hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağanak yağış siyanür paniğini artırdı

    Sağanak yağış siyanür paniğini artırdı
    expand

    Kütahya kent merkezi yakınında bulunan gümüş üretimi tesisindeki siyanür barajında çöken setin onarımı sürüyor. Öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış ise endişeleri artırdı.

    Yetkililer, herhangi bir sızıntı olmadığını söyledi. Köylülerle toplantı yapan çevreciler ise baraj çevresindeki köylerin derhal boşaltılmasını istedi.

    Eti Gümüş A.Ş.'de geçen cumartesi günü çöken baraj setinin onarımı ve yeni yapımına başlanılan 5 numaralı havuz inşaatının iş makineleriyle yapılan çalışmaları aralıksız sürüyor.

    Çevre örgütü Greenpeace üyesi Emel Türker, sabah saatlerinde Eti Gümüş A.Ş. yakınındaki Gümüş Köy'e giderek, köy kahvesinde çevre sakinlerini uyardı.

    Köylerin boşaltılması gerektiğini savunan Türker, "Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgilere göre şiddetli bir yağış geliyor. Tehlike içerisindesiniz. Köyü terk edin. Aldığımız bilgilere göre yağış geldiğinde barajın dayanma olasılığı çok düşük. Defalarca tekrar edildiği üzere çok ciddi bir çevre felaketi yaşanabilir. Burayı terk edip en kısa zamanda güvenli bir yere gitmeniz ve bu çevrede durmamanız gerekir. Biz diğer köylere de gideceğiz ve oraların da boşaltılmasını isteyeceğiz" dedi.

    Halk endişeli: "Uyuyamıyoruz"

    Tesislere en yakın köy olan Köprüören köyündeki kadınlar ise korku içerisinde yaşadıklarını ifade ederek, "Gece uyuyamıyoruz. Bir an önce sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dedi.

    Bölgeye, öğle saatlerinde sağanak halinde yağmur yağması da civar köylerde oturanların endişesini artırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow