hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Hollanda ilişkileri 400 yaşında

    Türkiye-Hollanda ilişkileri 400 yaşında
    expand

    Kraliçe Beatrix, Hollanda'yla diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle Kraliyet Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onuruna yemek verdi. Gül, "Türkiye ve Hollanda bugün, tarihi temellere dayanan mükemmel ilişkilere sahip, NATO üyesi iki müttefik ve birbirinin güçlü ekonomik ortağıdır" dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün onuruna Kraliçe Beatrix tarafından Kraliyet Sarayı'nda resmî akşam yemeği verildi. Yemekte yaptığı konuşmada, Kraliçe Beatrix'e kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe Beatrix'in 2007 yılında ülkemize yaptığı ve Kayseri'ye de gittiği ziyareti sırasında kendisine Dışişleri Bakanı olarak eşlik ettiğini hatırlattı.

    Hollanda ile Türkiye ilişkilerinin barış ve karşılıklı saygı temelinde 17. yüzyılın başlarında atıldığını söyleyen Gül, Osmanlı sultanının Hollanda'ya tanıdığı ticaret ve serbest geçiş ayrıcalığı tanıyan tek taraflı "ahitname" imzaladığını hatırlattı. Gül, Hollanda ve Türkiye'nin NATO üyesi iki müttefik ülke ve birbirinin güçlü ekonomik ortağı olduğunu söyledi.

    Yüzyıllardır süren köklü ilişkilerin simgesi: lale

    Osmanlıların Hollandalı dostlarına ilk hediyesinin lale olduğuna dair yaygın bir görüş bulunduğunu ifade eden Gül, Türk kültüründe, güzelliğin ve zarafetin sembolü olan lalenin, her yıl çiçek açmak suretiyle iki ülkeye yüzyıllardır gururla sürdürülen köklü ilişkileri hatırlattığını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, 400 yıllık Türkiye-Hollanda ilişkilerinin izlerinin Rubens ve Rembrandt'ın eserlerinde de bulunabildiğini söyledi.

    "400 bin Türk ilişkilerimize özel bir anlam katmaktadır"

    İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin küresel mali krize rağmen rekor bir seviyeye ulaşarak, 2011'de 7,2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı sermaye bakımından en büyük pay Hollanda şirketlerinindir ve bu yatırımların toplam değeri son 10 yılda 16 milyar dolara yaklaşmıştır. Bugün Hollanda'da ikamet eden 400 bin Türk kökenli vatandaşımız vardır ve bunların 300 bini aynı zamanda Hollanda vatandaşıdır. Bu durum ilişkilerimizin insanî boyutuna özel bir anlam katmaktadır" diye konuştu.

    "Aşırı fikirler ilişkilere zarar vermemeli"

    Mevcut ilişkileri daha da geliştirme hedefine dikkat çeken Gül, "Diğer taraftan, hiç bir radikal ve aşırı fikrin kök salmasına ve bu özel münasebetimize zarar vermesine müsaade etmememiz gerekir" dedi.

    Hollanda'nın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği destek

    Hollanda'nın, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin geleneksel olarak en büyük destekçilerinden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma kararının 2004 yılında Hollanda'nın dönem başkanlığı sırasında alındığını hatırlattı.

    "Türkiye ile birlikte Avrupa'nın küresel etkisi üye ülkelerin sınırlarını aşacak"

    Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, genç nüfusu, dinamik ekonomisi aktif demokrasisi ve çok boyutlu dış politikasıyla AB'ye büyük katkı sağlayacağını, ülkemizin AB üyeliğinin, Avrupa insanının sahip olduğu pastayı büyütmek suretiyle Birliğin ekonomisini daha da güçlendireceğini ve Türkiye ile birlikte Avrupa'nın küresel etkisi ve stratejik erişimi üye ülkelerin sınırlarını aşacağını bildirdi.

    Amsterdam müzesi'nde açılan sergi

    İki ülke ilişkilerinin, 400. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde yürütülen zengin ortak programların çok sayıda ekonomik, kültürel, eğitimle ilgili ve akademik faaliyetleri kapsadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, sabah Amsterdam Müzesi'nde "Levanten Ticaret Odası" sergisini açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu serginin, dünyanın dört bir tarafından gelecek ziyaretçilere bu müstesna Türk-Hollanda ortaklığını görmeleri için bir fırsat sunacağından eminim" dedi.

    400 yıllık dostluğu taçlandıran ziyaret

    Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, "İlişkilerimizin 400. yıl dönümü kutlamalarıyla taçlanan bu ziyaretin halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki mevcut karşılıklı anlayışa katkı sağlamasını umuyorum"sözleriyle tamamladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow