hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siyanürlü barajda iş kazası: 2 yaralı

    Siyanürlü barajda iş kazası: 2 yaralı
    expand

    Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş. tesislerindeki siyanürlü barajda güçlendirme çalışması yapan 2 işçi, iş makinesinin devrilmesi sonucu yaralandı.

    Sabah saatlerinde siyanürlü suyun bulunduğu baraj setinin dış bölümünde güçlendirme çalışması yapıldığı sırada iş makinesi devrildi.

    Kazada iş makinesi operatörlerinden Haydar Çelik ile Hasan Karakafa yaralandı.

    Yaralılar Eti Gümüş A.Ş.'ye ait ambulansla Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste gerekli tedavileri yapılan Çelik ve Karakafa taburcu edildi.

    Bu arada, Eti Gümüş A.Ş.'de çarşamba akşamı arızalı pompayı onarırken ayağı kayıp düşün Yunus Tuğyan adlı elektrikçi, kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.

    Evliye Çelebi Hastanesi'nde yaklaşık 2 saat ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edilen ve dün evinde dinlenen Yunus Tuğyan, açılan soruşturma nedeiyle bugün jandarmada ifade verdi.

    Tuğyan'ın, ayağının takılması sonucunda düştüğünü, kimseden şikayetçi olmadığını belirttiği öğrenildi.

    Greepeace su numuneleri aldı

    Greenpeace (Yeşil Barış) çevre örgütü üyelerinin, Kütahya'da setlerinden birinde çökme yaşanan siyanürlü su barajının çevresindeki çeşme ve derelerden su numuneleri aldığı bildirildi.

    Greenpeace'den yapılan yazılı açıklamaya göre, bazı örgüt üyelerinin, Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş üretilip işlenen setlerinden birinde çökme meydana gelen tesise ait görüntüleri belgelemek ve bağımsız değerlendirme yapmak amacıyla 9 Mayıstan bu yana bölgede bulunduğu ifade edildi.

    Greenpeace ekibinin, Çevre Mühendisleri Odası ile iş birliği yaparak, barajın çevresindeki sulardan örnekler aldığı belirtildi.Numunelerin, barajdaki kaza ve daha önce oluştuğundan şüphelenilen zehirli atığın toprak ve özellikle içme suyu üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla laboratuvara gönderileceği, alınan su ve toprak örnekleri, Çevre Mühendisleri Odası tarafından analiz edildikten sonra değerlendirme yapılacağı kaydedildi.

    Açıklamada, numunelerin, tesise en yakın köylerin içme suyundan, yağmurdan sonra oluşan göletlerden ve sızıntıdan kirlenmiş olmasından şüphelenilen topraktan alındığı vurgulandı.

    Greenpeace Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yoğun yağıştan sonra oluşabilecek atık sızıntısı nedeniyle çevrenin büyük ölçüde zarar görmesinden endişe ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

    "Söz konusu siyanür atığı, aynı zamanda ağır metaller içeriyor. Greenpeace olarak kazanın nedeninin de ortaya konulacağı bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyoruz. Eti Gümüş A.Ş, yaşanan krize neden olan ihmali, sorumsuzluğu, çevre ve halk sağlığını tehlikeye soktuğu için bu kazadan sorumlu tutulmalıdır."

    Açıklamada, Greenpeace çevre örgütünün talepleri şöyle sıralandı:

    "Greenpeace, yetkililerden, acilen ellerindeki tüm bilgileri kamuoyu ile tam şeffaflık içinde paylaşmalarını ve bundan sonrası için eylem planlarını açıklamalarını, şimdiye kadar olanlarla ilgili bağımsız bir değerlendirme yapılmasını ve bölgenin zehirli atıklardan arındırılması için eylem planlarının açıklanmasını, barajın çökme riskinin ve sızıntıların hala olabileceği endişesi ile bölgenin boşaltılması ve yöre halkının güvenli bir bölgeye taşınmasını sağlamalarını, bölge halkının detaylı bir sağlık kontrolünden geçirilmesini, bu
    güne dek çevre ve insan sağlığı üzerinde yarattığı riskler nedeniyle Eti Gümüş A.Ş. şirketinin sorumlu tutularak yarattığı zararı tazmin etmesi, madenin çalışmasının tamamen ve sürekli durdurulması ve Türkiye'deki diğer siyanür liç yöntemi ile çalıştırılan madenler ile beraber kapatılmasına dair taahhüt talep ediyor."

    TTB ve TMMOB temsilcilerinden oluşan heyet Kütahya'da


    Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) temsilcilerinden oluşan bir heyet, çökmenin, çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini incelemek üzere, bugün (13 Mayıs 2011 Cuma) Kütahya'ya gitti.

    Gün boyunca Kütahya'da bulunacak olan heyet, bölge yetkilileriyle ve halkla görüşmeler yaptıktan sonra, maden tesisinde de incelemelerde bulunacak. İncelemeler sonucunda hazırlanacak olan rapor, hızla kamuoyuna açıklanacak.

    Heyette, Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu, Bursa Tabip Odası, Türkiye Psikiyatri Derneği, İnşaat ve Jeoloji Mühendisleri Odaları ile TMMOB Bursa Şubeleri'nden temsilciler yer alıyor.

    TTB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "Türk Tabipleri Birliği olarak, bir kez daha vurguluyoruz; yaşanan basit bir maden kazası değil bir çevre felaketidir. Dolayısıyla bu kapsamda yaklaşım, algı ve müdahaleyi gerektirmektedir. Hükümet ve yetkililerden de, insan ve çevre sağlığı yönünden son derece hayati riskler içeren bu olayda, meslek örgütleri olarak bizlerin gösterdiği çabanın ve duyarlılığın en azından bir kısmını göstermelerini beklemekteyiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow