hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hopa savaş alanına döndü

    Hopa savaş alanına döndü
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Artvin Hopa'daki mitingi öncesinde ve sonrasında olaylar çıktı. Polisin biber gazı kullandığı olaylar sırasında gazdan etkilenerek hastaneye kaldırılan 1 kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

    Uçakla Batum'a inip, Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafında açılış yapacak olan Başbakan Erdoğan'ın saat 12.30'daki Hopa mitingi öncesi ilçede olaylar çıktı.

    Sabah saatlerinde mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na hakim bir binaya büyük boy CHP bayrağı, yanındaki binaya da 'AKP Hopa'dan defol! Gençlik Muhalfeti' yazılı pankart asan grup, mitingin yapılacağı meydana inip eğlenmeye başladı.

    Aralarında CHP, ÖDP ve Halkevleri Derneği üyelerinin de bulunduğu belirtilen grup horon teperken, Cumhuriyet Meydanı üzerinde 3 helikopter alçaktan uçtu. Grupdakilerin buna tepki için 'yuh' çekip, HES'leri protesto için de 'Su haktır, satılamaz' pankartı açınca polis müdahale etti.

    Protestocu grupta bulunan bazı kişiler kaldırım taşlarını sökerek polise atarken, polis tazyikli su ve biber gazı kullandı ve ilçe bir anda savaş alanına döndü.

    Göstericilerden ve polislerden yaralananlarla, biber gazından etkilenen çok sayıda kişiye ambulanslarda ve hastanede tıbbi müdahalede bulunuldu.

    Bir süre de ara sokaklarda devam eden olaylar sırasında atılan taşlarla polis araçlarının yanı sıra AK Parti'nin seçim otobüsleri ve partililere ait çok sayıda aracın camları kırıldı.

    Miting sonrası da olaylar çıktı

    Hopa Cumhuriyet Meydanı'hdaki mitingin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Trabzon'a gitmek üzere, helikopterin bulunduğu liman sahasına seçim otobüsüyle hareket etti. Miting alanından 300 metre kadar ayrılan Başbakan Erdoğan'ın içinde bulunduğu seçim otobüsü ve konvoydaki araçlar bazı gruplar tarafından taş yağmuruna tutuldu.

    Hızlanan otobüsün üzerindeki koruma polisi bir anda dengesini kaybederek düştü ve arkadan gelen güvenlik aracının altında kaldı.

    Yaralı polise ameliyat

    Ortalık bir anda karışırken, güvenlik güçleri havaya ateş açtı. Hastaneye kaldırılan ve 39 yaşındaki Servet Erkan adlı koruma polisinin beyin kanaması teşhisiyle ameliyata alındı.

    Rize Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Türüt, Servet Erkan'ın travma tanısıyla solunum cihazına bağlı olarak hastanelerine getirildiğini belirtti.

    Erkan'ı, acil tomografiye aldıklarını ifade eden Türüt, "Sol kafatası, göz altı ve göz yan kemiği kırıktı. Beyinde ödem ve kanama olduğunu, beyin zarının altında da sorun olduğunu tespit ettik. Acil ameliyata aldık. 3 hekim aktif olarak ameliyatta bulundu. Bizler de gözlemci olarak ameliyatta yer aldık. Ödem, göz yan kemiği ve altı kemiğine müdahale edildi. Ödem temizlendikten sonra kafatası kemiğine müdahale ederek düzelttik" dedi.

    Ameliyatın başarılı geçtiğini kaydeden Türüt, "Gerekli müdahalenin ardından hastayı yoğun bakım ünitesine çıkardık. Hayati fonksiyonları normal, kalp atış hızı normal, ancak hastamızın akciğerinde ezilme var. Kendisini 72 saat uyutacağız. Beyin ödemi önemli" diye konuştu.

    Erkan'ın ailesinin Sakarya'nın Arifiye ilçesinde ikamet ettiği öğrenildi.



    Kalp krizinden öldü

    Başbakan Erdoğan'ın Hopa mitingine gelmeden önce Cumhuriyet Meydanı'nda çıkan olaylarda yaralanıp hastaneye kaldırılanlar arasında bulunduğu ileri sürülen Metin Lokuncu, kalp krizinden yaşamını yitirdiği belirtildi.

    Metin Lokumcu'nun emekli öğretmen olduğu ve sabahki olaylar sırasında biber gazından etkilendiği öne sürüldü.

    Metin Lokumcu'nun cenazesi, Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

    Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş, olaylar esnasında daha önce kalp ameliyatı olan bir vatandaşın kalp krizi sonucu vefat ettiğini söyledi.

    Akdaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Hopa ziyareti ve mitinginde talihsiz olaylar yaşandığını belirtti. Olaylar nedeniyle ölen olmadığını ifade eden Aktaş, "Olaylar esnasında daha önce kalp ameliyatı olan bir vatandaşımız, kalp krizi sonucu vefat etti. Bu vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu vatandaşımız belki de oradan geçiyordu. Bu konu henüz net değil" dedi.

    Olaylar sırasında bir polis memurunun da yaralandığını, durumunun ağır olmadığını bildiren Aktaş, Rize'de tedavi altına alındığını belirtti.

    İnceleme başlatıldı

    İçişleri Bakanlığı, AK Parti'nin Hopa mitinginde çıkan olaylarla ilgili inceleme başlattı.

    Bakanlık, olaylarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere iki mülkiye başmüfettişi, bir jandarma ve bir emniyet müfettişi görevlendirdi.

    Ortak basın toplantısı

    Bu arada emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun kalp krizi geçirerek ölümüyle ilgili Artvin Eğitim- Sen binasında Eğitim-Sen, Halkevleri, DİSK, ÖDP ve CHP'liler ortak bir basın açıklaması yaptı.

    Katılımcılar adına açıklamayı yapan Eğitim- Sen Şube Başkanı Köksal Gümüş, polisin sert tutumunu eleştirerek, şunları söyledi: "Hopa'da halkın ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen 'HES'lere ve AKP'ye Hayır' konulu basın açıklamasında güvenlik güçlerinin sert tutumu üzerine çıkan olaylarda, olayları engellemek için yoğun çaba sarf ettiği görülen emekli öğretmen Metin Lokumcu, polisin müdahalesi sırasında kalkan darbesi ve gaz bombası sebebiyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Demokratik kitle örgütleri olarak, yapılan her eylemde olduğu gibi AKP'nin, sadece kendine demokrasi anlayışının ürünü olan polisin düşmanca tutumunu esefle kınıyor, Metin Lokumcu'nun ailesine, yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow