hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beşşar Esad Annan planını kabul etti

    Beşşar Esad Annan planını kabul etti
    expand

    Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesinin BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel Temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı planı kabul ettiğini ve başarılı olmasını istediğini belirtti.

    Resmi Sana haber ajansı, Esad'ın "Suriye'nin planı kabul ettiği konusunda Annan'ı bilgilendirdiğini belirttiğini" duyurdu.

    Ajans haberinde, Esad'ın, "Suriye'nin krizi sona erdirmeye yönelik stratejisi çerçevesinde Kofi Annan'ın misyonunun kabul edildiği ve bu misyonun başarılı olabilmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağı" sözlerine de yer verdi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise, Suriye rejiminin, "BM Genel Sekreteri'nin Suriye özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planına taahhüdünü yerine getirmemesini, 'hayal kırıklığı yaratıcı ve cesaret kırıcı' olarak" değerlendirdi.

    Toner, günlük basın toplantısında, Suriye rejiminin, Annan'a, planındaki önerilerine uyulacağına dair mektup göndermesinin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen, buna uyduklarını gösteren hiçbir işaret göremediklerini söyledi.

    Topçu ve ağır silahların kışlalara dönmesi ve ateşkese yönelik hiç bir adım olmadığını ifade eden Toner, bunun kendileri için şaşırtıcı olmadığını ama cesaret kırdığını ve hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.

    Toner, "olası askeri müdahaleye" yönelik soru üzerine, bu konudaki görüşlerinin gayet açık olduğunu ifade etti. Annan'ın çabalarını çok fazla desteklediklerini belirten Toner, "Annan'a, bu işi yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu diplomatik alan ve zamanı tanımak istiyoruz. Ateşkesi görmeyi istediğimiz noktasında gayet açığız. İnsani yardımı sağlayabilmek için şiddetin bir an önce son bulmasını istiyoruz" dedi.

    Erdoğan: "Ölümler durmadı"

    İran seyahati dönüşünde havalalanında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "(6 maddelik Annan Planı kabul edildi) dendi, dendiği andan itibaren şu ana kadar Suriye'de ölümler durmadı, yine devam ediyor. Burada kalkıp, 'Ben bunu ümit ediyorum, bekliyorum, beklentisi içindeyim' dememize zaten gerek yok. Buna gerek kalmıyor. Çünkü öldürmeye devam ediyor. Şu anda, bu tabloyu gördüğümüz için benim henüz böyle bir ümidim yok" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow