hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hollandalı bitki kaçakçıları sınırda yakalandı

    Hollandalı bitki kaçakçıları sınırda yakalandı
    expand

    Türkiye'den çıkış yaparken Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir ihbar üzerine durdurulan araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi.

    İki Hollandalının bulunduğu araçta yapılan aramada, bagaj kısmında küçük saksılarda çiçek fideleri, çeşitli türlere ait bitki kökleri, gazete kağıtlarına sarılmış tohumlar bulundu.

    Kaçakçıların araçIarı detaylı kontrol yapılması için X-Ray Tarama Hangarına alındı. Burada yapılan kontrolde, aracın altında metal bölme olduğu tespit edildi.

    Yerinden sökülen metal bölme içinde çok sayıda bitki tohumu saklandığı ortaya çıktı.

    Aracın sürücüsü Franciscus Johannes Linschoten ile yanında bulunan Micheal Hubertus Klok, gümrük görevlilerine, söz konusu fide, tohum ve kökleri de kendi bahçelerinde kullanmak üzere 20 farklı ülkeden topladıklarını iddia ettiler.

    Ele geçirilen bitkiler arasındaki bir türün, dünyada sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ve sadece 57 adet kaldığı belirlenen ters lale olduğu ortaya çıktı.

    Zanlıların, yurtdışına götürmek için son kalan 57 ters lale türünün tamamını söktükleri belirlendi.

    Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Hollandalı Linschoten ve Klok, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow