hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem siyanür sızıntısını tetikler mi?

    Deprem siyanür sızıntısını tetikler mi
    expand

    Kütahya Simav'daki depremin ardından gözler, gümüş üreten tesisteki siyanür havuzuna döndü. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, "Depremin, atık havuz barajında gözle görülebilir bir yıkıntıya sebep olmamasına rağmen güvenliği tehlikeye sokması söz konusudur" dedi.

    Kütahya'da Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş madeni tesisindeki siyanür barajında meydana gelen çökmenin ardından TMMOB, Kesk, Disk ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) bileşenleri tarafından kurulan "Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu" üyeleri Çevre ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

    Platform adına basın açıklamasını okuyan TTB Merkez Konseyi üyesi Arzu Erbilici, atık depolama barajının yıkılma tehlikesi bulunduğunu belirterek, barajdaki sızmalar ve taşmalar nedeniyle yeraltı sularına ve besin zincirine arsenik, kurşun, bakır ve çinko gibi ağır metallerin karıştığını öne sürdü.

    Bölgedeki içme suyundan alınan numunelerin çevre Mühendisleri Odası tarafından analiz ettirildiğini ve sudaki siyanür miktarının limit değerden yüzde 40 fazla olduğunun tespit edildiğini ifade eden Erbilici, "İlerleyen günlerde, özellikle Kütahya depreminin ardından sızmalarla birlikte bu miktar daha da artacaktır. Sızmaların dışında atık havuzundan sürekli buharlaşan siyanür gazı çevreyi ve insanları zehirlemektedir. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın korunması için maden işletmesi derhal kapatılmalıdır" dedi.

    Yöre halkının mağduriyetlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini dile getiren Erbilici, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da istifa etmesini istedi.

    Daha sonra konuşan Jeoloji Mühendisleri Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan da, "Kütahya'daki depremin, Eti Gümüş madeni işletmesine 90 kilometre mesafede olmasına rağmen, atık barajı havuzunu etkilemesi söz konusudur. Daha önce yaşanan kaza ile atık havuzunun dış setleri zaten ciddi bir yük altındadır. Şu anda gelen bilgilere göre bu depremin, atık havuz barajında gözle görülebilir bir yıkıntıya sebep olmamasına rağmen burada meydana gelebilecek küçük çatlakların, bu şevlerin duyarlılığını etkilemesi, sızıntıyı artırması ve mevcut sızıntılardan kaynaklı su kanalcıklarını genişleterek barajın güvenliğini tehlikeye sokması söz konusudur. Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu ve uzman kuruluşlar olarak önümüzdeki günlerde atık barajına ve deprem bölgesine giderek yerinde yapacağımız incelemelerin sonucunu kamuoyuyla paylaşacağız. Şunu söylemek mümkün, bu barajın depremden etkilenmesi söz konusudur. 'Hiçbir risk yoktur' denemez. Tarafsız bilim kurullarının yerinde inceleme yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi, açıklama yapması, önem taşımaktadır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow