hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM şifreyi itiraf etti!

    ÖSYM şifreyi itiraf etti
    expand

    ÖSYM, YGS'deki şifreli kopya iddiaları ile ilgili öğrencilere gönderdiği mektupta, sınavda "sehven" (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

    ÖSYM'nin şifre açıklaması, mektubun "Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında cevap seçeneklerinin dizilişi" başlıklı bölümünde yer aldı.

    Mektupta şöyle denildi:

    "Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de ratgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır."

    Mektupta ayrıca, "İstanbul Eyüp bölgesinde sadece kız öğrencilerin sınava girdiği okullar"la ilgili de açıklamaya yer verildi:

    "Bu durum, söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir durumdur. ÖSYM'nin bu yolla sınavda hiçbir adaya üstünlük sağlaması asla söz konusu değildir."

    "YGS sınav sonuçları"yla ilgili olarak da mektupta yer bulan ifadeler şöyle:

    "Bugüne kadar yapılan cevap kağıdı okumalarının sonuçları geçtiğimiz yıl yapılan YGS sonuçları ile mukayese edildiğinde normal dışı bir durumun olmadığı ve sınavın adil ve doğru yapıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır."

    Öğrencilere hitaben yazılan mektubun son bölümünde ise üniversite sınavının ikinci ayağı olan LYS'de başarı dilekleri iletildi:

    "Değreli öğrenciler, ÖSYM size hak ve adalet ölçülerinde modern çağın imkanlarını kullanarak bir sınav hazırlamış, yürütmüş ve değerlendirmelerini tamamlamıştır. Tüm bu süreçte sizleri rahatsız edecek hiçbir oluşum söz konusu değildir. Son günlerde sizlerin heyecan ve duyarlılığınızı harekete geçirmek üzere oluşturulan senaryoların hiçbir dayanağı yoktur. (...) Sizlere LYS'de başarılar dileriz."

    İŞTE O MEKTUP!








    Eğitim-İş: "Kimseyi ikna edemeyecektir"

    Eğitim-İş Genel Başkan Vekili Levent Akça, "Basının ve kamuoyunun vicdanında sorgulanan ÖSYM'nin bir mektupla kimseyi ikna edemeyeceğini" belirtti.

    Akça, yaptığı yazılı açıklamada, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren adaylara mektup gönderdiğini anımsatarak, mektuptaki ifadelerinin hala hiçbir noktayı aydınlatamadığını kaydetti.

    Akça, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ÖSYM Başkanı'nın kaleminden çıkma bu mektup, basının ve kamuoyunun duyduğu şüphe ve rahatsızlığın ÖSYM nazarında bir komplo teorisinden öteye gitmediğini göstermektedir. Oysa basının ve kamuoyunun vicdanında sorgulanan ÖSYM, bir mektupla kimseyi ikna edemeyecektir. Mektubunun son satırlarında ÖSYM Başkanı Demir, ÖSYM güvenilirliği konusunda şüphe duyan herkesi üniversite adaylarının heyecanını ve duyarlılığını suiistimal etmekle ve kamuoyunu karamsarlığa yöneltmekle suçlamaktadır. ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesinin 'Sınav görevlileri" başlıklı bölümünde 'ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavların en üst yetkilisi ve sorumlusu ÖSYM Başkanıdır' denilmektedir. Dolayısıyla ÖSYM Başkanı'nın sorumluluktan kaçmak gibi bir lüksü yoktur. Eğitim-İş olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na bulunduğumuz suç duyurusu, ÖSYM Başkanı'na sorumluluklarını hatırlatmanın ilk adımıdır. ÖSYM, şüphe içinde bıraktığı 1 milyon 700 bin gencini ve kamuoyunu bir mektupla tatmin edememiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow