hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem Erciş'i vurdu!

    Deprem Ercişi vurdu
    expand

    Van’da yaşanan 7,2 şiddetindeki depremde en büyük zarar Erciş ilçesinde yaşandı. İlçede 80 binanın yıkıldığı ve ilk gelen bilgilere en az 60 ölü, 400 yaralı olduğu belirtiliyor.

    Erciş’ten gelen ilk bilgilere göre aralarında öğrenci yurtları, hastaneler ve hükümet binaları ve otellerin de aralarında bulunduğu çok katlı binalar depremin şiddetiyle yıkıldı.

    Enkazın altındaki yaralıların imdat çığlıkları duyulurken, vatandaşlar yaralılara ulaşmaya çalışıyor. Civar belediyelerden Erciş’e gönderilen ambulanslar aracılığı ile yaralılara ilk müdahaleler yapılıyor.

    Telefonların sustuğu, elektriklerin kesildiği Erciş’te bazı yollar kapandı. Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, "Çok sayıda bina yıkıldı, ölümüz yaralımız var" dedi.

    Kızılay çadırları kuruldu

    Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayının, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden ilk planda 2 bin 646 çadır, 9 toplu barınma çadırı, 7 bin 648 battaniye, 100 katalitik soba, bin 584 mutfak seti, bin 120 gıda kolisi, bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanyanın bölgeye gönderildiği belirtildi.

    Açıklamada, bölgeye 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildiği, Türk Kızılayının Van'daki aşevinin de afetzedeler için yemek çıkardığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş stadyum alanında bir çadır kent oluşturuluyor. Bölgede çalışma yürüten 24 kişilik Türk Kızılayı uzman ekibine ek olarak, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Fecri Alparslan ve Genel Müdür Ömer Taşlı başkanlığındaki 72 kişilik uzman ekip de, Ankara'dan yola çıkarak bölgeye ulaştı."

    AA'nın izlenimleri

    AA ekiplerinin ulaştığı Erciş'te, çok sayıda bina yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. İlçedeki kız meslek yurdunun da yıkıldığı, içerisinde öğrencilerin bulunduğu yurttaki öğrenci sayısı hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

    Erciş'te en çok hasar, işlek caddelerden Van Yolu Caddesi'nde meydana gelirken, çok katlı binalar da depremde tamamen yıkıldı. Caddede üzerindeki Van Yolu Camisi'nin her iki minaresi de yıkılarak, yandaki binaların üzerine düştü.

    Polis ekipleri de yaptıkları anonslarla kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen gönüllü vatandaşları Hükümet Konağı'na çağırıyor.

    Doktorların verdiği bilgiye göre, Erciş Devlet Hastanesi'ne bine yakın yaralı geldi. Yaralılara hastane bahçesinde müdahale edilirken, bahçeye sahra çadırı kurulmaya çalışılıyor. Tomografi çekmekte zorlandıklarını ifade eden doktorların verdiği bilgiye göre, ilçe merkezinin yanı sıra çevre köylerden de çok sayıda yaralı hastaneye getiriliyor.

    Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

    Van'da meydana gelen depremde ağır hasarın oluştuğu Erciş'te arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kent merkezindeki birçok bina tamamen çökerken, birçok binada da hasar meydana geldi.

    Tamamen çöken binalarda Jandarma, Sivil Savunma, AKUT, TTK ve MAY Lidam (Köpekli Arama Ekibi) arama çalışmalarına katılıyor. Kızılay, ilçe merkezinde çadır dağıtıyor.

    Ercişli'lere ekmek, su, bebek bisküvisi ve süt de dağıtılıyor. İlçe halkı geceyi büyük ölçüde dışarda geçirdi. Çöken binaların enkazında kalanların yakınları üzüntülü bekleyiş içinde kurtarma çalışmalarını izliyor.

    Depremde hayatını kaybedenlerden cesetlerine ulaşılanlar Devlet Hastanesi'nin arka bahçesine getiriliyor. Burada kimlik tespiti ve yakınlarının teşhisinden sonra cenazeler ailelerine teslim ediliyor.

    Kaymakamlıkta kriz merkezi oluşturuldu. Kurtarma ekiplerinin dağılımı bu kriz merkezinden yönetiliyor. Van Valisi Münir Karaoğlu şehir merkezindeki çalışmaları koordine ettiği için Ağrı Valisi Ali Yerlikaya Erciş'teki çalışmaları
    yönetiyor.

    Ercişte'ki arama kurtarma ve yardım çalışmaları henüz tam bir koordinasyona kavuşmuş değil. Trafik de aksayarak gerçekleştirilebiliyor. İlçe merkezinde çok sayıda ambulansın olduğu dikkati çekiyor. Bazı yardım kuruluşları da Erciş'e yardım ulaştırmaya başladı.

    Bahçede yaralılara müdahale

    Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yaralanan vatandaşlara Erciş Devlet Hastanesinin bahçesinde müdahale ediliyor.

    Depremde yıkılan ev ve binaların enkazında kalan vatandaşlar, çevre illerden gönderilen arama kurtarma ekiplerince vatandaşların da desteğiyle enkazdan çıkarılarak ambulanslarla hastanelere götürülüyor.

    Eski Erciş Devlet Hastanesi bahçesinde hazır bekletilen sağlık görevlileri, yaralılara müdahale ediyor. Depremde hafif hasar gören eski devlet hastanesindeki bazı malzemeler bahçeye taşınarak yaralılara destek sağlanıyor.

    Çevre illerden gönderilen, ilçedeki askeri birliklere ait çadırlar jandarma ekiplerince uygun alanlara kurulacak.

    Yaralanan vatandaşlardan 60'ı, Ağrı Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow