hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aziz Yıldırım gözaltında...

    Aziz Yıldırım gözaltında...
    expand

    Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'in 2010-2011 sezonuna yönelik 12 ilde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Fenerbahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu da gözaltında.

    Futbolda şike iddialarına yönelik operasyona ilişkin soruşturmanın, Giresunspor eski başkanı Olgun Peker'in, "Organize suç örgütü oluşturarak, maçların skorlarını baskı ve tehdit ile etkilediği" gerekçesiyle o dönemde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olan İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz tarafından başlatıldığı bildirildi.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, bir ihbar üzerine Giresunspor eski başkanı Olgun Peker'in, "organize suç örgütü oluşturarak, maçların skorlarını baskı ve tehdit ile etkilediği" gerekçesiyle 2010 yılının Aralık ayında soruşturma başlatıldığını bildirdiler.

    Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine terfi ettirilmesinin ardından soruşturma dosyasının Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e verildiğini kaydeden yetkililer, suç örgütüne yönelik çalışmalarda, bazı kulüp başkanları ile yöneticilerinin görüşmelerinin de teknik takiple tespit edildiğinin belirlendiğini ifade ettiler.

    Savcılığın talimatıyla İstanbul polisine operasyon için talimat verildiği, operasyon sonucu da Olgun Peker'in yanı sıra, futbol kulübü başkanı, yönetici, teknik direktör, futbolcu ile menajerlerin de aralarında bulunduğu 49 kişinin gözaltına alındığını belirten yetkililer, gözaltına alınanların emniyetteki işlemlerinin sürdüğünü bildirdiler.

    Fenerbahçe dışında, Karabük, Beşiktaş, Altay, Gençlerbirliği'nin geçen sezona yönelik maçlarının incelendiğini kaydeden Başsavcılık yetkilileri, Nijeryalı futbolcu Emmanuel Emenike'ye ilişkin teknik takip sonucu kayıtların bulunduğunu belirttiler.

    2010-2011 sezonu

    Soruşturma, 2010-2011 sezonunda Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'deki şike iddialarına yönelik olarak başlatıldı.

    Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerinin de aralarında bulunduğu 3 kulüpte arama yapıldı.

    Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, futbolda şike iddialarına ilişkin İstanbul'da başlatılan operasyon çerçevesinde, Fenerbahçe Spor Kulübünün Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki başkanlık binasında başlattığı aramalar da sona erdi.

    Soruşturma kapsamında İzmir'de gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen 6 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi.

    Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş, Altay Teknik Direktörü Levent Eriş, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı ile menajerler Tarık Özertem, Özden Arslan ile Serdar Berkin'in, İstanbul'a getirilmelerinin ardından Haseki Hastanesinde sağlık kontrolleri yaptırıldı.

    6 kişi, sağlık kontrolleri sonrasında emniyete götürüldü.

    Bu arada Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, şike iddialarına yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sportif Direktör Ümit Karan ve futbolculardan Mehmet Yıldız'ın sözleşmelerinin, yargı kararı kesinleşinceye kadar dondurulduğunu açıkladı.

    Operasyon kapsamında gözaltına alınan bazı isimler şunlar;

    ** Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım,
    ** Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu,
    ** Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu,
    ** Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı,
    ** Fenerbahçe'nin yeni transferi Sezer Öztürk,
    ** Fenerbahçe'ye yeni transfer olan Nijeryalı futbolcu Emmanuel Emenike,
    ** Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz,
    ** Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun,
    ** Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan,
    ** Sivasspor'dan Eskişehirspor'a transfer olan Mehmet Yıldız
    ** Geçen yıl Sivasspor'da kiralık forma giyen kaleci Korcan Çelikay,
    ** Gençlerbirliği futbolcusu Mahmut Boz,
    ** Menajer Ali Kıratlı,
    ** Menajer Tarık Özertem,
    ** Menajer Özden Arslan,
    ** Teknik direktör Levent Eriş,
    ** Menajer Serdar Berkin,
    ** Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş,
    ** Adanaspor Teknik Direktörü Levent Eriş,
    ** Adanaspor Teknik Direktör yardımcısı Serdar Berkin,
    ** Altay Kulübü Genel Müdürü Erman Ertaş,
    ** Giresunspor Kulübü Başkanı Ömer Ülkü,
    ** Giresunspor eski genel kaptanı Hakan Karaahmet
    ** Giresunspor taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü
    ** Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker,
    ** Gençlerbirliği eski yardımcı antrenörü Cengiz Demirel
    ** Diyarbakırspor Eski Başkanı Abdurrahman Yakut,
    ** Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar,
    ** Mersin İdmanyurdu Kulübü tribün lideri Murat Tanış.

    Yıldırım'dan ilk haber


    Yıldırım'ın avukatı Rezzan Epözdemir, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Aziz Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Çok geniş kapsamlı bir soruşturma yapıldığını belirten Epözdemir, "Gizlilik nedeniyle bilgi vermem mümkün değil. Şike ve teşvik adı altında bir soruşturma. Dosyada gizlilik kararı olduğu için biz de bilgi sahibi değiliz" dedi.

    "Siyasi içerikli kitap istedi"

    Aziz Yıldırım'ın sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Epözdemir, "Bir takım ricaları oldu. Şeker hastası olduğu için ilaçlarını temin etmemizi rica etti. Kitap, gömlek, tişört istedi. Ne tür bir kitap istediğini sorduğumda da siyasi içerikli kitap getirmemi söyledi" diye konuştu.

    Avukat Epözdemir, aynı zamanda gözaltına alınan Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da avukatı olduğunu ve Mosturoğlu ile de görüştüğünü, 3 yönetici ve kulüp mali işler müdürü Tamer Yelkovan'ın gözaltında olduğunu belirtti.

    "Hiçbir şüphesi yok"

    Başkan Yıldırım'ın durumdan hoşnutsuz olduğunu kaydeden Epözdemir, "Üzülmüş. Kendisiyle ve arkadaşlarıyla ilgili hiçbir şüphesi yok. 'Böyle bir şey mümkün olamaz. 'Bu durumdan rahatsızım' diyor. Sayın başkan şeker hastası ve ilaç kullandığı için ara öğünleri almak zorunda. Nezarethanede tutuluyor" ifadelerini kullandı.

    Epözdemir, isnat edilen suçlamaların ne olduğunu bilmediklerini belirterek, "Ek gözaltı talebi olabilir. Eğer ek gözaltı talebi olursa gözaltı süresi 4 güne uzayabilir. Gözaltında 40'a yakın şüpheli var" dedi.

    Ekşioğlu'nun oteli arandı

    Fenerbahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu'na ait Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek Turizm Merkezi'nde bulunan otelindeki aramalar tamamlandı. Yaklaşık 5 saat süren aramalara, Antalya Emniyet Müdürlüğünden 50 polis memurunun katıldığı bildirildi.

    Ekiplerin otel içindeki Ekşioğlu'na ait villada arama gerçekleştirdiği ve otel müşterilerinin ortak kullanım alanlarında da arama yapıldığı belirtildi. Polis ekipleri, turistleri rahatsız etmemek amacıyla aramalar süresince polis yeleği de giymedi.

    Otel yetkililerinin, aramaları gerçekleştiren polis ekiplerine, İlhan Ekşioğlu'nun dün akşam saatlerinde otelden ayrıldığını söyledikleri öğrenildi.

    Odyakmaz: "Ben de bilmiyordum"

    Bu arada Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, sorular üzerine, ''Ben de bilmiyorum, gidince göreceğiz'' dedi.

    Nevzat Şakar: "Gözaltına alınmadım"

    Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, gözaltına alındığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti.

    Şakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu tür haberler bizim itibarımızı zedeliyor. Operasyon kapsamında gözaltına alındığım yönündeki haberler doğru değil. Gözaltına alınmadım" dedi.

    Şükrü Saracaoğlu önünde protesto

    Bu arada bir grup Fenerbahçe taraftarı, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın futbolda şike iddialarına yönelik olarak İstanbul'da düzenlenen operasyon çerçevesinde göz altına alınmasını protesto etti.

    Fenerbahçe Şükrü Saracaoğlu Stadı önünde toplanan taraftar grubu, "Sana söz yine baharlar gelecek" yazılı pankart açarak, "Başkana kalkan eller kırılsın", "Fenerle kimse başa çıkamaz" şeklinde slogan attı.

    Taraftarlar, bir süre slogan attıktan sonra stadın önündeki Recep Peker Caddesi üzerinde yürüyüşe geçerek yolu trafiğe kapattı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı cadde, daha sonra ekiplerin müdahalesi ile tek yönlü olarak trafiğe açıldı.

    Taraftarlar, açıklamanın ardından bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

    KİM, NE DEDİ?

    Başbakan Erdoğan ne dedi?

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin, "Yargı bir karar vermiş, bu karar doğrultusunda bir operasyon yapmışlar. Temenni ederiz ki sıkıntı verici bir durum ortaya çıkmaz" dedi.

    Kütahya'nın Simav ilçe merkezinde kurulan Muradınlar Mahallesi'nde kurulan geçici prefabrike konutlarının bulunduğu alana gelen Başbakan Erdoğan, yaptığı incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Konu hakkında şu anda bilgi sahibi değilim. Detaylı bilgim olmadığı için değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Ancak detaylı bilgiler elimde olduğu zaman değerlendirmeler yapabilirim. Yargı bir karar vermiş, bu karar doğrultusunda bir operasyon yapmışlar. Temenni ederiz ki sıkıntı verici bir durum ortaya çıkmaz" diye konuştu.

    Devlet Bakanı: "Konuşmam doğru olmaz"

    Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır" dedi.

    Atatürk Havalimanı'ndan Polonya'ya hareketinden önce basın mensuplarının futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili sorularını yanıtlayan Özak, şike soruşturmasına ilişkin bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

    Özak, "Çünkü ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır. Biz sporu, futbolu yöneten kişiler olarak, bu konunun Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanmasını istiyoruz ama konu nedir, ne yapılıyor, hangi tahkikat var bilemediğimiz için bu kadar yorum yapıyorum" dedi.

    Faruk Özak, şike soruşturmasını daha önce bilip bilmediğinin sorulması üzerine de "Hayır, yok" yanıtını verdi.

    Bu soruşturmanın, Türk futbolunu imaj açısından nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Özak, "Sonucu bilmediğim için şu anda bir yorum yapmayayım. Dönüşten sonra konuşuruz" dedi.

    Ünal: "Gerekçeleri bilmiyoruz"


    Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, Uygun, Karan ile Yıldız'ın gözaltına alınma gerekçeleri hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.

    Eskişehirspor Kulübü 2. Başkanı Mesut Hoşcan ise, İstanbul'da transfer çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bu olayın Eskişehirspor ile ilgili olduğunu düşünmediklerini kaydetti.

    Bu olayın kişisel olduğunu düşündüklerini anlatan Hoşcan, "Bu konu ile ilgili soruşturmanın ardından alınacak kararlarla ilgili gerekli önlemleri alacağız. Soruşturmanın takipçisi olacağız. Biz tam anlamıyla bilgi sahibi değiliz" dedi.

    Çalımbay: "Korcan'a yürekten inanıyorum"

    Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, gözaltına alınan kaleci Korcan Çelikay'a sahip çıkarak, kendisine sonuna kadar güvendiğini söyledi.

    Çalımbay, Korcan'ın çok kişilikli ve karakterli bir futbolcu olduğunu belirterek, "Gözaltına alınmasının sadece ifade alınması nedeniyle olduğuna inanıyorum. Kendisi birkaç gün içinde aramızda olacaktır" dedi.

    Soruşturma kapsamında incelemeye alınan Sivasspor-Fenerbahçe maçı ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Çalımbay, "Fenerbahçe maçında Türkiye'nin sorumluluğunu taşıyorduk. Bu nedenle bizim onur ve gurur maçımızdı. Sahamızda kaybetmek istemezdik. Kimsenin o maçta bir şey aramaması gerekiyor, gereken her şeyi yaptık. Korcan'ın yediği golün aynısını Volkan da yedi. Golde hata olabilir ama maç içinde birçok pozisyon vardı. Korcan'ın en kısa sürede aramıza döneceğine inanıyorum" diye konuştu.

    Günay: "Bu polis devleti..."


    Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şikeyle ilgili bir operasyon, eş zamanlı olarak 12 kulübe yapmışlar. Şu an polis kulüpte halen arama yapıyor" diye konuştu.

    Operasyona ilişkin detaylı bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Günay, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın emniyette ifadesinin alındığını belirtti.

    Günay, Yıldırım'a "ifade için geleceksin" denildiğini kaydederek, şunları söyledi: "Bekleyeceğiz bakalım ne çıkacak. Arkadaşlarla görüştüm galiba 3 kişiyi aldılar. Muhasebe müdürü, bir arkadaşımız ve Aziz Yıldırım'ı almışlar. İlhan diye bir arkadaşımız var onu da arıyorlarmış. Çirkin bir olay bunu buradan söyleyebilirim. Bu polis devleti. Hiçbir mahsur yok bunu söylemekte. Çünkü olay çirkin. Ne şike oldu ki araştırma yapıyorlar."

    Ünal: "Gözaltıların takımımızla ilgisi yoktur"


    Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal da, takımıyla birlikte kampta bulunan futbolcu Mehmet Yıldız'ın gözaltına alındığını öğrendiklerini söyledi.

    Ünal, teknik direktör Bülent Uygun'un Adapazarı'nın Sapanca ilçesinde ve futbolcu Ümit Karan'ın da İstanbul'da gözaltına alındığını ifade ederek, "Gözaltıların takımımızla ilgisi yoktur, tamamen kişiseldir. Olay adli mercilere sevk edilmiştir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow