hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topkapı Sarayı'nda çatışma

    Topkapı Sarayında çatışma
    expand

    Topkapı Sarayı'na gelen silahlı bir kişi etrafa rastgele ateş açtı. Olayda 2 kişi yaralandı. Yaklaşık 1 saat süren çatışma sonrasında saldırgan öldürüldü. Saldırganın Libya uyruklu 36 yaşındaki Samir Salem Ali Elmadhavri olduğu ve Türkiye'ye 27 Kasım'da giriş yaptığı tespit edildi.

    Topkapı Sarayı'nın önüne gelen silahlı bir kişi etrafa ateş açtı. İlk ateş sırasında özel güvenlik görevlisi Mehmet Ballıcı (34) ile saray girişinde nöbet tutan jandarma eri Şerafettin Eray Topçu (23)  yaralandı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemleri alırken çatışma sarayın içinde yaklaşık bir saat süren çatışmanın ardından saldırgan ölü ele geçirildi.

    "Arapça birşeyler söyledi"

    CNN TÜRK canlı yayınına katılan bir görgü tanığı ise şunları anlattı: “09.45 sularında Ayasofya tarafında kaldırımda yürüyorduk. Çeşmenin oraya gelmeden patlama sesleri duyduk. Lastik patlama sandık. Sonra baktık ki kapıdaki asker yerdeydi. Orası karıştı. Gördüğüm kadarıyla omzunda silah vardı. Mermi kemeri vardı üzerinde. Herkes kaçışmaya başladı. Çok aşırı bir kalabalık yoktu yollarda. Polis araçları geldi hemen. Biz çok kısa sürede en az 10 kez silah sesi duyduk. Saray içine girdi sanırım.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O saldırgan daha ateş etmeden önce kaldırımda yürüyordu, biz de dikkat etmedik. Elinde tüfekle yürüyormuş. Grup içinde biri gördü. Ama dikkatimizi çekmedi. Saldırgan zayıftı.”

    Yaralılar hastanede

    Sultanahmet'te silahlı kişinin açtığı ateş sonucu yaralanan 2 kişi hastaneye getirildi. Yaralı asker, Çapa Tıp Fakültesi hastanesine kaldırıldı. Otopark görevlisi olduğu belirtilen bir kişi ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

    Vali: "Adi, tamamen kişisel bir eylem"

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu çatışmanın ardından yaptığı açıklamada, "(Saldırganın) Verdiği herhangi bir mesajın olmaması nedeniyle adi, tamamen kişisel bir eylem arzusunda olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

    Sultanahmet'te bir kişinin ateş açması sonucu 2 kişinin yaralanmasına olayına ilişkin basına açıklamada bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, emniyet birimlerinin süratle bu vakaya müdahale ettiğini söyledi. Mutlu, gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasından sonra, ilgili şahısa teslim olması yönünde uyarılar yapılmasının ardından müdahalede bulunulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    "Netice itibariyle silahlı olan zanlı ölü olarak ele geçirildi. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi kimliği üzerinde çalışacağız. Bu konu netleşmeden size bilgi veremeyiz. Bizim değerlendirmemiz, verdiği herhangi bir mesajın olmaması nedeniyle adi, tamamen kişisel bir eylem arzusunda olduğunu değerlendiriyoruz. Başlangıçta elinde pompalı tüfek mevcut. Bununla kapıdaki özel güvenlik görevlisini ve askerimizi yaralıyor. Özel güvenlik görevlimizin yarası biraz daha ağır, ama nöbetçi asker personelimizin durumu iyi. Onlarla ilgili ümit ediyoruz üzücü bir hadise olmayacaktır. Şu anda emniyet güçlerimiz bu operasyonu tamamladılar. Onlara teşekkür ediyorum. Bundan sonraki kısım ilgili şahsın kimliğini belirlememiz. Bunu da süratle tespit ederek size açıklayacağız."

    Zanlının Arap kökenli olduğuna ilişkin bir soru üzerine Mutlu, bu konuda şuanda net bir şey söylemek istemediğini, netleşmeden bilgi vermenin yanlış olacağını kaydetti.

    Vali Mutlu: "Teslim olmayacağı anlaşıldı"

    Olay sırasında saldırganla diyaloğa girilip, girilmediğinin sorulması üzerine Mutlu, "Teslim olmasını söyledik, ama teslim olmamakta kararlı görününce de gerekli müdahale yapıldı. Kendisine teslim olması çağrısı yapıldı" dedi.

    İçişleri Bakanı Şahin: "Libya uyruklu, 27 Kasım'da Türkiye'ye giriş yapmış"

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaretinin öncesinde gerçekleşen olaya ilişkin, "Sultanahmet'te küçük bir olay cereyan etti. Takibini arkadaşlarımız gerçekleştirdiler. Daha ayrıntılı bilgiyi sayın Valimiz, İl Emniyet Müdürüyle birlikte verecek" dedi.
    Ziyaret daha sonra basına kapalı yapıldı.

    İçişleri Bakanı daha sonra yaptığı açıklamada da  saldırganın Libya uyruklu ve 1975 doğumlu olduğunu, Türkiye'ye 27 Kasım'da giriş yaptığını açıkladı.

    Adı: Samir Salem Ali Elmadhavri

    Daha sonra kimliği de tespit edilen saldırganın, Samir Salem Ali Elmadhavri (36) olduğu tespit edildi.

    Güvenlik görevlisi ameliyatta, yaralı erin durumu iyi

    Bu arada, olayda yaralanarak, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan güvenlik görevlisi Mehmet Ballıcı'nın (34) ameliyata alındığı bildirildi.

    İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınan asker Şerafettin Eray Topçu'nun (23) da bacağından yaralandığı, ameliyat edildiği ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Topçu'nun tedavisine Ortopedi Servisinde devam edileceği kaydedildi.

    Soruşturmayı Özel yetkili savcı yürütüyor

    Elmahdhavri'nin cesedinin bulunduğu Topkapı Sarayı Müzesi dış avlu girişinde olay yeri inceleme ekipleri ve özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Rasim Işıkaltın tarafından incelemeler yapıldı.

    Libya uyruklu Elmahdhavri'nin cesedi, incelemelerin ardından otopsi işlemleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir cenaze aracına konularak Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı.

    Libyalı yetkililerinden açıklama

    Bu arada Libyalı yetkililer, İstanbul'da bugün 2 kişiyi yaralayan Libya vatandaşı silahlı saldırganla ilgili henüz bilgilerinin bulunmadığını söyledi.

    Libya ordu sözcüsü Albay Ahmed Bani, bu sabah Topkapı Sarayı Müzesi'nde bir güvenlik görevlisi ile bir askeri pompalı tüfekle ateş açarak yaralayan Libya vatandaşı hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını, konunun araştırıldığını açıkladı.

    Bu konuda bilgi almaya çalıştıklarını belirten Bani, medyayı yanlış yönlendirmek istemediklerini ifade etti.

    Libya'nın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Aşur Bin Hayal ise konu ile ilgili yorum yapmayacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow