hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siyanür Barajı yakınında patlayıcı deposu

    Siyanür Barajı yakınında patlayıcı deposu
    expand

    Kütahya'da geçtiğimiz cumartesi günü çöken siyanür baraj setinin onarımı sürerken, çevrecilerin ve köylülerin tepkileri sürüyor. Köylüler, tesislere 500 metre mesafede, taşocağı ve maden firmalarına patlayıcı sağlayan özel bir şirketin deposu bulunduğunu belirterek, "Burada bir patlama olsa baraj çöker. Bu depo endişelerimizi daha da artırıyor" dedi.

    Şiddetli yağışta siyanür barajının çökeceği endişesi, dün başlayan yağmurun bugün de devam etmesi nedeniyle yöre halkını tedirgin ediyor.

    Eti Gümüş A.Ş.'nin bulunduğu bölgede sabaha karşı yağan şiddetli yağışın ardından, yağmur aralıklarla devam etti.

    Köprüören Köyü'nden tesis önüne gelen 30 kadar kadın ellerinde 'Siyanüre hayır', 'Tüm canlılar ölmesin', 'Herkesten destek bekliyoruz', 'Her türlü önlem garantisinin alınmasını istiyoruz', 'Türkiye duy sesimizi' ve 'Tek mağdur biz değiliz, herkes duyarlı olmalı' yazılı dövizler taşıyarak tesislerin kapatılmasını istedi.

    "Patlayıcı endişeyi artırıyor"

    Köylüler Eti Gümüş A.Ş. tesislerine yaklaşık 500 metre mesafede, çevredeki taş ve maden ocaklarına MKE'den temin ettiği patlayıcı madde sağlayan 75 ton kapasiteli içerisinde amonyum nitrat ve dinamit lokumlarının bulunduğu özel bir firmanın deposunun olduğunu söyleyerek, "Bu depoda bir patlama olsa, siyanür barajının setleri çöker ve büyük bir çevre felaketi yaşanır. Deponun siyanür barajına yakın olması tedirginliğimizi daha da artırıyor" dedi.

    Köylüler, "Ayrıca tesisler 3 kilometre mesafede bir taş ocağı var. Burada da zaman zaman dinamit patlaması yapılıyor. Deponun taşınmasını, taş ocağındaki dinamit patlamalarına son verilmesini istiyoruz. Ayrıca birkaç yıl önce tesislerin yakınından geçen derede toplu balık ölümleri oldu. Tesis içerisinde de çok sayıda kuş ölüsü ile karşılaşmıştık. Bu konular incelendi ama daha sonra üstü kapatıldı. Köprüören Köyü olarak sadece biz gelip burada sesimizi yükseltiyoruz. Oysa felaket civardaki köyleri de etkileyecek. Herkesin bize destek olmasını istiyoruz" diye konuştu.

    CHP'li Batum: "Tatmin olmadım"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da yanında 2 uzmanla birlikte Kütahya'ya gelerek Eti Gümüş A.Ş.'de yetkililerle görüştü.

    Yaklaşık 2 saat tesislerde şirket yetkilileriyle görüşen Batum daha sonra dışarı çıkıp basın mensuplarına ve köylü kadınlara açıklamada bulundu. Bağımsız kuruluşlar, odalar ve üniversitelerden bir kurul oluşturup siyanürlü barajda inceleme yapılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Batum şunları kaydetti:

    "Birlikte geldiğimiz iki uzman arkadaşımız şu an tesislerde incelemeler yapıyor. Bunlar bir rapor hazırlayacak. Şirket yetkilileri de yaptıkları çalışmalar, aldıkları önlemler ve ODTÜ'den gelen uzman ekibin hazırladıkları raporları tek tek bize anlattı. Sızıntının olmadığını söylediler. Ama ben tatmin olmadım. Uzman arkadaşlarımızın hazırlayacağı raporları, oluşturulacak bağımsız kurulun inceleme sonuçlarını görmeden tatmin olmam. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız."

    Elektrikçi siyanür barajına düştü

    Bu arada, çökme yaşanan siyanürlü su barajında güçlendirme çalışması yapılırken suya düşen işçi, hastanede tedavi altına alındı.

    Eti Gümüş A.Ş'de elektrik servisinde çalıştığı bildirilen Yusuf Tolgan, sette güçlendirme çalışması yapılırken dengesini yitirerek siyanürlü su bulunan ve kısmen çamurla dolu havuza düştü.

    Bel seviyesine kadar suda kalan Tolgan, diğer işçilerin yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılarak Evliya Çelebi Devlet Hastanesine kaldırıldı.

    İşçinin sağlık durumu hakkında, hastanede yapılan tetkiklerin sonuçlarına göre rapor hazırlanacağı öğrenildi.

    Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç ise söz konusu iddiayı yalanladı.

    Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, elektrik servisinde çalışan Yusuf Tolgan'ın, iddia edildiği gibi barajda değil fabrika sahasında ayağı takılarak çamur birikintisine düştüğünü ifade etti.

    Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Kılıç, şunları kaydetti: "İşçimiz, ayağı kayarak fabrika sahasında çamurlu bölgede düşmüştür. Havuzda düştüğü şeklindeki iddialar doğru değildir. Dün saat 18.00 sıralarında meydana gelen olaydan sonra, sözleşmeli iki doktorumuzun mesaisi bittiği için arkadaşımız hastaneye gönderilmiştir. İşçimizin hastane kayıtlarına geçen ifadesi de bu yöndedir. Ayakta tedavi edildikten sonra evine gitmiştir. Yarın sabah da işe gelecektir."

    Kanserin artışı

    Öte yandan, Eti Gümüş A.Ş. tesislerine yakın yerleşim yerlerinden biri olan Dulkadir Köyü'nde de kanser hastalıklarının çok sık görüldüğü belirtildi.

    Dulkadir Köyü Muhtarı Selim İlhan köyde 30'u kadın 50 kişinin yaşadığını söyleyerek şöyle konuştu:

    "35 yıldır kanser hastalığından ölümler çığ gibi arttı. 100 kişiye yakın insan Akciğer kanseri, pankreas kanseri ve guatr gibi hastalıklardan öldü. Bizim köyde 50 yaşını gören erkek yoktur. Sadece kadınlarımız bu hastalıklara yakalanmıyor. Çünkü kadınlarımız her ay adet kanamaları olduğu için kanları temizleniyor. Bu hastalıklara yakalanmamak için insanlarımız köyü terk etti. Köyde kalanlar ise gidecek başka yeri olmayanlar. Biz de ölümden korkmamıza rağmen gidecek başka yerimiz olmadığı için mecburen kalıyoruz. Ölümü bekliyoruz. Eti Gümüş A.Ş. tesisleri köyümüze sadece 500 metre uzaklıkta. Bu maden yüzünden kuyulardaki içme suyunu kullanamıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow