hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail - ABD savaşları...

    İsrail - ABD savaşları...
    expand

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun önümüzdeki hafta Beyaz Saray'a yapacağı ziyaretin "ya hep, ya hiç" ziyareti olduğu belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray görüşmesinde masadaki başlıca konu İran'ın nükleer programı ve savaş olacak. Çok sayıda sızıntı ve açıkça dile getirilen yorumlara göre İsrail İran'a karşı askeri harekat düzenlemeye çok yakın görünüyor.

    Savaş tamtamlarının sesi her yönden geliyor ve bunlardan bazıları da korkutucu bir şekilde Irak savaşı öncesini anımsatıyor.

    İran, uranyum zenginleştirmeyi hızlandırırken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişleri aynen Irak'ta olduğu gibi yeniden ilgi odağı oldu.

    Müfettişlerin raporları nükleer sentrifüjler ve kaskadlar gibi teknik terimlerle dolu. Yaptırımlar, İran ekonomisini sıkıştırmak için devreye sokulmuş durumda.

    Siyasi gözlemciler Netanyahu'nun Washington'da askeri saldırıya destek arayacağını söylüyorlar. Ancak, Washington'dan Netanyahu'ya verilecek yanıtın da şimdiden açık olduğuna dikkat çekiliyor.

    ABD Başkanı Barack Obama her ne kadar "tüm seçenekeler hala masada" söylemini tekrarlasa da, ABD'li üst düzey güvenlik yetkilileri son haftalarda İsrail ya da bir başkasının İran'a saldırmasına karşı olduklarını açık bir şekilde dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, geçtiğimiz hafta İran'a karşı askeri saldırının "prematüre" olduğunu söyledi.

    Ulusal istihbarat başkanı James Clapper da Senato'da yaptığı konuşmada İran'ın henüz bir nükleer bomba yapmaya karar vermediğini vurguladı.

    Bunlar görevdeki yetkililerin kamuoyu önünde söyledikler sözler. Ulusal güvenlik uzmanları ve eski görevliler ise bu konuda daha açık ve kesin konuşuyorlar.

    ABD'nin Ortadoğu'da faal olan Merkezi Ordu eski komutanı Amiral William Fallon geçtiğimiz hafta, "Benim bildiğim kadarıyla hiç kimse askeri bir saldırının olumlu sonuçlar vereceğini düşünmüyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow