hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özel Yetkili mesai Salı günü başlıyor

    Özel Yetkili mesai Salı günü başlıyor
    expand

    Çok sayıda siyasetçi,yüksek rütbeli asker ve bürokratın tutuklandığı, yargılandığı Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde 6 Eylül'de mesai başlıyor.


    Adli tatil 6 Eylül Salı günü sona eriyor. Yoğun bir mesainin başlayacağı adliyelerden biri de son yıllarda Türkiye'nin gündemini belirleyen Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi. "Ergenekon", "Balyoz", "Devrimci Karargah" ve "Şike" gibi soruşturmaların yürütüldüğü adliyede bu yıl devam edecek soruşturmalar şöyle:

    Balyoz Davası

    Cumhuriyet savcısı Hüseyin Ayar tarafından yürütülüyor. Soruşturma kapsamında çoğunluğu kurmay albay olmak üzere, aralarında korgeneral ve tümamirallerin de olduğu çok sayıda kişi tutuklandı. YAŞ öncesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı için adı konuşulan Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 15 kişi dava kapsamında tutuklu. Dava İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

    Futbolda şike

    Soruşturmayı Mehmet Berk yürütüyor. Soruşturma kapsamında, şu ana kadar, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kulüp yöneticileri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) yöneticilerinden Serdar Adalı, Beşiktaş Teknikdirektörü Tayfur Havutçu, eski Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve kimi futbolcuların da olduğu 31 kişi tutuklandı. Soruşturmada, aralarında BJK Başkanı Yıldırım Demirören, eski yönetici Sinan Engin, Fenerbahçeli futbolcular Semih Şentürk ve Emre Belözoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin ifadesine başvuruldu.

    Ergenekon

    Soruşturmayı Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız yürütüyor. Soruşturma kapsamında en son 23 Ağustos'ta tutuklu Ergenekon sanıklarından Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek, İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, İP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel ile Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü tutuklandı.

    Yine bu soruşturma kapsamında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın oğlu ve kardeşinin bir süre önce ifadesi alınmıştı. Aynı suçlamayla 1 Haziran 2010'da eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, avukatlar Ali Hadi Emre, Tülay Bekar ve Kutbettin Kaya, emekli Albay Canfer Balçık ve Türkiye Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım gözaltına alınmıştı.

    Darbe günlükleri

    Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in günlüklerinden hareketle Ergenekon kapsamında başlatılan soruşturmanın sanıkları arasında, Örnek'in yanı sıra, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da yer alıyor.

    Oda TV

    Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ercan Kansız tarafından yürütülüyor. Geçtiğimiz hafta iddianamesi tamamlanan soruşturmanın şüphelileri arasında Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Yıldız, Coşkun Musluk, Mehmet Sait Çakır, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Kaşif Kozinoğlu, Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli bulunuyor. Tutuklu sanıklar gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı "silahlı terör örgütüne üyelik ve yardım" ile suçlanıyorlar.

    Poyrazköy - Amirallere suikast

    Soruşturmalar Savcı Salim Duran tarafından yürütülüyor. "Amirallere Suikast" davasının ilk iddianamesiyle birleştirilen Poyrazköy davası kapsamında Kurmay Albay Ümit Metin ile Koramiral Deniz Cora "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklu. Amirallere Suikast davasıyla ilgili hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 9 Aralık'ta yapılacak duruşmada ele alınacak.

    Devrimci Karargah Örgütü

    SDP'liler ile çeşitli eylemlerle suçlanan silahlı örgüt üyelerinin yargılandığı iki ayrı dava iken 13 Nisan'da İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesince birleştirilen davada 12 Ağustos'ta SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Oğuzhan Kayserilioğlu'nun da aralarında bulunduğu 8 sanık tahliye edildi. Vatan gazetesi İnternet editörü Aylin Duruoğlu da dava kapsamında daha önce tutuklanmış ve serbest bırakılmıştı. Kapsamı genişletilen dava İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edecek.

    Bunların dışında Ergenekon kapsamındaki, "Sahte çürük raporu", "Şantaj ve askeri casusluk", "Donanma Komutanlığı'nda ele geçen belgelere ilişkin" davalar da sürüyor.
     
    Diğer soruşturmalar

    * İbrahim Tatlıses'in silahlı saldırıya uğramasına ilişkin soruşturma.

    * Eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın faili meçhul cinayetlere ilişkin ifadeleri doğrultusunda açılan soruşturma.

    * İnternette yer alan ve MHP'li dört eski yöneticiye ait olduğu öne sürülen görüntülere ilişkin soruşturma.

    * Diyarbakır'da düzenlenecek MHP mitingini provoke edecekleri iddiasıyla mahkemece sorgulanan ve tutuklanan kimi şüphelilere yönelik soruşturma.

    * Eski Başkent Üniversitesi Rektörü ve CHP milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin soruşturma.

    Hrant Dink davası

    Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava henüz karar çıkmadığı için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edecek.
     
    10 yılı aşkın süredir devam eden davalar

    * Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan hakkındaki davada 10 yılı aşkın süredir İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.
    * Pınar Selek'in de sanıkları arasında bulunduğu, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Mısır Çarşısı'ndaki patlama davası.
    * Uyuşturucu imal ve ihraç etmekten 11 yıl önce başlatılan "Matador Operasyonu" davası İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.
    * İngiltere Konsolosluğu ve HSBC'ye 15-20 Kasım 2003'te yapılan saldırılarla ilgili başlatılan "El Kaide terör örgütü" davası İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

    Diğer davalar

    * Deniz Seki'nin de sanıkları arasında bulunduğu "uyuşturucu" davası
    * Kemal, Yavuz, Melahat, Ayşegül ve Murat Hakan Uzan'ın halen firarisi bulundukları "örgütlü kara para aklama" davası.
    * Nuri Ergin'in sanıkları arasında bulunduğu "Karagümrük Çetesi" davası.
    * İstanbul 1. bölge bağımsız milletvekili adayı İbrahim Çiçek ile gazeteciler Füsun Erdoğan ve Sedat Şenoğlu'nun da sanıklarından olduğu MLKP davası.
    * Aysel Tuğluk'un "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası yapmakla" suçlandığı davalar.
    * "Söylemez Kardeşler Çetesi" olarak anılan Mehmet Sena Söylemez ile Mehmet Faysal Söylemez'in çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları iddiasıyla yargılandıkları dava.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow