hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Mustafa Muğlalı" adı tabeladan silindi

    Mustafa Muğlalı adı tabeladan silindi
    expand

    Van'ın Özalp ilçesinde uzun süredir tartışma konusu olan "Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası"nda tabela değişti ve Mustafa Muğlalı adı kışladan silindi. Kışladan adı kaldırılan Muğlalı, 1943'te 3. Ordu Komutanı iken hayvan kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 33 köylüyü yargısız infaz ettirmişti.

    Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dev bayrak asılan kışlanın girişindeki "Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası" yazısının silindiği bu sabah bayrağın kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Kışlanın girişindeki yazıyı silme işleminin 2 gün önce gerçekleştirildiği, ancak kışlanın girişi dev bayrakla kapatıldığı için yeni fark edildiği belirtildi.

    33 Köylülünün torunları tepki göstermişti

    Adı "2'nci Hudut Tabur Komutanlığı" olan kışlaya, 6 Mayıs 2004 tarihinde "Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası" adı verilmişti. Muğlalı tarafından yargısız infaz edilen 33 köylünün torunları ise kışlanın isminin değiştirilmesini istemişlerdi. Başbakan RecepTayyip Erdoğan geçtiğimiz Mart ayında dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e "ismi indirin" yönünde istekte bulunmuştu.

    "Şehit Astsubay Erkan Durukan adı verildi"

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası adının Şehit Astsubay Erkan Durukan olarak değiştirildiğini açıkladı.

    Muğlalı olayı

    1943 yılında Van'ın Özalp İlçesi'nin sınır bölgesinde 33 köylü, Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın talimatı ile öldürüldü. Orgeneral Muğlalı, bu olay sonrası yargılandı ve idam cezasına çarptırılarak cezaevine konuldu.Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılananan Muğlalı, 33 kişiye kurşuna dizme emrini verdiğini itiraf etmişti. İdama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, 20 yıl ağır hapse çevrildi. Askeri Yargıtaykararı bozdu ancak, dava yeniden görülmeden, Mustafa Muğlalı Aralık 1951'de hapiste öldü. Muğlalı'nın 33 kişiyi kurşuna dizmesi, şair Ahmet Arif'in 33 Kurşun adlı şiirine de konu olmuştu.



     


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow