hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayhan Çarkın'ın itirafları harekete geçirdi

    Ayhan Çarkının itirafları harekete geçirdi
    expand

    "Susurluk" davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın medyada gündeme gelen faili meçhul cinayetlere ilişkin açıklamaları doğrultusunda Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma kapsamında, yakınları öldürülen bazı ailelerin ifadesine başvurulacak.

    Alınan bilgiye göre, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, Ayhan Çarkın'ın açıklamalarıyla gündeme gelen faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak dönemin görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunan avukat Taylan Tanay'ın dilekçesini işleme koyan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali'nin, soruşturma kapsamında, şikayetçi ailelerden bazılarını avukatları Tanay aracılığıyla adliyeye davet ettiği, ailelerin bu hafta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde Karaali'yle görüşeceği öğrenildi.

    Avukat Taylan Tanay, 23 Mart'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, Çarkın'ın medyada yer alan açıklamalarıyla ilgili olarak aralarında eski içişleri bakanlarından Mehmet Ağar, eski bakanlardan Necdet Menzir ve eski emniyet müdürlerinden Hanefi Avcı'nın da bulunduğu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

    138 kişinin "şüpheli" olarak yer aldığı dilekçede, Çarkın'ın açıklamalarında bahsettiği olaylarda hayatını kaybeden 62 kişinin ismi de "maktul" olarak yer almıştı.

    1993 ile 1997 yılları arasında meydana gelen 24 suç ile örgüt faaliyeti açısından bugünkü tarihten öncesi "silahlı örgüt kurma, yönetme", "silahlı örgüte üye olma", "öldürme", "gasp", "hırsızlık" ve soruşturma sonucunda tespit edilecek diğer suçlar nedeniyle 138 şüpheli hakkında soruşturma başlatılması talep edilen dilekçede, Ayhan Çarkın'ın 20, 21 ve 22 Mart'ta gazeteler ve televizyonlara yansıyan açıklamalarında "daha önce legal kolluk operasyonu olarak nitelendirilen ve bir kısmı yargılamaya konu yapılarak beraat hükmü verilen olayların esasında kendisinin de mensup olduğu örgütün eylemleri olduğu ve silahlı çatışma adı altında katliam yaptıklarını kabul ettiğini" beyan ettiği belirtilmişti.

    Dilekçeyi işleme koyarak soruşturma başlatan Savcı Karaali, 27 Mart'ta yaklaşık 10 saat süresince ifadesini aldığı Çarkın'ı tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sevk etmişti. Çarkın, nöbetçi mahkemece serbest bırakılmıştı.

    Bu arada, silahlı saldırıda yaşamını yitiren eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz'ün, eşinin öldürülmesine ilişkin yargı sürecinin yeniden başlatılması ve 12 Eylül dönemi yetkililerinin yargılanması taleplerine ilişkin yaptığı suç duyurusunun da Savcı Karaali tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yönlendirildiği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow