hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taksim Meydanı trafiğe kapatılıyor

    Taksim Meydanı trafiğe kapatılıyor
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul için hazırlanan yeni projeleri açıkladı. Projelerin arasında en dikkat çekici olanı Taksim Meydanı'nın trafikten arındırılması.

    İşte projeler

    İki yakada iki şehir hastanesi

    - İstanbul'un iki yakasına iki yeni şehir hastanesi yapacağız. Bunlardan biri İkitelli’de Olimpiyat Stadı’nın yanında olacak. Toplamda 2 bin yataktan oluşacak bu hastane sözleşmesini en kısa zamanda imzalıyoruz. Anadolu yakasında da en uygun yer tespit edilerek en kısa zamanda inşa edilecek.

    Taksim Meydanı Projesi

    - Taksim’de Tarlabaşı, Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. Bölgedeki binaların süratle aslına uygun olarak restorasyonun yapılması lazım. O tinercilerden minercilerden burayı arındıracağız. Pırıl pırıl yapacağız.

    - AKM önü ve Taksim Anıtı çevresindeki araç trafiğini tamamen alta alacağız. Böylece tüm Taksim Meydanı’nı yayalara tahsis etmiş olacağız.Alttaki araç trafiğini her yöne ulaşmayı mümkün kılacak şekilde tasarladık.

    Taksim Topçu Kışlası yeniden yapılacak

    - Gezi Parkı'nın olduğu yer eskiden Taksim Topçu Kışlası'ydı. Bu kışlanın inşa tarihi Sultan 3. Selim’e kadar uzanıyor. Taksim Topçu Kışlası 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde yıktırılmıştı. Yıkılan bu alana da Gezi parkı inşa edildi. Şimdi biz aslına uygun haline getiriyoruz. Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ediyoruz.

    - Burası önceden meşhur Taksim Stadı'ydı. Baktılar ki biz buradan çok büyük darbe yiyeceğiz aşağıda alel acele Dolmabahçe Stadı inşa edildi. Burası da yerle yeksan edildi. İşte CHP zihniyeti bu. CHP tarihi yıkan bir zihniyettir.



    Adalar Projesi

    - Yassıada ve Sivriada’yı yeniden ele alıyoruz. Farklı bir çehreye kavuşturuyoruz. Bu iki adayı Türkiye’nin iki sembol adası haline getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda Genelkurmay Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü TSK’ya tahsis edilmişti Yassıada şimdi devraldık. Yassıada’yı Yaslıada olmaktan çıkarıyoruz.

    - Her iki adayı da kongrelerin yapılabileceği ve buradaki idam edilen başta merhum Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun bıraktığı eserler noktasında bunların sergilenebileceği müzeler. Bunun dışında varislerinden alabileceğimiz kitaplar varsa kütüphaneler oluşturacağız. Kongre merkezleri ve oteller kuracağız. Yassıada’yı bir demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. İnanıyorum ki bu bir tarihi yanlışın giderilmesi olacak.

    Topbaş projelerle ilgili detay verdi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sayın Başbakanımıza sunduğumuz beş proje vardı. Seçtiği bu proje ile birlikte Taksim Meydanı tamamen trafikten arındırılarak, trafik yer altına alınacak” dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Haliç Kongre Merkezi’ndeki programına katılan Başkan Topbaş program sonrasında basın mensuplarına Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması ile ilgili bilgi verdi.

    "Bize nasip oldu"

    Ambulansların zorunlu halleri dışında Taksim Meydanı’na araç sokulmayacağını ifade eden Başkan Topbaş, “ Bu proje meydanı tamamen trafikten arındırarak zorunlu haller haricinde araç girişini engelliyor. Sayın Başbakanımızın da belediye başkanı olduğu dönem de dahil diğer belediye başkanları da Taksim ile ilgili çalışmalar yaptı ama nasip bize oldu. Ben bundan dolayı çok gururlu olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın modern bir çalışma anlayışı ve vizyon ortaya koyarak ülke genelinde peş peşe projeler açıkladığına değinen Başkan Topbaş; “Dünyada artık hükümetlerin fabrika kurması istihdam oluşturması dönemini geçti. Artık kurulan şantiyelerde binlerce çalışan istihdam edildiği ve sonrasında da buralarda çalışacak yüzlerce insanın istihdam edildiği bir dönem. Bu yapılan işler aynı zamanda kent ekonomisine katkısı demek” dedi.

    "Kısa zamanda devreye girecek"

    Meydan projesinin 1 - 1,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini ve seçimlerden sonra çalışmaya hızlı bir şekilde başlayacaklarını belirten Başkan Topbaş, “6,5 ay gibi bir zamanda 22.bin metre karelik Çağlayan Meydanı’nı hizmete açıldı. Taksim’de de birkaç katlı kavşaklar kısa zaman içerisinde devreye girecek. Bu İstanbul için çok önemli. Taksim için çok önemli. Meydan konseptinin ortaya çıkması adına önemli” dedi.

    İki ada da yapılması planlanan kongre merkezleriyle ilgili olarakta Başkan Topbaş şöyle konuştu: “Yassı Ada ve Sivri Ada üzerinde düşünülen iki kongre merkezi var. Adeta Davos gibi düşünülen iki yeni merkez. Bu projeler de çok önemli. Bu projelerin dünyanın da dikkatini çekeceğini düşünüyorum.”

    1940’lı yıllarda yıkılan Taksim Kışlası’nın yeniden yerine konacağını, buranın kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet vereceğini ifade eden Başkan Topbaş, gezi parkındaki futbol sahasının da ağaçlandırılarak yeşil alan yapacaklarını söyledi. Yeşil alanın altını birkaç kat otopark yapmayı planladıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “Taksimdeki ciddi otopark ihtiyacının karşılanabilmesi adına bunun önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

    Taksim Anıtı'na dokunulmayacak

    Taksim Anıtı’na bu yayalaştırma projesi kapsamında en ufak bir zarar dahi vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Topbaş, Taksimin hemen ortasından çıkan Metro istasyonunun yeni proje de biraz sıkıntıya sebep olacağını belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ Metro istasyonunu başka bir yere taşımayı denesek dahi bazı problemler çıkabiliyor. Tam ortadan değil de yayaların çıktıktan sonra gitmek istedikleri noktalara doğru yolculuk talebine göre yönlendirmeyi hedefliyoruz. Atatürk Kültür Merkezi önünden Mete Caddesi’nden geçen trafiği de yer altına almış oluyoruz.”

    Bir diğer proje olan Anadolu ve Avrupa yakasına yapılacak hastaneler ile ilgili Başkan Topbaş şöyle konuştu:

    “Zaten ilçelerde devlet hastaneleri yapılıyor. Hastanelerin nereye yapılacağı konusunda net karar vermiş değiliz. Çünkü Avrupa yakasındaki hastane 1 milyon 200 bin metre kare üzerinde yapılması planlanıyor. 1200 yataklı ve ihtisas hastanesi olacak. Anadolu yakasında da aynı ölçeklerde bir yer aranıyor. Bu yapılacak hastaneler yurtdışından bile hastaların gelip tedavi olabilecekleri yerler olacak.”
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow