında, daha KPSS sınavına ilişkin soruşturma devam ederken gelen bu ciddi iddiaların ÖSYM'nin güvenilirliğine ilişkin kafalarındaki soruları daha da artırdığı ifade edildi. Grup açıklamanın ardından suç duyurusu dilekçelerini Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.
    Basına verilen kitapçıkla, 1 milyon 700 bin öğrencinin kitapçığının aynı olmadığını vurgulayan Yücel, "Şu ana kadar rastlanmamıştır. 950 TÖDER üyesi kurumlarımızda gerekli incelemeler, araştırmalar yapılmış, binlerce kitapçık aranmış, tartışılmış bunlarda herhangi bir basına verilen kitapçıkla aynısına rastlanmamıştır. Bu böyle açıklanabilseydi ve basına verilen bu kitapçığın cevap anahtarlarının çembersel dönüşümle, yani bir algoritmayla, şifresel olarak yapıldığı, yapılması gerektiği, bunun bir sınavda zorunlu olması gerektiği, bunsuz cevapların olamayacağını açıklasaydı veyahut bir teknik heyet olsaydı, bu yine bu kadar toplumu, gündemi meşgul etmeyecekti" dedi.

    "Kişiye özel kitapçık abartı"


    Yücel, sınav için basılan 1 milyon 700 bin kitapçığın kişiye özel kitapçıklar olduğunu belirterek, "Kanaatimizce TÖDER olarak abartılmış buluyoruz. Akıllara şu kuşkuyu getirebilir, kimin hangi kitaçıkla sınava gireceği önceden biliniyor ise, acaba o öğrenci kayırılabilir mi? Tabiki kayırılabilir. Ancak bir öğrenci yararlanabilir ya da her öğrenciye ayrı ayrı şifre vermek durumunda kalabilirsiniz" dedi.

    1 milyon 700 bin kitapçığın ayrı ayrı yapılmasına gerek olmadığını da kaydeden Yücel, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi 10 değişik kitapçık, belki 20'ye, 30'a çıkarılabilir. Daha fazla olmasına gerek yoktur" dedi.

    Yücel, öğrencilere ve velilerine de seslenerek, "İkinci sınava hazırlıklarına başlamalıdırlar. Sınavı iptal ettirecek herhangi birşey söz konusu değildir, ta ki, somut bir delil söz konusu oluncaya kadar" diye konuştu.

    "Öğrenciler şifre çözmeye çalışmasın"

    Endişelerini de dile getiren Yücel, "Bundan sonraki sınavlarda öğrencilerimiz, maalesef sınavlara girdiklerinde şifre arayacaklardır. 'Acaba burada bir algoritmayı ben bulabilir miyim?', 'Acaba hangi şifreye göre cevaplar sırlanmıştır?' şeklinde bir düşünceye sahip olacaklardır. Öğrencilerimiz buna tevessül etmesinler, böyle bir düşünce içerisinde olmasınlar. Zaten o algoritmayı bulana kadar herhalde sınav yetmez, bir gün yetmez, iki gün de yetmez. O konu kriptocuların işidir. O da günler alır ve ancak öyle çözülebilir" dedi.

    "Kız öğrencileri bir araya getiren bulunmalıdır"

    Yücel, kız öğrencilerin bazı okullarda bir arada sınava girmelerine de üzüldüklerini söyleyerek, "Bu yazılımı yapan hangi teknik elemansa, bu bulunmalıdır ve idari soruşturmaya tabi olmalıdır. Çünkü yanlış anlaşılmıştır, yanlış anlaşılmalara sebep olmuştur. Kötü niyetle belki yapmamıştır ama acemilik yapmıştır. Çünkü kamuoyunda 'Neden kız öğrenciler biraraya getirilerek, sınavlara girmiştir' şeklinde haklı olarak gündeme gelen konuyu ÖSYM çözmelidir. Acemilik midir, başka maksat mı vardır? Bu bulunmalıdır, gereken işlemler yapılmalıdır" diye konuştu.

    Türkiye'de bir ölçme-değerlendirme sistemi bulunmamasından yakınan Yücel, "Türkiye'nin ölçme-değerlendirme konusunda bir enstitüsü olsun istedik. Nitekim, YÖK bu konuda bir adım attı, ÖSYM'nin daha bağımsız olmasıyla ilgili bir kanun çıkardı. Şu anda ÖSYM'miz daha bağımsız bir kurum haline geldi. Bu adım güzeldir ama yeterli değildir. Hemen, bir an önce bu kurumda çalışacak ölçme-değerlendirme uzmanları yetiştirilmelidir" dedi.

    ÖSYM'ye öneriler

    Önerilerde de bulunan Yücel, "Böyle bir konu ortaya çıktığı için ÖSYM şeffaflıktan vazgeçmemelidir. Sınavdan sonra soru kitapçıklarını bütün televizyon kanallarına, bütün medyaya rahatlıkla verebilmelidir. ÖSYM'nin bu göerevidir. ÖSYM, öğrencilerden sınav ücretlerni aldığına göre, herhangi bir ücret talep etmeksizin basın kuruluşlarına bunu vermelidir. Kişiye özgü kitapçık sayısını azaltmalıdır. Her kişiye bir kitapçık verilmesini abartılı buluyoruz. 1 milyon 700 bin öğrencinin kişisel ihtiyaçları sınav esnasında olabilir, olmuştur. Bunlara zorluklar çıkarılmıştır. İnsani bir ihtiyaçtır. Bunun önlemi mutlaka alınmalıdır. Sınavların yenilenmesi, tekrar edilmesi TÖDER olarak bizce söz konusu değildir, olmamalıdır, yargı somut birşey bulana kadar" diye konuştu.

    Yücel'in açıklamasının ardından, TÖDER üyelerinden Yusuf Önder Us da, küçük bir yazı tahtasında sorularda kullanılan algoritmayı açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow