hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hizbullah'ın hayali: Ayaklanma ile devrim

    Hizbullahın hayali: Ayaklanma ile devrim
    expand

    Tartışmalı tahliyelerin aktörü Hizbullah, yeniden gündemde. Kendine siyasi arenada yer arayan oluşum, dün ne istiyordu, bugün ne istiyor? İran'daki halk devrimini kendine örnek alan Hizbullah'ın dün de bugün de talebi aynı: Ayaklanma ile devrim...

    Haftalık Doğru Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş, Anadolu'yu karış karış geziyor, mitinglerde onbinlere sesleniyor; "Özlemim kadınların örtünmesi" diyor.

    - Peki istemelerini nasıl sağlayacaksınız? Diyelim ki iktidara geldiniz?
    - Bizim görevimiz anlatmak. Anlatırız o kadar, zaten bugün de anlatıyoruz. Ha o gün nasıl anlatırız? Belki biraz daha imkanlarımız olabilir...

    Göktaş, "2001'den beri hareketin içindeyim" diyor ama 1979 yılında yola çıkanların talepleri de benzerdi.

    "PKK dayatması olmasaydı..."

    Mustazaf-DER Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz da, "PKK'nın dayatması olmamış olsaydı belki Hizbullah çok daha farklı bir mecrada şu an Müslüman Kardeşler - İhvan-ı Müslim'in çizgisinde olan bir yapı bir kültürden geliyordu, İran'ın devrim kültürünü de karıştırıp belki bir halk ayaklanması şeklinde bir devrim düşünüyordu" diyor.

    - Ama diyorsunuz ki başlarken rejimi değiştirmek gibi bir amacı vardı. Silahsız nasıl yapacak?
    - Halk devrimi halkın sokağa dökülmesiyle, İran nasıl yaptı bunu? Çatışmadı askerle, polisle. Halkı bilinçlendirdi, halk sokağa döküldü ve sonunda halkla hiçkimse mücadele edemez. En mükemmel ordu bile halkla mücadele edemez.

    Talep hiç değişmedi...

    Hizbullah'ın talebi dün de aynıydı, bugün de aynı. Tek fark, PKK'nın elini rahatlatacak bir açıklama yapmaktan kaçınsalar da bugün silahların toprağa gömüldüğünü söylemeleri. Talebe gelince...

    - Hizbullah kendine şöyle bir misyon mu edinmiş; toplumdaki yozlaşmanın önüne geçmek ve toplumu ıslah etmek?
    - Misyonu vardı tabii...

    Hizbullah şiddeti...

    Geçmişte yapılan da bu. O misyonu yerine getirmek. Hizbullah şiddetinin üç ayrı dönemi var: Faili meçhul ölümler ve PKK çatışması, "hain" damgası vurulanların öldürülmesi ve toplum ahlakını düzene sokma.

    - Ne yaptı fuhuş yapanlara yöneldi. Sokak aralarında fuhuş yapan kadınları tehdit etti, devam edenleri bir şekilde cezalandırdı. Kendi deyimiyle cezalandırdı, bıçakladı.
    - Kim bunu yapan?
    - Hizbullah. Hırsızlık çetelerinin ele başıları. Sebebi de şu camilere gelen çocukları cami önlerinden alıp bir şekilde bu hırsızlık çetelerine dahil etmek için zorluyor ve camiye gitmelerini engellemeye çalışıyor. Böyle bir şey yaptığı için bu şebekeler uyarılmış, yine ifadelerde geçiyor buna rağmen bu işi devam ettiren şebekelerin ele başılarını bu dönemde Hizbullah, birkaç saldırı da onlara oldu. Böyle bir dönemi oldu Hizbullah'ın.

    Yarın, "Hizbullah silahı bıraktı mı?" sorusuna yanıt arayacağız...



    BÖLÜM 1: Hizbullah kendine siyasi arenada yer arıyor (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow